De Vogezen in beeld (51)
Van de Col de Chipotte via Celles sur Plaine, Allarmont en Vexaincourt naar de Col de la Chapelotte.

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Informatiepaneel op de Col de Chipotte, met rechts het monument “Aux Chasseurs de la 86 éme brigade morts pour la Patrie Août - Septembre 1914”.

 

 

De poilu op dit monument is historisch juist afgebeeld in het oude (1914-) uniform.

 

 

Informatiepaneel van de Nėcropole Nationale de Saint Benoit la Chipotte, zoals de naam volledig luidt.

 

 

De Nėcropole Nationale de Saint Benoit la Chipotte herbergt 1.899 Franse soldaten, waaronder 893 lichamen in 2 ossuaires. De Nėcropole werd in 1919 gesticht.

 

 

Herdenkingsplaque, 70 jaar na de slag om de col, op het monument van de Nėcropole Nationale de Saint Benoit la Chipotte.

 

 

Typisch graf op de Nėcropole Nationale de Saint Benoit la Chipotte met de beruchte datum van de slag.

 

 

Monumentje op de Nėcropole Nationale de Saint Benoit la Chipotte voor de RI’s die deelnamen aan de slag om de Col de la Chipotte.

 

 

Het monumentje in zijn volledigheid. Rechts het kruis voor luitenant Forgeot. "Officier d'une rare énergie et d'un beau tempérament militaire, tué glorieusement au Col de la Chipotte en entraînant ses hommes. " Zoals een eervolle vermelding over deze officier luidt. Het kruis staat 40 meter van de pas en heeft als opschrift: “Ici à été tué le lieutenant Jules Forgeot commandant la 1ere Cie du 1er B.C.P. le 30/08/1914”.

 

 

De locatie in het bos van het Croix Forgeot ten zuiden van de Col de la Chipotte.

 

 

De herdenkingen van 2014-2018 hebben geleid tot een golf aan verbeteringen aan monumenten, locaties en informatie. Ook hier is een keurig informatiepaneel te vinden.

 

 

Evan buiten Celles sur Plaine langs de D392a is dit kruis te vinden.

 

 

24 augustus 1914 vermoordden de Duitsers de burgemeester en Curee van Celles, een bijna methodische wijze van doen in België en Frankrijk. De gegijzelden werden vrijwel altijd geëxecuteerd als er een vorm van weerstand werd geconstateerd. Wikipedia meldt: “In Allarmont worden de burgemeester Charles Lecuve en de priester Pater Alphonse Mathieu op 24 augustus gearresteerd onder het voorwendsel van schoten afgevuurd door de bevolking; ze werden dezelfde dag neergeschoten in Celles-sur-Plaine op het kruispunt van La Soye”

 

 

Naarmate de oorlog vorderde kwamen steeds meer tanks op het strijdtoneel. De Duitsers hadden de middelen niet om ze te bouwen, maar ter verdediging werd een scala aan antitankwapens en hindernissen ontwikkeld. Vlak voor Allarmont in de Plaine-vallei zijn de betonnen resten van een anti-tankmuur te vinden. Het lentegroen verbergt het bordje wat hier uitleg bij biedt.

 

 

De betonnen resten van de anti-tankmuur ten westen van Allarmont.

Ten noorden van Vexaincourt ligt de Haute de Chaumont, een bosrijke heuvelrug.

 

 

Daar is langs een onverharde en slingerende weg een houten kruis te vinden voor Karl Bäder, een Duitse skiër en soldaat, die hier in november 1915 overleed.

 

 

De tekst luidt voluit: “hier ruhtl Karl Bäder skiläufer 84 Landw. If.brg aus Stuttgart 14.11.1915”

 

 

Hoe Karl Bäder aan zijn einde kwam vertelt de geschiedenis helaas niet.

De Col de la Chapelotte is een van de bekendere slagvelden van de Vogezen. De gevechten om de pas en de naastgelegen top van de Chapelotte zijn goed gedocumenteerd en over de toppen lopen goed aangegeven wandelroutes. Een bescheiden tekst op dit monumentje gedenkt de ongeveer 200 Fransen die hier omkwamen. “De natuur heeft het gebied weer omarmd.”

 

 

De demarkatiepaal op de col is keurig verzorgd en van een Franse driekleur voorzien.

 

 

Een groot aantal verwijzingen helpt de voetganger naar de Franse en Duitse stellingen.

 

 

Waterbron, geslagen door Franse genisten van het 6e bataillon van het 363e RI.

 

 

Gedenkkapel op de Col de la Chapelotte achter twee Romeinse zuilen.

Afgezien van wat schermutselingen eind 1914, lijkt de Col de la Chapelotte een rustige plek aan het front. Pas in februari 1915 vallen de Duitse troepen de Franse stellingen aan. Binnen enkele uren zijn de Duitsers, ondanks het felle Franse verzet, meesters van de strategische Haut-des-Planches (Côte 587) en Haut-des-Roches (Côte 576). Ze liggen op minder dan 800 m van de pas.

 

 

De kapel vervangt haar voorganger uit 1895, en werd in 1924 herbouwd.

 

 

Interieur en plaque in de kapel op de Col e la Chapelotte.

 

-V-

Home