De Vogezen in beeld (45)
Van de Petit Donon via de Côte de l’Engin, de Col du Donon en Les Minières naar Raon sur Plaine.

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

De bekende Duitse gravering in een rots op de Petit Donon: „ Zum ewigem Gedachnis der, am 21 august 1914 hier gefallenen siegreichen deutschen soldaten der 40, 109, 111, 119, 120 R.I.R. und 4 kom. des 13 pion. Batt (Gefr. Gebharet)“

 

 

Wie afdaalt langs de hellingen van de Petit Donon vindt overal de gegraveerde stenen. Het maakt deze berg een unieke begraafplaats.

Beneden op de Col entre les deux Donons staat deze steen die in juli 1915 van een gedenktekst werd voorzien.

 

 

Op deze link zijn alle gegraveerde stenen van de Donon-omgeving te vinden.

De Côte de l’Engin vormde de oude grens tussen Frankrijk en Duitsland vanaf 1871.

 

 

De grensstenen zijn overal terug te vinden.

 

 

De hele grenslijn is vergeven van de bunkers en versterkingen, die langs de huidige D993 en D145 liggen.

 

 

Voorbeeld van een Duitse bunker langs de D145.

 

 

De sentier des Casemates 14-18 loopt niet ver van de Col du Donon en het fijne hotel op de kruising van de D392 en de D993. Lamp meenemen, luidt het advies.

 

 

Verwijsbord naar Nėcropole Nationale le Donon aan de DD392.

 

 

Informatiepaneel van Nėcropole Nationale le Donon.

 

 

324 gesneuvelden liggen op Nėcropole Nationale le Donon, met uitzicht op de beroemde berg. 300 hiervan sneuvelden op 21 en 22 augustus 1914, de anderen zij n ironisch genoeg gevallen tijdens de 2e Wereldoorlog, toen de pas opnieuw van strategisch belang was. .

 

 

Nėcropole Nationale le Donon werd in mei/juni 1920 in deze vorm aangelegd, voorzien van 2 ossuaires en een fraai monument.

 

 

Het monument is opgedragen aan de officieren en manschappen die op 21 en 22 augustus 1914 poogden de beide Donons te behouden.

 

 

Vaandels, zwaarden en kepi’s vormen een typisch 1914-beeld. Alle drie zouden tijdens de oorlogsjaren langzaam uit het strijdbeeld verdwijnen.

 

 

21 augustus 1914. Deze augustusdagen waren de bloedigste voor het Franse leger in dit oorlogsjaar. Op 22 augustus alleen al verloren de Fransen 27.000 man.

 

 

Stellingen tussen Les Minières en de Col du Donon.

 

 

Artilleriebunkers bij de Carrefour Etoille tussen Les Minières en de Col du Donon.

 

 

Beide Wereldoorlogen zijn in deze streek overal terug te vinden. De oude slagvelden van ’14 mengen met het verzet en de kampen van 40-45. Dit is het monument des Passeurs, niet ver van Raon sur Plaine.

Achter het gemeentehuis van Raon sur Plaine is dit kruis te vinden voor twee gefusilleerde Fransen.

 

 

De Duitse troepen maakten er in België en Frankrijk een kwalijke gewoonte van om lokale prominenten te gijzelen en zo nodig te vermoorden. Op 23 augustus, tussen 9 en 10 uur, trekt een Duitse patrouille Luvigny binnen. Daar nemen de Duitsers een gemeenteraadslid, Pierre BOLLE, die optreedt als burgemeester en de pastoor, pater Pierre BUECHER in hechtenis, waarna ze naar Raon worden gebracht. Een schotenwisseling in het dorp heeft tot gevolg dat beide mannen worden doodgeschoten als represaille.

 

 

2 kilometer ten noorden van Raon sur Plaine loopt een oude Romeinse weg over de toppen van de Vogezen. Ook hier zijn sporen van de oorlog te vinden; Duitse militairen hebben graveringen achtergelaten die uit 1916 stammen.

 

 

Voorbeeld van Duitse graveringen. De plaats München is duidelijk terug te vinden onder het jaar 1916.

 

 

Wien, 1916 en de esculaap die doet vermoeden dat hier medisch personeel aan het werk is geweest.

 

 

Graveringen die verraden dat een Hauptmann Walter hier in 1915 van het bataljon Wasserburg actief was.

 

 

Het Duitse kruis, in de rots gekerfd.

 

-V-

Home