De Vogezen in beeld (21)
van Hohrod via Hohrodberg, Soultzeren, Hoemleskopf, de Katzenstein en Sillacker naar de Gaschneykopf

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Het vernieuwde informatiepaneel van Deutscher Soldatenfriedhof Hohrod.

 

 

Hohrodberg heeft als dorpsmonument dit imposante werk van de hand van architect C. Schoffit. Het ligt vlak voor het logischerwijs zo genoemde hotel Panorama.

 

 

De kerk van Soultzeren, aan de D41. Het plaatsje ligt tussen de col du Bonhomme en Munster.

Een van de kerkvensters beeldt de evacuatie van de bewoners door de Duitse troepen uit. De lokale koster benadrukt dat het geen vlucht was. Vrij vertaald luidt de tekst “wij hebben hier geen plek 1915-1918”

 

 

Het interieur van de eenvoudige kerk.

 

 

De hele omgeving van het Hohroddal is door middel van keurige panelen een wandelgebied door de Grote Oorlog. De VVV’s leveren de bijbehorende beschrijvingen.

 

 

Duitse geschutstellingen langs de hellingen van de Hoemleskopf, nabij de D5b.

 

 

Passage in de geschutstelling.

Via de Chemin du Londonbach is een wandelroute te vinden die leidt naar een voormalige Franse begraafplaats op de helling van de Katzenstein.

 

 

Via een fraaie route is de voormalige begraafplaats te bereiken. Het enig overgebleven grafkruis is zichtbaar tussen de bomen links.

 

 

De Ancien cimetiere du Katzenstein. Het kruis is opgedragen aan de Chasseurs Alpins en meer specifiek aan capitaine P. Chambert et du lieutenant P. Roche, die hier op 6 maart 1915 sneuvelden.

 

 

De tekst achter glas vertelt over de inspanningen van de Franse overheid om alle kleine cimetières in 1919 en 1920 in grotere Nécropoles onder te brengen, die gemakkelijker konden worden onderhouden en beter toegankelijk waren voor de bezoekers. De 113 graven van de Chasseurs zijn naar de Nėcropole de Wettstein overgebracht.

 

 

De eenzame tombe ligt op een vrij steile helling en is goed aangegeven vanaf de wandelroutes.

 

 

De Noordkant van het Munstertal wordt beheerst door bergen zoals le Petit Hohneck, de Gaschneykopf en de Sillackerkopf. Via de vele bospaden en wandelroutes is het graf van capitaine Mounier te bereiken, dat op de westelijke helling van de Sillackerkopf in hert bos ligt.

 

 

Voorheen lagen hier 25 Fransen op wat bekend stond als cimetiere militaire de Sillacker. Ook hier rest slechts een enkel grafkruis, dat goed onderhouden en herdacht wordt.

 

 

Afbeelding en context bij de locatie wordt verschaft met een weerbestendig kasje aan een boom. Pas in 1950 werd de kleine begraafplaats geruimd.

 

 

Mounier, officier bij de Chasseurs, sneuvelde bij de Franse poging in juni 1915 om Metzeral te veroveren

 

 

De prachtige bergweg van Muhlbach sur Munster naar skistation le Gaschney eindigt bij een grote bergweide op de helling van de Gaschneykopf, destijds al Frans grondgebied.

 

 

De stad Nice toonde haar dankbaarheid aan de uit Nice herkomstige Chasseurs Alpins met een imposant monument, dat nu uitkijkt op de alpenweiden vol koeien.

 

 

Uitzicht vanaf het monument op de skihellingen van le petit Hohneck.

 

 

Front van het monument, met daarop de slagvelden van 1915 in deze omgeving: Braunkopf, Metzeral, Reichacker en Eichwalde.

 

 

Wie rond de noordflank van de Gaschneykopf naar de noordoosthoek de weg volgt, ziet allerlei resten van de Franse derde linie. Zoals deze bunker.

 

 

Hoewel vele kleinere cimetières helaas uit het landschap zijn verdwenen, zijn hier de resten van cimetiere militaire Germania te vinden, dat achter de Franse linies rond de Reichsackerkopf lag.

 

 

Maar liefst 800 lichamen werden hier tot 1919 begraven, zowel Franse als Amerikaanse; De Amerikanen leverden namelijk in 1918 2 divisies aan het Vogezenfront in deze regio, de 35th division uit Kansas, en de 5th division uit Texas.

 

 

In de jaren dertig werd Germania ontruimd, en de lichamen werden onder meer in Metzeral begraven.

 

 

Wat rest, is een van de aardigste overblijfselen van een Franse begraafplaats in deze regio.

 

-V-

Home