Vlaanderen in beeld (Ieper) (7)
van Hollebeke via Palingbeek en Wijtschate, Kemmel en Poperinge naar Bayernwald

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

In Hollebeke is dit jonge monumentje te vinden aan de Eeekhofstraat wat de inzet van het Indisch leger gedenkt.

 

 

 

 

De tekst op het monumentje spreekt voor zich.

Auguste en Michel Mahieu waren de twee enige kinderen van August Mahieu (1834-1900) en Marie-Louise Ferry (1866-1938.) Deze rijke Noord-Franse industriŽlen kochten in 1871 een kasteeldomein dat zich uitstrekte over de gemeenten Voormezele en Hollebeke. In 1901 besloot men om het bestaande kasteel af te breken en op dezelfde plaats werd een indrukwekkend kasteel in witte Franse natuursteen opgetrokken, dat in 1905 werd ingehuldigd.

Michel was Kapitein Commandant bij de Escadrilles V114 ďLes Chouettes.Ē Op 2 mei 1918 werd hij als vermist opgegeven, in zijn Voisin (5597) vloog hij met waarnemer Ltn Rivalleau.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in de omgeving van het kasteel verwoed gevochten. Het imposante kasteel werd door het oorlogsgeweld vernield en de twee zonen sneuvelden aan het front. Na de oorlog werd het fortuin verdeeld onder neven en nichten. Jean Cossart werd de nieuwe eigenaar van de gronden van de familie Mahieu. Op de hoek van de Eekhofstraat en de Palingbeekstraat, op de plaats waar voor de oorlog de grote toegangspoort stond tot het kasteeldomein, richtte hij een gedenkzuil op ter nagedachtenis van de broers Mahieu. Dit gedenkteken werd in 2000 verplaatst naar de hoek van de Palingbeekstraat en de Bernikkewallestraat nabij het provinciedomein ďDe PalingbeekĒ en het golfterrein.

Bron: www.aviationheritage.eu

 

 

 

 

 

Gedenkteken voor de 16th Irish Division nabij Wijtschate, 8 km buiten Ieper

Het lokale gedenkteken in Hollebeke

 

 

 

 

Dorpsmonument van Wijtschate, september 2012.

De Spanbroekmolenkrater, ook wel Pool of Peace genoemd, is een mijnkrater in het Belgische dorp Wijtschate. De krater is ontstaan in 1917 gedurende de Eerste Wereldoorlog bij de Slag om Mesen. In totaal zijn er zo'n 19 kraters ontstaan door de ontploffingen van mijnen tijdens deze slag, maar deze krater is de beroemdste.

De bijzonderheden rond deze krater staan gegraveerd in een grote steen bij de vijver.

 

 

 

 

Het gebied van deze slag ligt rond de plaats Mesen, ten zuiden van Ieper, en was ter voorbereiding voor de 3e slag bij Ieper, ook wel de Slag om Passendale genoemd, naar het dorp dat het aanvankelijke doel van de aanval was. Het doel van de geallieerden van de slag om Mesen was om het front bij Ieper rechter te trekken, zodat de aanval op Passendale een grotere kans op succes zou hebben. Op 7 juni 1917 om 04:10 brachten de Britten tussen Hill 60 en The Birdcage ten zuidwesten van Waasten in totaal 19 dieptebommen tot ontploffing. Rond de krater liggen een aantal Britse militaire begraafplaatsen, zoals de Lone Tree Cemetery en de Spanbroekmolen British Cemetery.

 

 

 

 

 

Begraafplaats richting de Kemmelberg

Demarcatiesteen aan de Dikkebusseweg

 

 

 

 

Messines Ridge British Cemetery in Mesen. Na de oorlog werd de begraafplaats aangelegd door de concentratie van geÔsoleerde graven van het slagveld. Op de begraafplaats staat ook het vermistenmonument voor 840 officieren en manschappen uit Nieuw Zeeland die in de nabijheid sneuvelden en wiens graf niet meer werd teruggevonden. Er liggen doden gedateerd van oktober 1914 tot oktober 1918. De meerderheid stierf echter in 1917. De grond waarop de begraafplaats werd aangelegd, behoorde tot het "Institut Royale" en het Cross of Sacrifice werd aangelegd op de vroegere molenterp. Dit maakt deze begraafplaats en de locatie van het Cross uniek in zijn layout.

Er worden nu 1531 Commonwealthdoden herdacht. Hiervan zijn er 954 niet-geÔdentificeerden. 'Special memorials' werden opgericht voor 13 militairen uit Nieuw Zeeland, 10 uit AustraliŽ, 4 uit het Verenigd Koninkrijk en 1 uit Zuid Afrika. Zij lagen oorspronkelijk op andere begraafplaatsen begraven, maar hun werd door artillerievuur vernield.

 

 

 

 

 

Britse schuilplaatsen op de noordelijke hellingen van de Kemmelberg, aan de Lokerstraat.

 

 

 

 

Detail van een deels gerestaureerde eerstehulppost 

 

 

 

 

 

Het Franse ossuaire op de Kemmelberg. 

Franse symboliek op het ossuaire

 

 

 

 

57 van de 5294 konden worden geÔdentificeerd..

 

 

 

 

 

Verwijzingen aan de Rijselsweg, 4 km ten zuiden van Ieper

Het Monument op de Kemmelberg ter nagedachtenis aan de Franse inzet

 

 

 

 

Plaque in Kemmel die dient als dorpsmonument. De slachtoffers van de gemeente Kemmel staan gegraveerd.

 

 

 

 

Typische begraafplaats midden in het boerenland ten zuiden van Ieper

 

 

 

 

Het American Monument is opgedragen aan de strijders van de Amerikaanse 27ste en 30ste divisie die tijdens de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen zijn gesneuveld. De meeste Amerikanen, die hier pas in de zomer van 1918 waren aangekomen, zijn begraven op het In Flanders Fields American Cemetery dat zich bevindt in Waregem. Het monument is gelegen aan de Vierstraat in Kemmel en bestaat uit een laag podium waarop een rechthoekige witte steen is geplaatst. Op de voorzijde van de steen is een helm uitgehouwen die rust op een krans. Het geheel werd in 1929 door de 'American Battle Monuments Commission' opgericht naar een ontwerp van George Howe uit Philadelphia.

 

 

 

 

Abeele Aerodrome Militairy Cemetery ten westen van Poperinge, is vernoemd naar een destijds operationele basis, maar bevat gek genoeg geen RAF- of andere luchtmachtdoden

 

 

 

 

 

Begraafplaats tussen Dikkebus en de Kemmelberg, een paar kilometer ten zuiden van Ieper

 

 

 

 

 

De fraaie Grootebeek cemetery bij het gehucht ouderdom ten zuidwesten van Ieper

Bayernwald, een onlangs aan de vergetelheid ontrukte en deels gerestaureerde Duitse stelling vlak bij Wijtschate, 6 km ten zuiden van Ieper

 

 

 

 

Bordje aan het toegangshek

 

 

  

 

 

Gedenkteken voor Franse luitenant Lasnier, 1e bataljon chasseurs, vlak voor bayernwald 

Croonaert Chapel Cemetery, letterlijk in Flanders Fields..

 

-V-

Home