De Vogezen in beeld (50)
Van Roche Mère Henry via Côte de Senones en St. Remy naar de Col de Chipotte.

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Drone-opname van la Roche Mère Henry, strategisch gelegen observatiepunt dat gedurende de oorlog in Duitse handen was.

 

 

Interieur van de Duitse commandopost naast de beruchte rots.

 

 

Het duidelijk waarneembare bouwjaar van de bunker.

 

 

Senones, wat ook in Duitse handen bleef gedurende de oorlog.

 

 

Duitse bunker op de wandelroute GR533 naar het westen richting het voormalig Franse front.

 

 

Ook hier vinden we de bijzonderheden over bouwjaar en bouwers.

 

 

In de omgeving hier was tijdens de oorlogsjaren veel ondergrondse activiteit, ter bescherming, maar ook om dichter bij elkaars linies te komen.

 

 

Die Kanzel, een enorme en sterke Duitse positie om la Roche Henry te verdedigen, werd de focus van de Franse aanvallen. Het 363me RI deed in 1914 verschillende pogingen om de imposante stelling te nemen, wat eind november 1914 tot de verovering leidde.

 

 

Toegang tot een tunnel vlak bij Die Kanzel. In december 1914 heroveren de Duitsers de stelling, en de Franse tegenaanvallen in januari 1915 mogen niet baten.

 

 

Die Kanzel is deels gebouwd op een zeer steile helling, zodat benaderen van die kant bijna onmogelijk was. Het oude prikkeldraad is hier nog alom aanwezig.

 

 

Betonnen toegangsdeur tot Die Kanzel, een voor het berggebied imposante constructie.

Het Croix Pelé markeert de frontlinie. Het is opgetrokken op het hoogste niveau van de bunker. Dit kruis werd opgericht door de ouders van Felix Puppi, korporaal van de 363e RI, die sneuvelde op 22-jarige leeftijd tijdens de aanval op de Duitse bunker.

 

Op de voet van het kruis staat een ode commandant Fayolle: " A donné le plus bel exemple de dévouement et de bravoure et de mépris de la mort en s'élançant à l'attaque du blockhaus ennemi bien que ne faisant pas partie de la fraction désignée en disant je suis le plus jeune, à moi l'honneur. A été tué en abordant les réseaux de fil de fer "…

 

 

Sfeerbeeld van het Croix Pele op Die Kanzel.

Opname van de grimmige betonnen wanden van Die Kanzel vanaf de zuidelijke helling.

 

 

Men kan alleen maar raden welke verschrikkingen beide zijden doormaakten tijdens de winterdagen van 14/15…

 

 

Franse loopgraaf, een paar honderd meter van Die Kanzel.

 

 

Franse bunker langs GR533, die de eerste linie markeert.

 

 

Verwijzing naar het Monument Sartorio. In 1915 gaf lieutenant-kolonel Dauphin, commandant van het 363e RI, de kunstenaar Antoine Sartorio de opdracht om Regiment en oorlogsjaar te vereeuwigen.

 

 

Achter de Franse linies werkte Sartorio niet allen aan dit kunstwerk, maar ook aan het fundament van een lange (hij werd 103) en vruchtbare carrière die hem o.a. In Parijs zou brengen om de cenotaphe onder de Arc de Triomphe te ontwerpen.

 

 

Informatiebordje op het nu overdekte monument voor het 363e RI.

 

 

De toegang tot de cimetiere van het dorpje st. Remy, enkele kilometers ten zuiden van St. Die.

 

 

De carré militaire is keurig onderhouden en bevat civiele en militaire doden.

 

 

Marie Charpentier kwam uit St. Remy en sneuvelde in 1915 bij Souchez tijdens de eindeloze aanvallen in de Champagne.

 

 

Van 28 augustus tot en met 9 september 1914, is het gebied van de col de la Chipotte de plek voor gevechten van man tot man, nadat de Fransen ver zijn teruggedrongen vanaf Morhange.

Deze plek wisselt in enkele dagen maar liefst vijf keer van bezetter. Er vallen 4.000 Franse soldaten. Door de Poilus wordt dit gebied « le trou de l’enfer » (‘de opening van de hel’) genoemd.

 

 

Deze Franse overwinning, geassocieerd met die van de Marne, leidt tot de ondergang van het invasieplan van de Duitsers en de bewegingsoorlog transformeert in een positieoorlog. De Nécropole de la Chipotte herinnert aan de heroïsche opoffering van de Franse strijders.

 

 

Routebordjes rond het slagveld en het stoere monument voor de Chasseurs van de 86ème brigade.

"Début septembre, dans les Vosges, l'ennemi était contenu grâce à l'héroïsme de certains régiments qui défendaient les cols stratégiques comme les 5e et 6e Régiment d'infanterie coloniale au col de la Chipotte des chasseurs aux cols du Bonhomme, du Hans et du Donon."

 

-V-

Home