De Vogezen in beeld (48)
Van Raon L’Etape via Thiaville sur Meurthe en Moyenmoutier naar Senones.

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Dit monument in roze zandsteen toont aan de voorzijde een poilu, het wapen tegen de voet. Boven de soldaat is het opschrift: "La Neuveville-lès-Raon à ses enfants morts pour la patrie".

Rechts wordt de lijst van de doden voor Frankrijk vreemd genoeg bekroond door een stier, symbool van de Vogezen en de inscriptie "pour la Vôge ancestrale". Is het omdat vroeger een veemarkt werd gehouden in deze plaats genaamd "Le Pré du Taureau"?

Aan de linkerkant prijkt de haan van Frankrijk en het opschrift: "Pour la France éternelle". Aan de achterzijde is de lijst van burgerslachtoffers te vinden en het jaar 1924 met het opschrift: "Ils sont morts pour la vie immortelle de leur race. Le souvenir de leur suprême sacrifice subsistera à jamais".

 

 

Église St George in Raon L’Etape bevat een prachtige nis naast de ingang die vrijwel geheel is opgedragen aan la Grande Guerre. Naast de toegang van de nis hangt een plaque met ede officiële vermelding van de stad in de legerarchieven.

 

 

Schilderij in la chapelle du Souvenir de l'église Saint-Georges. Het vertegenwoordigt een gewonde Chasseur van het 21e BCP in horizon bleu, vlakbij het dorp La Neuveville. De 21e BCP was gestationeerd in Raon-L’Etape in 1914 en vocht op de Donon, de Plaine Vallei, in de straten van Raon en La Neuveville, en vervolgens in de Slag bij Chipotte.

 

 

De vloer van La chapelle du Souvenir de l'église Saint-Georges. Gedenk en bid.

 

 

Een blik op in la chapelle du Souvenir de l'église Saint-Georges. De namen van de gesneuvelde dorpsgenoten staan op de panelen tegen de achterwand. Rechts het schilderij.

 

 

Plaque, opgedragen aan de Cure van de stad. Rechts het prachtige altaar voor de doden in de église Paroisse Saint-Luc, op de noordelijke oever van Raon.

 

 

église Paroisse Saint-Luc, gelegen vlakbij het gemeentehuis.

 

 

Interieur van église Paroisse Saint-Luc.

 

 

Het prachtige dorpsmonument van Thiaville sur Meurthe, twee kilometer ten western van Raon L’Etape. Het afscheid van de gedecoreerde poilu is van alle tijden.

 

 

Raon L’Etape cimetière militaire Français, waar 1301 gesneuvelden begraven liggen, waarvan 452 in een eigen graf.

 

 

Alle oorlogsjaren zijn ook hier vertegenwoordigd. Emile Biloir, de commandant van het 75e RI, die op 24 augustus 1914 vlakbij sneuvelde, ligt hier ok begraven.

 

 

Sfeerbeeld op Raon L’Etape cimetière militaire Français.

 

 

Een opvallend graf op Raon L’Etape cimetière militaire Français; wellicht betreft het hier een verpleegster.

 

 

Sfeerbeeld op Raon L’Etape cimetière militaire Français, en Chinees graf uit 1917.

 

 

Privé-graf van Georges Ferry, die op de Hartmannswillerkopf sneuvelde.

Plaque op het gemeentehuis van Moyenmoutier ter herinnering aan Thomas Rodman Plummer.

 

 

Plummer had zich bij het Amerikaanse rode kruis aangesloten nadat hij te oud bleek om de actieve dienst in te gaan. Hij leidde de Franco-American Mobile Canteen No. 31 in Moyenmoutier. Voor dapperheid kreeg de Amerikaan, die zich veel aan het front ophield, het Croix de Guerre. Hij stierf op 24 november 1918 op 56-jarige leeftijd en werd postuum tot eerste luitenant bevorderd.

 

 

Het plein voor de lokale cimetiere is vernoemd naar Plummer. Rechts de ingang van de cimetiere waar Plummer begraven ligt.

 

 

Gedenksteen voor een gesneuvelde inwoner op de cimetiere van Moyenmoutier.

 

 

Het traditionele Amerikaanse grafkruis voor Plummer staat tegen de achterwand van de cimetiere. De Franse en Amerikaanse vlag sieren het kruis. Een plaque memoreert de voormalig Harvardstudent Mort pour la France.

 

 

De bescheiden spot van Plummer ’s graf op de cimetiere van Moyenmoutier.

 

 

 

De oude Michelinverwijzing naar de Cimetiere militaire de Senones staat naast een straatnaambord voor de oprichter van professor Niessen, de oprichter van Souvenir Francais, de grootste Franse organisatie ter bevordering van de (oorlogs-) herinnering.

 

 

Nėcropole Nationale de Senones ligt op de zuidelijke hellingen van de Côte de Senones, waar de frontlinie vier jaar overheen liep.

 

 

Het informatiepaneel van Nėcropole Nationale de Senones.

 

-V-

Home