De Vogezen in beeld (37)
van la Houssière via Rougiville, Taintrux en Saulcy-sur-Meurthe naar les Tiges

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Graf van sergeant Thevenet van het 30e RI op de carré militaire de la Houssière.

 

 

Rougiville ligt in een vallei ten zuiden van St. Die.

 

 

Op de kruising ten westen van het dorpje staat dit monument. Het betreft een grafmonument voor 4 soldaten die sneuvelden tijdens de Duitse tegenaanval van begin september 1914. Achtereenvolgens luiden de teksten: "A la mémoire du capitaine Maurice Blanchard et de ses canonniers ROSTAGNAT, DREVARD, MAIRE - Ces braves du 54e R.A. ici sont Morts pour la France le 04/09/1914 - Là s'arrêta l'invasion en 1914"

 

- “A cet endroit ces quatres soldats étaient initialement inhumés, tombe n° 16 pour le capitaine et tombes 17 à 19 pour les 3 canonniers"

 

Opvallend detail: de woorden “des barbares” zijn op de rechter foto uit het monument gebeiteld.

 

 

Monument langs de D58 tussen Taintrux en Saulcy.

 

 

Het is een monument voor een rabbijn, die werd gedood terwijl hij de laatste rituelen toediende aan een soldaat. Ook dit gebeurde tijdens de Duitse opmars van eind augustus 1914. De teksten luiden:

“- élevé en hommage à Abraham Bloch - Ici, le 29/08/1914, le grand rabbin Abraham Bloch, aumoniers aux armées Françaises, a été tué après avoir porté la croix du Christ à un soldat mourant - Ce monument est devenu un véritable Symbole de l'Union Sacrée qui durant la Grande Guerre engloba enfin dans le corps de la Nation les Israélites de France - Inauguré le 29/09/1934 par Mr G. Rivollet, Ministre des Pensions –“

Nėcropole Nationale de Saulcy-sur-Meurthe.

 

 

De 2.577 lichamen, waaronder 1.174 verzameld in twee ossuaires, komen van de oorlogsbegraafplaatsen van de Col du Bonhomme, de Col du Schlucht, Gérardmer, Mandray, Valtin en La Croix-aux-Mines. De Nėcropole werd tijdens en vlak na de oorlog aangelegd.

 

 

Blik op Nėcropole Nationale de Saulcy-sur-Meurthe.

 

 

 Op 9 061 m² zijn 2577 soldaten begraven, waarvan 1174 in 2 ossuaires. Onder hen zijn 11 Russen en een Roemeen.

 

 

Een van de twee ossuaires op Nėcropole Nationale de Saulcy-sur-Meurthe.

 

 

De details op een van de ossuaires: een enorm aantal eenheden heeft hier doden achtergelaten.

 

 

De Union nationale des Combattants richtte in de jaren dertig op de Nėcropole Nationale de Saulcy-sur-Meurthe een monument op. De teksten luiden:

“Honneur

A nos vaillants

Defenseurs”

 

 

370 Duitse oorlogsdoden liggen naast Nėcropole Nationale de Saulcy-sur-Meurthe begraven.

 

De Duits-Franse militaire begraafplaats Saulcy-sur-Meurthe werd in 1921 door de Franse militaire autoriteiten opgericht als een collectieve begraafplaats. Veel van de slachtoffers werden voorlopig begraven tijdens de gevechten rond en in St. Dié eind augustus / begin september 1914.

 

 

Degenen die hier rusten, behoorden veelal tot de Beierse troepen, maar ook tot eenheden uit Baden, Württemberg, Hessen, Saksen en de Elzas zelf, wat immers Duits grondgebied was.

 

 

De cimetiere van Saulcy-sur-Meurthe ligt op een steenworp afstand van de Nėcropole Nationale en bevat een van Frankrijks grootste helden: René Fonck.

 

 

René Fonck (Saulcy-sur-Meurthe, 27 maart 1894 – Parijs, 18 juni 1953) was een Franse gevechtspiloot in de Eerste Wereldoorlog, waarin hij de status van aas behaalde. De koele en methodische Fonck behaalde 75 officiële zeges zonder ooit zelf geraakt te worden.

 

In 1918 schoot hij tijdens twee vluchten zes vijandelijke vliegtuigen uit de lucht, een buitengewone prestatie in de geschiedenis van het luchtgevecht.

 

 

Op 9 mei 1918, tijdens een patrouille boven de Duitse linies, haalde hij de eerste twee verkenningsvliegtuigen neer. Enkele minuten later boorde hij een derde de grond in. Hij keerde terug naar zijn basis voor munitie en brandstof, waarna hij een nog andere Duits vliegtuig neerhaalde boven Montdidier. Toen hij op dat moment werd aangevallen door negen vijandelijke jagers, ging hij recht op hen af en nam er twee voor zijn rekening.

 

De tweede zesvoudige overwinning had plaats in de Champagnestreek. Daar hadden de Fransen op 26 september 1918 een groots offensief opgezet. Fonck stuitte onverwachts op een patrouille van vijf Fokkers. Hij haalde er uiteindelijk twee naar beneden. Daarna onderschepte hij een derde vijandelijk vliegtuig. Tijdens het treffen met dertien Duitse toestellen zegevierde hij nog drie keer, waarna de mitrailleurs van zijn Spad XIII blokkeerden.

 

Na de Eerste Wereldoorlog was Fonck actief als inspecteur van de Franse luchtmacht. Hij overleed op 59-jarige leeftijd in Parijs. Het ooievaartje verwijst naar zijn roemruchte escadrille les Cicognes, waarover later meer.

 

 

Van Saulcy is het een paar kilometer over de N59 naar het gehucht les Tiges, dat aan St. Die is vastgeplakt. Op een heuvel ten westen van het dorpje ligt Nėcropole Nationale les Tiges.

 

 

De toegangsweg is imposant; tussen de huizen door is het centrale monument van Nėcropole Nationale les Tiges fraai zichtbaar.

 

 

De toegang tot Nėcropole Nationale les Tiges.

 

 

Op 9 258 m² zijn hier 2608 militairen begraven; 1426 hebben een eigen graf en in 2 ossuaires liggen 1182 lichamen. Onder de doden zijn 25 geallieerden, voornamelijk Russen.

 

 

Het centrale monument op Nėcropole Nationale les Tiges. “A nos camerades morts pour la France” luidt de tekst. Het monument werd op initiatief van l’ Union nationale des Combattants in de jaren dertig geplaatst.

 

 

Op Nėcropole Nationale les Tiges is een bescheiden monumentje te vinden voor de oden uit 2 BCA’s: “Stèle aux morts des 11ème et 51ème BCA tombés en août 1914”. Opvallend is dat het monument rept over de doden uit St. Die. De steen zelf is afkomstig uit de Mont Blanc.

 

 

Twee graven voor commandanten: Commandant Renaud leidde het 3e BCP en sneuvelde op 23 augustus 1914. Commandant Eveno voerde het 10e BCP aan en viel 2 dagen later in pogingen de Duitse opmars een halt toe te roepen. De graven staan prominent op Nėcropole Nationale les Tiges nabij het centrale monument.

 

 

Een van de massagraven (ossuaires) op Nėcropole Nationale les Tiges, voorzien van alle eenheden waar de doden uit herkomstig waren.

 

 

Beelden van Nėcropole Nationale les Tiges.

 

-V-

Home