De Vogezen in beeld (24)
van de Col Du Sattel naar le Linge

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Het kleine houten bordje geeft de route aan naar de Col Du Sattel (pag. 22 en 23)

 

 

Van de Reichsackerkopf liep de frontlijn via Soultzeren en Hohrod naar de beruchte hellingen van de Lingekopf. Na de oorlog werden goede wegen naar deze bloedige streek aangelegd. Daardoor werden le Linge, Schrätzmaennele en de Barrenkopf tot ware publiekstrekkers.
Tegenwoordig is het door de aanwezigheid van goed verzorgde wandelroutes een prachtige omgeving om met de oorlog in de Vogezen kennis te maken.

 

 

Le Linge Nėcropole Nationale, beter bekend onder de naam Cimetiere militaire de Wettstein naar de gelijknamige col waar de begraafplaats is aangelegd, bevat de lichamen van 3.538 soldaten waaronder 1.337 in twee ossuaires.

 

 

Het informatiepaneel op Cimetiere militaire de Wettstein vertelt het verhaal van de bloedige slagen in de regio.

 

 

Het centrale monument op Cimetiere militaire de Wettstein met het opschrift PAX (vrede).

Aan de voet van het grote kruis van de Wettsteinpas is een liggend figuur te vinden, een Chasseur die op het veld van eer is gevallen. Het is de herinnering aan de duizenden Franse soldaten die in 1915 in deze regio sneuvelden.

 

 

het herdenkingskruis (1939), 13 meter hoog, is gemaakt van graniet uit de Vogezen, en werd opgericht in plaats van een houten calvaire die door de soldaten was geplaatst.

 

Aan de voet van het kruis zien we een klein houten kruis. De tekst verwijst naar hert feit dat de calvaire medio 1915 werd geplaatst door de Franse soldaten op de Linge. De gesneuvelde Chasseur is van de hand van de kunstenaar Victor Antoine.

 

 

 

Twee impressies van de gesneuvelde chasseur.

 

 

“Les Diables rouges

Du 15-2

Aux Diables bleus

Tombes en Alsace”

 

 

Een plaque met de Franse eenheden die op de Linge en omliggende toppen vochten hangt aan het PAX-kruis.

Infanterie : 35e R.I. 37e R.I. 43e R.I. 59e R.I. 79e R.I. 152e R.I. 155e R.I. 159e R.I. 213e R.I. 215e R.I. 371e R.I. 372e R.I.

 Artillerie : 1er Rt. 2e Rt. 5e Rt. 6e Rt. 8e Rt. 9e Rt. 15e Rt. 21e Rt. 31e Rt. 37e Rt. 41e Rt. 42e Rt. 44e Rt. 47e Rt. 49e Rt. 56e Rt. 103e C.R.A.P.

 Dragons : 10e Rt. 11e Rt. 15e Rt. 18e Rt. 19e Rt. 20e Rt. 26e Rt.

 Hussards : 10e Rt. 16e Rt.

 Chasseurs à cheval ; 11e Rt. 22e Rt.

 Génie : 1er Rt. 2e Rt. 7e Rt. 11e Rt. 28e Rt.

 Brancardiers : 51e Gr

 7e E.T.E.M. 15e E.T.E.M.

 

 

Een selectie van de persoonlijke boodschappen en herdenkingen op tabletten.

 

 

Een deel van de 2201 grafkruizen op Cimetiere militaire de Wettstein. Het overgrote deel van de soldaten sneuvelde in 1915.

 

 

Patroon met grafkruizen, en de kapel op Cimetiere militaire de Wettstein.

 

 

Lang de D11 van Cimetiere militaire de Wettstein naar het memorial de Linge staat rechts van de weg dit eenvoudige monument voor de 17e, 66e en 129e divisie infanterie, die op de Lingekopf vochten.

 

 

Het monument werd op initiatief van familie en kameraden van het 120e BCP opgericht.

 

 

Vanaf het monument kan de Lingekopf worden gezien.

 

 

Een van de bekendere vindplaatsen van stoffelijke resten ligt rechts van de weg tussen het monument en memorial de Linge op het talud. Het kruis dat Marc Dorval van het 27e BCA herdenkt, is keurig onderhouden en zelfs voorzien van een bloembakje.

Aankondiging van Le Linge, of de Lingekopf, een van de beruchtste slagvelden uit het oorlogsjaar 1915, maar uit de meeste geschiedenisboekjes verdwenen door de enorme offensieven van 1916 en later.

 

 

Vanaf de parkeerplaats, die s ’zomers vol staat, is het slagveld vrijwel direct te betreden. De toegang echter loopt via…

 

 

Het verzonken museum aan dezelfde parkeerplaats.

 

 

Stèle Armistice, vlak voor het Musée le Linge. Het monument werd ontworpen door Gerard Ambroselli, met een gedicht door André Piot tegen de Grote Oorlog:
"11 novembre 1918 La Marne le Linge Verdun - Armistice"

 

 "L’incommensurable nouvelle:

 Nous allions vivre, être vainqueurs,

 Pour cesser d’être virtuelle,

 Cherchait un accès dans NOS cœurs.

 

 Ce fut quand la fosse fut close

 Du dernier chasseur tombé là,

 Que l’immensité de la chose

 Fit voler NOS cœurs en éclats.

 

 Et sur cet inconnu de France,

 Nous tous déliés du néant

 Avons pleuré de délivrance

 Et de tristesse intensément"

 

 

Op de toegangsmuur van het museum zijn vele plaques aangebracht. Deze somt alle Bataillons Chasseurs Alpin op die op le Linge vochten.

 

 

Interieur van het zeer verzorgde, uit 2 verdiepingen bestaande museum. Veel opgegraven materiaal en de keurig nette uniformen van de strijdende partijen trekken het oog.

 

 

Fraai diorama in musée Memorial du Linge; een Duitse schilder in zijn werkplaats. Achter hem een paar van de duizenden houten bordjes die de wirwar aan linies en versterkingen in het achterland markeerden.

De gehate Duitse grenspalen, die de grens met Alsace en Lorraine markeerden, waren bij het uitbreken van de oorlog een gewild Frans doel.

 

 

Chasseurs poseren trots terwijl ze een grenspaal verwijderen. Foto in musée Memorial du Linge.

 

-V-

Home