De Vogezen in beeld (14)
Van Croix Zimmermann via de Chapelle Sicurani, de col Amic, Bois d’Uffnoltz, Chapelle Sudel en de Grand Ballon naar Breitfirst

 

Klik op de foto voor een vergroting

Via de parkeerplaats bij het Croix Zimmermann (geen relatie naar de Grote Oorlog) is het mogelijk de bossen in te lopen of rijden naar de Chapelle Sicurani.

Deze eenvoudige kapel tussen de Col Amic en de Col du Silberloch is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Overwinning, maar werd al gebouwd tussen juli en september 1916 ter ere van de gesneuvelde Franse soldaten. De eerste van hen was Captain Pascal Sicurani, die de dood vond op de Hartmannswillerkopf op 22 december 1915. De kapel heeft zijn naam behouden.

 

Gedenksteen voor kapitein Pascal Sicurani, naast de gelijknamige kapel.

 

Sicurani was van Corsicaanse afkomst, en sneuvelde terwijl hij diende in het 68ste bataljon van de Alpine Reserve jagers. Zijn commandant Chicotot en soldaten van zijn bataljon bouwden de kapel tussen 15 juli en 15 september 1916. Sicurani werd uiteindelijk begraven op zijn eiland Corsica. Toch bleef zijn familie verbonden met de kapel middels o.a. Trouwerijen..

Elk jaar op de 2e zondag van juni wordt er een ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan Sicurani en zijn kameraden. De beroemde jagershoorn is in glas en lood in de achterwand te vinden.

Silhouet van de kleine kerkklok van de kapel.

Overview van de kapel en haar locatie.

Verwijsbordje naar de voormalige Franse begraafplaats Bonnegoutte, iets ten zuiden van de Chapelle Sicurani.

Een bescheiden informatiepaneel vertelt het verhaal van de begraafplaats en het territoriale bataljon

Opnamen van de keurig onderhouden steen, die eens bovenaan een klein kerkhofje stond.

“6e Battailon Territorial de Chasseurs”

"Ceux qui pieusement sont morts pour la Patrie

Ont droit qu'à leur cercueil la foule vienne et prie

Entre les plus beaux noms, leur nom est le plus beau

Toute gloire près d'eux passe et tombe éphémère

Et comme ferait une mère la voix d'un peuple entier les berce en leur tombeau."

Victor Hugo

Duitse bunker langs de wonderschone route tussen Col Amic en Wuenheim met het opschrift van de bouwers van destijds.

De bunker ligt er hoogte van dit informatiebord voor wielrenners.

De col Amic is genoemd naar kapitein Paul Amic die hier op 21 december 1915 tijdens een aanval het leven liet tijdens het zogenaamde kerstoffensief.

De tekst van het monument.

Ten oosten van de Col Amic, in de uitlopers van de Sudelkopf, ligt de berghut Holzwasen. Onderweg is een van de 6 Stutzpunkten ter vinden die de Sudelkopf rijk is. Boven 1 van de schietgaten is nog een originele adelaar te vinden.

Ten noordoosten van de berghut ligt een ruïne die deel uitmaakte van de Duitse 3e linie.

De onderkomens van destijds zijn nog duidelijk terug te vinden.

Een pad naar het westen ligt een oude Duitse begraafplaats. Het hoofdmonument staat nog overeind in de bosrand.

Het jaar is te herleiden; 1915. Het is goed zoeken naar grafoverblijfselen.

Diverse grafconstructies worden links van het monument overwoekerd door het groen.

Een eenzame grafsteen is nauwelijks als zodanig herkenbaar.

Het gaat om een gefreiter van IR 40 die in 1915 sneuvelde. De naam is deels weggevallen.

De route naar Holzwasen vanuit het westen.

Wie bereid is tot een wandeling vindt in het Bois d’Uffnoltz dit monument. Het staat op de plaats van een Frans kamp achter linies met de naam Turenne. Het werd zo genoemd door Franse soldaten in 1916. Het bevatte een EHBO-station met operatiekamer, een begraafplaats en kazernes. Het was ook het eindpunt van een kabelbaan vanaf Ostein.

De tekst luidt: "Passant souviens-toi - 138 officiers s/s officiers et hommes de troupe sont morts ici pour la patrie et pour la liberté entre 1914 et 1918 et reposèrent dans ce cimetière C.Willer Thomannsplatz du Camp Turenne jusqu'au, 7 juillet 1922"

Monument Camp Turenne, nu en rustplaats in de prachtige bossen, 2500 meter van de Col du Silberloch.

In de buurt van de hoogste top van de Vogezen staat de Chapelle Sudel.  Deze kapel is in 1931 gewijd aan Jeanne d'Arc, ter nagedachtenis aan de Franse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen

. Ze staat op een berg die door zeven Regimenten en vijf bataljons gebruikt werd als observatiepost op de weg naar Thann. De kapel werd ingehuldigd op 23 augustus 1931 door de generaals Widerspach en Arnau Pouydraguin, en gezegend door Monseigneur Ruch, bisschop van Straatsburg. Het houten beeld van Jeanne d'Arc is van de hand van de beeldhouwer Albert Erny uit Colmar.

De Chapelle werd geplunderd en ontheiligd door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in 1957 gerestaureerd. In dit kleine heiligdom worden niet alleen de doden van de Eerste Wereldoorlog geëerd, maar ook al die die hun leven gaven voor de vrijheid.

Drie plaques herinneren hieraan: - één met een gedicht van Sylvain Royer, gedood bij Douaumont in 1916: «d'autres heures viendront plus belles et meilleures» - de tweede is gewijd aan de nagedachtenis aan Fr. Henry Winter, voormalig predikant van Goldbach die "stierf als martelaar in Buchenwald in april 1943" - de derde uit 1986, wijst erop dat de berg "werd gebruikt als een observatorium met zeven regimenten en vijf bataljons verdediging van de toegang tot de vallei Thann.”

Monument dat een deel laat zien van het oorspronkelijke monument op de Grand Ballon. De Duitsers bliezen het monument tijdens de Tweede Wereldoorlog op. De baret was het hoofddeksel van de Franse bergtroepen, de chasseurs. Alhoewel ze rode Duivels werden genoemd, was hun geuzennaam, die de Duitsers hen gaven, Blauwe duivels.

Zomerse drukte vanaf het monument met de baret.

Monumentje op de Breitfirst langs de D27 voor een kleine begraafplaats voor 11 gesneuvelden die hier tijdens de oorlog lag.

Ook hier vernielen de wraakzuchtige nazi’s het originele monument. Pas in 1979 werd het huidige monumentje gerealiseerd.

-V-

Home