De Vogezen in beeld (47)
Van de Col de la Charbonnière via Ranrupt, Pain de Sucre, le Coquin en Celles sur Plaine naar Raon L’Etape.

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Op de Col de la Charbonnière raakten Franse en Duitse troepen ook slaags. 100 jaar na deze schermutseling werd dit moderne monument onthuld. Het gedenkt beide kampen en de gedenkwaardige datums 18-20 augustus 1914.

 

 

Centraal hangt een plaque voor het 11me BCA. De charme is, dat ook deze kleine gebeurtenissen in de Elzas volop de aandacht krijgen en los lijken te staan van de massale moordpartijen bij Verdun of in de Champagne.

 

 

Verwijzing naar Nėcropole Nationale de Ranrupt in het gelijknamige dorp, vier kilometer ten zuidoosten van Saint Blaise la Roche.

 

 

Informatiepaneel op Nėcropole Nationale de Ranrupt.

 

 

Op Nėcropole Nationale de Ranrupt liggen 92 Fransen begraven, waarvan 21 geïdentificeerd zijn. 92 Duitsers, uitsluitend Beierse soldaten, hebben ook een laatste rustplaats gekregen, waarvan 3 een eigen graf hebben.

 

 

Nėcropole Nationale de Ranrupt is een fraai gelegen begraafplaats, met zicht op het dorpje. De Britse graven zijn van RAF-vliegers uit de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Het ossuaire van Nėcropole Nationale de Ranrupt.

 

 

Informatiepaneel aan de voet van le Pain de Sucre. Deze heuvel was samen met de Tete de Coquin in Duitse handen. Van de toppen kon de wijde omgeving worden geobserveerd.

 

 

2 augustus 1916 ondernam het 157me RI een poging om de Duitsers van de top van de Pain de Sucre te verdrijven. Het werd en bloedige mislukking. Het bleef bij deze drieste poging voor de rest va de oorlog.

 

 

Op de naastgelegen Coquin hadden de Duitsers een machtig observatieplatform in de rotsen geïntegreerd. De bouwsels kunnen nog altijd worden bezocht. Een informatiepaneel geeft uitleg aan de voet van de wandeling.

 

 

Onder de observatieposten zijn manschappen onderkomens te vinden. Op deze hoogte geen luxe.

 

 

Voorbeeld van de integratie tussen natuur en beton. Pas in 1916 hadden e Duitsers de volledige stelling klaar.

In de imposante rots is een bunker gebouwd met 360 graden zicht rondom.

 

 

Idee van het uitzicht uit de Duitse bunker.

 

 

Droneopname, afdalend langs de observatiepost.

 

 

Zwartwit opname van de stelling.

 

 

De originele trap naar het observatiepunt is op deze drone-opname goed te zien. Het zicht is zoals goed te zien is geweldig.

 

 

Drone-film van het observatiepunt en het uitzicht.

 

 

De cimetiere van Celles sur Plaine ligt in de schaduw van de Chapelotte-slagvelden.

 

 

Op de cimetiere is een carré militaire te vinden met Franse graven uit alle oorlogsjaren.

 

 

Centraal staat een monument voor de oorlog van 1870-1871.

 

 

Ook hier komen twee thema’s nadrukkelijk terug: het 21e RI en de augustusdagen van 1914. Joux kwam uit Champlitte bij Dijon.

 

 

Carre Militaire de Celles sur Plaine.

Het stadsmonument van Raon l ’Etape is van een klassieke schoonheid en van dezelfde hand als het magnifieke monument van Chalons en Champagne.

 

 

De meidagen van 2018 stonden in het teken van Nationaal herdenken, wat Raon een feestelijke aanblik gaf.

 

 

Raon l ’Etappe is het resultaat van de fusie in 1947 van de twee steden, elk gelegen aan de ene kant van de Meurthe, Raon in het noorden en La Neuveville in het zuiden.

Dit is waarom elk zijn monument heeft voor de doden van 1870-1871 en 1914-1918. Het Raon-monument 1914-18 werd het gemeenschappelijke monument van de grote conflicten van de 20ste eeuw.

 

 

Dit monument, oorspronkelijk bedoeld als eerbetoon aan de doden van 1914-1918, werd ontworpen door de architect Henry Faucheur (1889-1961) in 1922 in de vorm van een granieten voetstuk. Het steunt een gebeeldhouwde groep van 3 soldaten met de titel "Le Patrouille", een werk dat in 1930 werd uitgevoerd door Gaston Broquet (1880-1947), ook de maker van "La dernière relève" in Châlons-en-Champagne.

 

 

Op 3 juni 1956 werd een urn met aarde van Douaumont aan de voorkant van het monument geplaatst.

 

 

De grote panelen met de namen van de gevallen stadsgenoten hangen in het grote portaal van het gemeentehuis. Op de voorgrond naast de deur een plaque voor het 21me BCP, wat destijds in Raon gelegerd was.

 

 

Stadsmonument van Neuveville. In 1924 ontwierp La Neuveville een monument voor de beeldhouwer Nancy Pierre Dié Mallet (geboren in Rambervillers in 1895 en gestorven in Nancy in 1976)

 

-V-

Home