St. Mihiel in beeld (6)
Van het Bois de Gobessart via Woinville, Vigneulles en Hattonchâtel naar het Bois de St. Remy

 

Klik op de foto voor een vergroting

Langs de D907 tegenover het motorcrossveld ligt direct aan de weg een Duitse eerste hulppost in behoorlijk goede staat..

Varneville. Een forse artilleriebunker maakt tegenwoordig deel uit van het erf van een van de bewoners.

Iets westelijker langs de D109 tussen Woinville en St Mihiel ligt in het voormalig Duits frontgebied een Duitse waterbron. Water was voor de legers van cruciaal belang voor zowel mens als dier.

De fraai gerestaureerde waterbron, voorzien van een marine-anker.

Wie de moeite neemt op de fontein te klimmen kan het ingelegde Duitse kruis zien in de vloer voor de waterbron.

Fontaine des Carmes, een kilometer westelijker van de waterbron, ligt aan een riviertje met de naam Ruisseau de Marsoupe.

De Duitse ingenieurs en bouwers hadden tijd en gelegenheid de bron te voorzien van dit prachtige kopje.

Het water werd vooral gebruikt voor de locomotieven die de spoorbaan Vigneuil-St. Mihiel gebruikten. De bron stamt uit 1916 en werd door de Beierse Landwehr aangelegd.

Aan de D901 staan twee Duitse monumenten die onderhoud behoeven. De plaatselijke burgemeester heeft een oproep voor sponsoring laten plaatsen. Dat de Duitsers niet verwachtten snel te vertrekken blijkt wel uit dergelijke uitingen achter het frontgebied. (2007)

Zeven jaar later staan de monumenten er prachtig gerestaureerd bij. De forse grafzerk vooraan is van Kanonnier Schaller en draagt als opschrift “Trouw tot in de dood”

De Beierse Leeuw toornt boven het voormalige grafveld uit.

De grafsteen van Reservist Jager die in september 1914 sneuvelde is de derde gerestaureerde steen op het voormalig grafveldje langs de D901.

 

 

Ruth Isabel Skinner (geboren 30 april 1866) was een Amerikaanse zakenvrouw. Zij was een dochter van zijde fabrikant William Skinner (1824-1902) en zijn tweede vrouw, de voormalige Sarah Elizabeth Allen (1834-1908).

Belle Skinner was een humanitaire en muziekliefhebber. Ze woonde het grootste deel van haar leven in Wistariahurst in Holyoke, Massachusetts, nu een historische plaats. Na de eerste wereldoorlog, Belle Skinner hielp herbouwen het stadje Hattonchâtel en Château de Hattonchâtel .Haar enorme bijdrage aan de wederopbouw van dit dorpje en andere dorpen zoals Apremont la Foret hebben ertoe geleid dat haar naam en verleden overal in de omgeving opduiken, zoals op deze plaque in het gemeentehuis van Hattonchâtel.

  

Portaal van het gemeentehuis van Hattonchâtel en de nis met de plaque.

Onder de plaque is deze tekst gegraveerd. Het vermeldt de aanwezigheid van president Poincaré en de Amerikaanse ambassadeur bij de heropening van het gemeentehuis annex de dorpsschool van Hattonchâtel op 13 september 1923. Belle Skinner was de grote sponsor van het project. .

Nog meer herinneringen sieren het dorp Hattonchâtel: De plaque links hangt in het gemeentehuis, die rechts is op de toegangspoort van het plaatselijke chateau bevestigd.

Belle Skinner zette zich na de Eerste Wereldoorlog in voor de wederopbouw van de door het oorlogsgeweld verwoeste Franse gebieden. Haar naam leeft niet alleen voort in Apremont, getuige de Rue Belle Skinner, maar vooral in het circa 20 km noordelijk gelegen dorp Hattonchâtel. Ook daar werd na de oorlog een openbare wasruimte gebouwd voor de dorpsbevolking. Haar betrokkenheid en liefde voor Frankrijk leidden er zelfs toe dat ze het verwoeste kasteel van Hattonchâtel kocht en dit weer liet opknappen. Ze werd daar geëerd als een marraine, een peetmoeder.[

De waterbron annex wasruimte van Hattonchâtel, langs de toegangsweg naar het dorpje.

En opnieuw is duidelijk waar dit dorp zoveel aan te danken heeft.

De ligging van Hattonchâtel, gezien vanuit Vigneulles, is dan ook sprookjesachtig.

Op het dorpsmonument van Vigneulles les Hattonchâtel staat aan de achterzijde de Amerikaanse luitenant Moses Taylor, die in maart tijdens een nachtelijke raid op de Duitse linies sneuvelde en in Vigneulles werd begraven. Taylor had een onkreukbare reputatie als officier en was volgens de verhalen. moedig en voorbeeldig.

Het monument met daarvoor een kleine tegel die Taylor memoreert. Het monument staat aan de place Taylor.

De US 1st Division laat in Frankrijk een spoor achter van indrukwekkende adelaars. Dit monument staat aan de D901 ten oosten van Vigneulles aan de rotonde, en bevat een schat aan informatie over de gevechten om de saillant in september 1918.

Voorbeeld van een van de informatieve plaques op het monument.

In het Bois de st. Remy, ten westen van Dommartin la Montagne, liggen de resten van een Duitse begraafplaats langs een zijweg van de DS3a, of Tranchée de Calonne. De graven worden goed onderhouden en zijn gemakkelijk te bereiken. . 

Een toegangssteen tot de voormalige begraafplaats met Duitse opschriften.

-V-
Home