De Vogezen in beeld (5)
Van Heimersdorf via Bernwiller, Obermorschwiller, Zillersheim, Froeningen, Hochstatt, Brunstatt en Mulhouse naar Bourtzwiller

 

Klik op de foto voor een vergroting

Deze halve bogen werden veelvuldig gebruikt om loopgraven af te dekken. De boeren langs de hele frontlijn maken er nog dagelijks gebruik van.

Bunkers bij Heimersdorf.

Duitse bunker bij Bernwiller, voorzien van een schilders-ode aan Parijs.

De kerk van Obermorschwiller.

Naast de kerk staat onder de bomen een fraai dorpsmonument met een beeld van Jeanne d’Arc.

Het beeld is in kleur uitgevoerd.

In Zillisheim aan de doorgaande weg D432 staat dit monument wat is opgedragen aan de eerste Franse generaal die in de Grote Oorlog sneuvelde, generaal Plessier.

Impressie op het monument van generaal Plessier.

Het 280e, 281e en 296e RI worden eveneens herdacht op hetzelfde monument.

Verwijzing naar het beroemde dorpsmonument van Froeningen, iets ten noorden van Illfurth. Froeningen werd zwaar vernield terwijl het 4 jaar lang in de Duitse linies lag.

Na de oorlog werd door pater Auguste Ebenrecht het initiatief genomen tot de oprichting van een uniek monument, waarvoor allerlei puin en materiaal, zoals kopjes, servies, glas, spiegels e.d. werd gebruikt. Het werd dan ook al gauw "Kaffeeschessaladankmal" genoemd.

Het schitterende, kleurrijke monument bestaat in hoofdzaak uit mozaïeken.

Overzicht van het monument. Rechts achterin is de grot van Lourdes nagemaakt.

De 24 kinderen en 34 burgers die het leven lieten worden op het prachtig gekleurde monument herdacht vanaf de inhuldiging op 14 augustus 1921.

Opvallend beeld net buiten Hochstatt voor seigneur Jesus Misericorde met een duidelijke verwijzing naar ’14-’18.

In de deelgemeente Brunstatt van Mulhouse ligt de cimetiere militaire les Vallons. 1658 graven zijn er te vinden, waarvan overigens 1326 uit de Tweede Wereldoorlog. Naast 212 Fransen uit de Grote Oorlog zijn er 33 Roemenen en 7 Russen uit deze periode begraven, krijsgevangenen die hier hun laatste rustplaats hebben.

Russisch graf op cimetiere militaire les Vallons.

Een grote wand met namen herinnert aan de slag die het 42me RI voerde tijdens de augustusdagen van 1914.

Vooraan op de cimetiere militaire les Vallons is een monument voor het 35me RI te vinden wat slag leverde in Dornach op 19 augustus 1914. Het staat naast de wand voor het 42me RI.

Monumentje voor het 19e Dragons in Brunstatt:

Aux héros de 19e Dragons
tombés en ce lieu
le 19 août 1914

 

 

Detailopname van het monumentje. De Dragonders rijden opvallend genoeg westwaarts.

 

 

Wellicht de beroemdste Franse militair uit de geschiedenis, Alfred Dreyfus, wordt tegenwoordig herdacht in zijn geboorteplaats Mulhouse.

 

 

Alfred Dreyfus (Mulhouse, 9 oktober 1859 – Parijs, 12 juli 1935) was een Joods-Franse officier, die vooral bekend werd door de naar hem genoemde Dreyfusaffaire.

Dreyfus werd op 15 oktober 1894 gearresteerd op grond van valse documenten waaruit zou blijken dat hij verraad zou hebben gepleegd (hij zou een spion zijn voor Duitsland); het feit dat hij een jood was had met dit alles te maken. Hij werd op 5 januari 1895 uit zijn rang gezet, zijn insignes werden afgerukt, zijn zwaard gebroken. "Mort aux juifs!" (dood aan de Joden) brulde de meute. Korte tijd later werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, uit te zitten op het beruchte Duivelseiland.

Zijn veroordeling veroorzaakte veel opschudding en diverse personen hebben zich beijverd hem vrij te krijgen. De bekende Franse schrijver Émile Zola heeft zich voor zijn vrijlating en rehabilitatie ingezet met zijn beroemde open brief uit 1898 getiteld J'accuse...!. Daarin werd ook de naam van de werkelijke spion vermeld, de Franse majoor Ferdinand Walsin-Esterhazy. Op 19 september 1899 kreeg Dreyfus gratie (nog geen vrijspraak) en werd hij vrijgelaten. Pas op 12 juli 1906 werd hij helemaal vrijgesproken van de hem ten laste gelegde aanklachten. Dreyfus zou later weer terugkeren in het leger als majoor maar door zijn slechte gezondheid werd hij in 1907 eervol ontslagen. In de Eerste Wereldoorlog keerde hij nog terug en werd uiteindelijk gepromoveerd tot luitenant-kolonel. Op 12 juli 2006, precies honderd jaar na de vrijspraak van Dreyfus, werd deze officieel gerehabiliteerd door president Chirac. De plechtigheid vond plaats op de binnenplaats van de École Militaire, de plaats waar op 5 januari 1895 de openbare vernedering van de kapitein had plaatsgevonden. Chirac noemde het vonnis een doelbewuste poging om de haat tegen de Joden aan te wakkeren.

 

 

Het prachtige gemeentehuis van Mulhouse tijdens de markt.

 

 

Ter linkerzijde van de trappen worden verschillende Franse intochten herdacht, waaronder die van 17 november 1918, 6 dagen na de wapenstilstand.

 

 

In Bourtzwiller, op de zijwand van de Église Saint-Antoine, is een monument voor 6 gefusilleerde burgers te vinden. Deze Duitse wandaad vond op 15 augustus 1914 plaats vanwege het vermeend vuren op Duitse eenheden. Later bleek dat die op elkaar hadden geschoten in het halfdonker.

 

-V-

Home