Vlaanderen in beeld (Ieper) (2)
ten noorden /oosten van Ieper; Boesinge, Pilckem, Langemark, St. Juliaan, Passchendaele, Polygon Wood, Potijze, Wyschaete en Zillebeke. 

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

De Canadese officier-arts John Mc Crae, schrijver van "In Flanders Fields" wordt even ten noorden van Ieper nog dagelijks herdacht

 

 

 

 

gravering in het beton van de vele versterkingen aan de IJzer ten noorden van Ieper: “R.E. Field orderly Rm.”

 

 

   

 

 

De Dixmuidensweg even ten noorden van Ieper. Bunkercomplex aan de IJzer

De overlevering wil, dat arts John Mc Crae hier zijn beroemde gedicht schreef

 

 

 

 

Binnen in de bunker waar Mc Crae zijn Flanders Fields-tekst schreef eren stille getuigen 

 

 

 

 

Overblijfselen van bunkers (en later noodwoningen) aan de oevers van de IJzer

 

 

 

 

Begraafplaats in de ochtendmist, ten zuiden van Boesinge

 

 

 

 

 

Standbeeld voor de 49th West Riding Div. ten noorden van Ieper

Cemetery net buiten het industriegebied van Ieper-noord

 

 

 

 

Het kanaal Ieper-IJzer, waar de Britse linies achter lagen, s´morgens vroeg

 

 

 

 

 

In de buurt van Pilckem, ten noorden van Ieper. Een van de karakteristieke Commonwealth-cemetery´s

tussen Pilckem en Langemark, het noordelijk deel van de saillant.

 

 

 

 

Opbrengst van een ploegronde; in de Westhoek wordt nog ieder jaar meer dan 200 ton geruimd.

 

 

   

 

 

Yorkshire-trench, blootgelegd bij de aanleg van Ieper´s industriegebied en ingeklemd tussen de bedrijfspanden

Symboliek in de aanwijsborden rond de Yorkshire trench

 

 

 

 

Net over de brug bij Boezinge ligt dit café met toepasselijke naam. In de hele saillant zijn ze terug te vinden: Queen Victoria´s rifles, Canada, het Kanon...

 

 

 

 

'Les Pépères' behoorden tot de oudere lichtingen en waren in de omgeving van Boezinge ingezet omdat ze 'slechts' bedoeld waren als versterking voor het Belgische leger aan de IJzer. Het zouden echter vooral deze 'oudjes' zijn die, tezamen met de manschappen van de 45ste Algerijnse divisie, massaal het slachtoffer zouden worden van de eerste Duitse gasaanval (22 april 1915). Dit kruispunt werd 'Carrefour des Roses' genoemd. In 1927 werd een 16de eeuwse Bretoense 'Calvaire' (pardon-kruis) uit Louargat (Côte d'Armor) overgebracht naar Boezinge. Een landbouwer uit Ville-Bellanger (Hénansal), Jean-Baptiste Lebret, die de gasaanval overleefd had, schonk de dolmen en de menhirs. Een Bretoens landschap werd geschapen met dennen, brem en heidekruid, en met een appelboom uit Normandië. De oriëntatietafel toont de posities van de verschillende militaire eenheden van de 87ste D.I.T. ('Division d'Infanterie Territoriale') en 45ste D.I. ('Division d'Infanterie') op 22 april 1915. Het Bretoens monument werd ingehuldigd op 15 september 1929 door Mgr. Serrand, bisschop van St.-Brieuc en oud-aalmoezenier van de 87ste D.I.T.

De voet van de Calvaire is verweerd en onderhoud is nodig om dit unieke monument voor de komende generaties te behouden.

 

 

 

 

Eenvoudige meertalige plaque waar de herinnering aan de gasaanval beschreven wordt.

 

 

 

 

Een eenvoudige hunebed siert de 'Carrefour des Roses', samen met stenen waarop de verschillende eenheden zijn geschreven.

 

 

 

 

Op de kruising Wieltje/Wieltjestraat in het gehucht Wieltje, geplakt tegen de hier eindigende A19, staat een imposant monument voor de 50th northumbrian Division. De divisie kwam in 1915 naar deze regio en was getuige van de eerste Duitse gasaanvallen in april 1915. Ze speelde later een rol verder naar het zuiden aan de Somme en Arras alvorens terug te keren voor het bloedbad van Passendale.

 

 

 

 

Het grote monument ligt niet ver van

Aan de Roeselarestraat aan de andere kant van de A19 is dit monument voor opgericht door Henry Birrell-Anthony Senior, Luitenant-Kolonel van het 2/1 Monmouths, op de plaats waar zijn zoon vermoedelijk gevallen was. Het werd geadopteerd door het Monmouthshire regiment en gedenkt de Duitse aanvallen in mei 1915 na het eerste gebruik van gifgassen in april.

 

 

 

 

De tekst luidt: 'In memory of Lieut. H.A. Birrell Anthony and the officers of the 1st Battalion the Monmouthshire Regiment who fell at this spot in the second battle of Ypres on the 8th May 1915 and the N.C.O.s and Riflemen who fell at the same time'.

 

 

 

 

“Cambrai reserve” en “Pickelhaube” zijn bunkers langs de Roeselarestraat en markeren de saillant om Ieper in 1915.

 

 

 

 

Aan de hazeweidestraat, enkele kilometers ten zuidoosten van st.Juliaan, staat het bescheiden monumentje voor de beroemde componist en dichter Ivor Gurney.

Hoewel de begaafde Engelsman de oorlog zou overleven, werd hij voor zijn leven getekend, zoals zovele leeftijdsgenoten met hem.

 

 

 

 

Verwijzing naar het monument Kitchener’s wood aan de Wijngaardstraat in st. Juliaan.

 

 

 

 

Eenvoudig monument voor Stephen Henshaw aan de Zonnebekestraat in St. Juliaan, opgericht door zijn familie. De steen vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van Henshaw die 6 dagen slagveld tijdens de derde slag om Ieper overleefde om kort daarna te sterven.

Om 22 april 1915 is Langemark na de eerste gasaanvallen snel veroverd en de Duitsers rukken op naar "Kitchener's Wood", het bos ten zuidwesten van Sint-Juliaan, dat bezet wordt door de Canadese 1° divisie. Deze improviseren gasmaskers, met zakdoeken natgemaakt met water of urine, tegen het gifgas en voorkomen zo op 24 april 1915 een grote Duitse doorbraak. Een eenvoudig monumentje beschrijft deze grote heldendaad verderop aan de Wijngaardstraat

 

 

 

 

De locatie van het Kitchener’s Wood memorial, inclusief toelichtend tableau.

In het hart van het dorpje Poelkapelle, even ten oosten van Langemark, staat het prachtige monument voor In het hart van het dorpje Poelkapelle, even ten oosten van Langemark, staat het prachtige monument voor De legendarische Franse jachtpiloot kapitein Georges GUYNEMER. Die naam is voor de Fransen een begrip geworden van de geestdrift van hun jachtvliegers en daarom ook werd hun luchtmachtbasis in Salon de Provence, waar de piloten opgeleid worden, opgedragen aan hun held.. Op 11 september 1917, stijgt hij voor het laatst op aan boord van zijn Spad XIII (de “Vieux Charles”), vergezeld van luitenant Bozon-Verduraz. Boven Poelkapelle ontspint zich een waar luchtgevecht. De luitenant verliest zijn kameraad uit het oog en Guynemer… keert nooit meer terug.

 

 

 

 

 

Nog ieder jaar wordt de legendarische piloot geëerd in het kleine dorp, oa. Door demonstraties en vliegtuigpresentaties.

 

-V-

Home