De Vogezen in beeld (16)
Van Lautenbach via le Lauchenkopf, de Vallee de Sondernach en Metzeral naar Emme

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Monument Brun is te vinden op een talud langs de D430, die le Markstein en het dorpje Lautenbach verbindt.

 

 

Het verhaal achter dit eenvoudige monumentje is, zoals zo vaak, triest. De ingenieur Gaston Brun werd op 2 augustus 1914 gemobiliseerd, en hij werd toebedeeld aan het 5e Regiment van de Artillerie in Besançon. Hij werd al snel gedetacheerd naar de inlichtingendienst Place de Belfort, vanwege zijn kennis van het Elzassisch en het Duits. Vervolgens voerde hij verkenningstochten in de Lauchvallei uit.

 

 

Het was tijdens een van deze missies dat hij op 5.10.1914 werd geschoten door een Franse schildwacht, stroomopwaarts van Sengern (Lautenbach-Zell). Hij werd postuum bevorderd en met de medaille militaire geëerd. Een monument voor zijn herinnering werd opgericht in 1922 op de plaats van zijn graf. Zijn foto en verhaal zijn naast het monument te vinden.

 

 

Een vrij recent monument langs de D27, een aftakking van de route des Crêtes, op le Lauchenkopf, is opgericht voor de poolhonden uit Alaska.

 

 

De honden werden vanaf december 1915 op initiatief van kapitein Moufflet, luitenant Haas en hondengeleider Allan Alexander van de sections equipages canins d'Alaska ingezet voor met name bevoorrading van troepen en artillerie.

 

 

Schets van de hondenslee op het monument.

 

 

De kenmerkende husky-kop op het monument.

 

 

Vanuit de Vallee de Sondernach is met enige moeite het monumentje te vinden met de strijdkreet van de Chasseurs Alpins: Sidi Brahim.

 

 

Sinds een zwaar bevochten overwinning tegen de Algerijnen in september 1845 werd de strijdkreet van de chasseurs « faire Sidi-Brahim » In juni 1915 hield de e compagnie van het e Bataillon de chasseurs Alpins op de Hilsenfirst ondanks een gebrek aan vrijwel alles de Duitsers op afstand.

 

 

Via een smal en stijl paadje is deze plaque voor het 7me Batallion te vinden tegen een forse rotsformatie.

Verwijzing in Metzeral naar cimetiere du Bois du Maettlé.

 

 

De entree tot cimetiere du Bois du Maettlé staat er op het oog wat verlaten bij.

 

 

De prachtige opbouw van cimetiere du Bois du Maettlé. 374 graven zijn op deze helling te vinden, waarvan 1 uit de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Sfeerbeeld op cimetiere du Bois du Maettlé.

 

 

Zicht op de helling en het monument op de top.

 

 

cimetiere du Bois du Maettlé (ook bekend als Nėcropole Nationale de Sondernach) werd in 1920 ingericht als verzamelbegraafplaats voor de omgeving.

De achterzijde van het monument op cimetiere du Bois du Maettlé, met de eenheden waar de gesneuvelden dienden.

 

 

Het informatiepaneel van cimetiere du Bois du Maettlé.

 

 

Blik naar beneden langs de helling van cimetiere du Bois du Maettlé.

Op een heuvel in het dorpje Emme is de toren van de kerk van Emm zichtbaar. Dit is zowel de parochiekerk van Metzeral - Sondernach (St Blaise), de plaats van een seculiere bedevaart gewijd aan de Maagd (in twee woorden: Onze-Lieve-Vrouw van Smarten en de Notre Lieve-Vrouw van de Sneeuw) als een gedenkteken gewijd aan de soldaten van de Eerste Wereldoorlog vielen in de Elzas en de Vogezen.

 

 

Vanaf de voordeuren kijkt men uit over de vallei van Metzeral, waar in juni 1915 zwaar werd gevochten.

 

 

In 1922 werd de huidige kerk gebouwd en in 1931 ingezegend.

 

 

Boven de deuren staat: "À nos vaillants soldats, l'Alsace reconnaissante".

Engelen sieren het dak van de kerk.

 

 

Het hoofdaltaar van wit Carrara marmer. Het is het werk van de Italiaanse beeldhouwer Gino Cavallini (Pove). Links en rechts onder de ramen in marmer de namen van gesneuvelde Fransen.

 

 

Prachtige herinneringen aan eenheden, slagvelden, doden en gewonden.

 

-V-

Home