St. Mihiel in beeld (15)
Van Bois de Prêtre via Pont a Mousson en Xon naar Semur-En-Auxois, Domgermain en Troussey.

Klik op de foto voor een vergroting

De achterzijde van het monumentje voor de 128ste divisie in het Bois de Prêtre aan de Tranchée de Villers. Het is opgedragen aan Gaston Deblaize, schilder en beeldhouwer, die 40 maanden in het Bois de Prêtre doorbracht bij het 356me RI, en het overleefde. Hij won de Medaille Militaire en het Croix de Guerre met 3 citaten, waarvan 1 bij Verdun. Hij overleed in 1935.

De Franse driekleur op het place Duroc in Pont a Mousson, de rechterflank van de St. Mihiel saillant.

Midden op e place Duroc staat een fraaie fontein, geschonken vanwege het 200-jarig bestaan van de stad en opgedragen aan de Amerikaanse vrijwilligers van het ambulancekorps. De onthulling vond plaats op 27 september 1931.

Het buitengewoon fraaie oorlogsmonument van Pont a Mousson tegenover de ingang van de Abbeye de Frémontrès. De tussen poilu’s ingeklemde zuilen dragen de namen van beroemde slagvelden. Een vrouwenfiguur draagt de vlam van de overwinning.

Bovenop les grands Champs, op de oostoever van de Moezel, ligt het dorpje Mousson. Een middeleeuws kasteel heeft alle geweld niet overleefd. De ruïnes werden destijds gebruikt als waarnemingspost, en met recht, getuige de foto.

 

   

Op de rechteroever van de Moezel ten noorden van Mousson vormde het Signal de Xon, een heuvel ten noorden van Pont-a-Mousson, de frontlijn.

Op het Signal de Xon zijn de kraters nog zichtbaar. Een eenvoudig monument memoreert de Franse eenheid en commandant.

In de kathedraal van Semur-En-Auxois is een kapel gewijd aan de Amerikaanse 78th Division. Het schitterende gebrandschilderde raam brengt een ode aan de vele slachtoffers die de divisie in Frankrijk achterliet.

Gedenksteen voor de 78th Division.

Even verderop in dezelfde kathedraal is een zeer kleurrijke kapel aan de Franse strijdkrachten gewijd. In het linker venster is een poilu uit 1914 te zien..

In het rechtervenster is de poilu van de latere oorlogsjaren geportretteerd, compleet met casque Adrian en horizon blue uniform. 

De kapel in Semur-En-Auxois.

 

De kerk van Domgermain, een kilometer of 20 ten zuiden van de saillant, bevat dit prachtige venster met verwijzing naar de Grote Oorlog. Uiteindelijk vergde het vijf mensen om de kerk open te krijgen, variërend tussen de 18 en 89 ;)

Het venster toont onder meer een soldatengraf, weduwen, rouwende soldaten, de ruïnes van het dorp en de kerktoren zelf.

De dorpskerk van Troussey, 10 km ten westen van Domgermain, bevat ook een bijzonder mooi venster. De ridderfiguur (God en Vaderland) ontfermt zich over een gewonde poilu.

Het venster is opgedragen aan G. Gavard, G. George, G. Mercier en G. Jannot. Geweer, vaandel, bandage en helm tegen een achtergrond van brandende huizen.

-V-
Home