St. Mihiel in beeld (7)
Van Bois de st. Remy via St. Remy la Calonne naar Les Eparges

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

In het Bois de st. Remy, ten westen van Dommartin la Montagne, liggen de resten van een Duitse begraafplaats langs een zijweg van de DS3a, of Tranchée de Calonne. De graven worden goed onderhouden en zijn gemakkelijk te bereiken. .

Gedenkkruis voor de Franse auteur Henri Alain Fournier langs de Tranchée de Calonne.

 

 

Fournier, een gevierd Frans schrijver, verdween op 22 september 1914 in deze sector. Fournier stamde uit een onderwijzersgezin en kreeg les van zijn vader in het dorpsschooltje van Épineuil-le-Fleuriel (Cher). Zijn plan om zeeman te worden ging niet in vervulling en ook in het onderwijs raakte hij, bij gebrek aan een diploma, niet aan de slag. Als 18-jarige schoot hij in vuur en vlam voor de mooie Yvonne Quiévrecourt die hem echter afwees. Die ervaring zou hem zijn verdere leven blijven obsederen en werd de basis voor zijn boek Le Grand Meaulnes (1913), waarin hij een droom- en kinderwereld oproept die definitief verloren zijn. Het is een monument in de Franse literatuur en één van de weinig succesvolle boeken binnen de stroming van het symbolisme. Het boek werd als een meesterwerk onthaald en miste op een haar na de prestigieuze Prix Goncourt.

 

 

Het 54me RI lag in deze regio tussen september 1914 en augustus 1915. Het kwam oorspronkelijk uit Compiègne.

 

De oude Franse begraafplaats Croix Claude Sauce ligt op een steile heuvelrug ten zuiden van Mouilly.

De mooi gelegen Cimetière Militaire de St. Remy la Calonne. Ruim 200 Franse graven uit de Grote Oorlog liggen naast de kerk gedrapeerd. Het (massa)graf van Alain Fournier is er volgens de geschiedenisboekjes bij..

 

Het enige persoonlijke graf op Cimetière Militaire de St. Remy la Calonne van René Worms valt op.

 

 

St. Remy la Calonne heeft een ereveld van dichters en schrijvers langs de D154 aangelegd. We herkennen grote namen als Ernst Jünger, John McCrae en Wilfred Owen. Aanleiding is natuurlijk het graf van Alain Fournier in dit dorpje, dat uitkijkt op het slagveld van Eparges.

Even ten zuiden van les Eparges, met zicht op de gruwelijke hoogte waarop zo intens is gevochten, staat de demarkatiepaal.

Les Eparges, een klein dorpje op de Côtes de Meuse, vormde de schakel tussen Verdun en de st. Mihiel-saillant.

Een steile helling leidt naar het dramatische monument op een van de drie Buttes met de titel " Je Crois"

 

Grijpende handen.

Het monument voor de gevallenen rond Les Eparges, met doodshoofden aan haar voet.

 

Het dramatische sculptuur van de gesneuvelde poilu in de handen van Frankrijk.

 

 

Het zeer lelijke monument voor het wapen van de Genie aan de doodlopende D203. De genie had tijdens de mijnenoorlog om de hoogten rond Les Eparges een hoofdrol. De Fransen slaagden er echter niet in de strategisch cruciale buttes te heroveren.

 

 

De gevolgen van de mijnenoorlog ten oosten van Les Eparges. Over de gehele top zijn delen weggeblazen, hetgeen de hele oorlog doorging.

 

 

Waarom de Buttes zo belangrijk waren tonen deze 2 foto´s. De vlakte loopt tot aan de westoevers van de Moezel.

De Duitse versterkingen waren ook hier van betere kwaliteit dan de Franse. Het beton is ook nu nog veelvuldig te zien. In de verte het dorpje Saulx.

 

"A ceux qui n´ont pas de tombe" leest de tekst op het monument op de top. Een prachtige met bomen omzoomde weg leidt er naar toe omhoog.

Het reliëf op het monument toont heldhaftige, nog in pantalon rouge gestoken Franse militairen. Het werd in 1925 door M. Fischer gemaakt.

Het 302me RI verbleef op deze helse toppen van september 1914 tot maart 1915. Het monument staat vlakbij de top.

Het frontgebied leent zich prima voor aardige wandelingen. Het zojuist geverfde “monument du Coq” brengt ode aan de 12e Franse divisie. Op haar top de Franse haan.

Een wandeling van enkele honderden meters levert (alweer) de abri du Kronprinz op, aan de zuidoostkant van de butte.

Aan de Franse kant loopt nu een smalle asfaltweg waar eens het beruchte Ravin de la Mort liep, de weg naar de buttes. Het Nécropole Nationale du trottoir is tegen de helling geplakt.

Het graf van de Franse schrijver en luitenant Alain Fournier, auteur van Le grand Meaulnes, een romantisch drama dat Frankrijk in 1913 in zijn greep hield.

In de bossen van domaine de la montagne is op de plek waar Alain Fournier gevonden is een monument met pet en zijn roman.

 

Op een boom dichtbij een hartenkreet uit een hem toegezonden brief.

-V-

Home