St. Mihiel in beeld (11)
Van Essey et Maizerais via Bouillonville naar Thiaucourt.

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Ten westen van Essey et Maizerais ligt aan het riviertje Rupt de Mad ligt een kleine gedenksteen met plaque voor majoor William Bland. De voormalige weg, waarlangs Bland sneuvelde, is nu niet meer dan een ruw landbouwpad.

 

 

Bland,  WILLIAM J (in het burgerleven advocaat), ligt nu begraven in MAJOR, US ARMY, 1ST BATTALION, 356TH MAJOR, US ARMY, 1ste Bataljon, 356e DATE OF DEATH: 09/12/1918 Datum van overlijden: 1918/09/12Arlington.

Zijn vrouw was na de oorlog zeer actief voor o.a. het Rode Kruis en hielp vele Amerikanen met zoektochten in Europa naar vermiste familieleden. ARLINGTON NATIONAL CEMETERY

 

 

Bouillonville Soldatenfriedhof ligt langs een fraaie helling ten westen van het dorp.

 

 

1368 Duitse graven zijn hier vanaf 1914 aangelegd. Rondom Bouillonville waren diverse lazaretten te vinden die van de begraafplaats gebruik maakten.

 

 

Prachtig monument “Für Gott, Konig und Vaterland”, met de adelaar fier op de top. Karl Leffler wordt herdacht op de plaque aan de voet van het monument.

Klassieke Duitse grafsteen op Bouillonville Soldatenfriedhof, een extra bewijs dat de begraafplaats tijdens de oorlog is ontstaan.

 

 

Het Le Musée du costume militaire de Thiaucourt is open voor het publiek van maart tot november: elke donderdag van 10 H à 16 H et les deuxièmes dimanches du mois du 14 H à 18 H 10 uur tot 16 uur en de tweede zondag van de maand van 14 uur tot 18 uur. Helaas stonden wij voor een gesloten deur.

 

 

Deutscher Soldatenfriedhof Thiaucourt is een bezoek waard. Het ligt even ten zuiden van Thiaucourt aan de D3.

 

 

Op Deutscher Soldatenfriedhof Thiaucourt rusten 11 685 Duitse gesneuvelden uit de Grote Oorlog.
Auf dem Friedhof ruhen auch deutsche Gefallene des Krieges 1870-1871.
Der deutsche Soldatenfriedhof Thiaucourt wurde im September 1914 von der eigenen Truppe angelegt.
De Duitse militaire begraafplaats Thiaucourt werd opgericht in september 1914 door Duitse troepen. Opfer der schweren Kämpfe um die Woëvre-Ebene, die Maashöhen nördlich St. Mihiel und die Waldgebiete zwischen St. Mihiel und Pont-à-Mousson Ende August Anfang September 1914 bekamen hier eine Ruhestätte. Vooreerst werden de slachtoffers van de hevige gevechten rond de Woëvre, de Maas ten noorden van St. Mihiel en de bosgebieden tussen St. Mihiel en Pont-à-Mousson (eind augustus begin september 1914) begraven. Später folgten Opfer aus dem permanenten Stellungskrieg der Jahre 1915-1918 sowie diejenigen, aus dem Verlauf der Abwehrkämpfe gegen Amerikaner und Franzosen im September 1918, als diese versuchten bei St. Mihiel die deutsche Front zu durchbrechen. Later werden de gesneuvelden van de loopgravenoorlog 1915-1918 bijgezet.

 

 

Opvallend is de variatie aan Duitse graven. Stalen kruizen, stenen kruizen, tegels, klassieke graven en een massagraf zijn allemaal te vinden op Deutscher Soldatenfriedhof Thiaucourt.

 

 

Op de begraafplaats ook Duitse slachtoffers van de oorlog rusten 1870-1871.

 

 

 

Twee van de fraai gerestaureerde klassieke grafstenen op Deutscher Soldatenfriedhof Thiaucourt.

 

 

 

 

Indruk van Deutscher Soldatenfriedhof Thiaucourt.

 

 

 

 

De kerk van Thiaucourt. Rechts van de deuren een plaque die kapitein Cunningham memoreert. Over hem later meer.

 

 

 

 

1914, 1918 en de Amerikanen zijn in de kerk met elkaar verweven. Links de plaque voor Cunningham. Rechts een prachtig patriottisch venster wat aan 1914 memoreert, het Franse vaandel voorop.

 

 

Aan de overzijde nog een fraai venster dat naar augustus 1914 refereert.

Het dorpsmonument van Thiaucourt naast de kerk is een prachtige ontmoeting tussen een Franse poilu en een Amerikaanse Doughboy. Plaques memoreren de bevrijding van Thiaucourt in september 1918.

 

 

 

 

Ten westen van Thiaucourt ligt Thiaucourt American Cemetery aan de D3 richting Fresnes.

 

 

 

 

4153 Amerikanen liggen hier begraven, vrijwel allemaal gesneuveld tijdens het septemberoffensief in de St.Mihielsaillant. Zoals te doen gebruikelijk is de begraafplaats een plaatje, prachtig onderhouden en aangelegd langs met linden omzoomde paden.

 

 

 

 

De zonnewijzer in de vorm van een Amerikaanse adelaar staat centraal op de begraafplaats.

 

 

Doorkijkje op het monument voor de Doughboy, of Amerikaanse infanterist. Het opschrift onder de soldatenfiguur luidt: “Blessed are they who have the home longing for they shall go home”. Erboven staat: “Ils dort Loin des Siens dans la Douce Terre de France”. Zij slapen ver weg van hun familie in de zoete aarde van Frankrijk..

 

 

 

 

11 november 1918….

 

 

 

 

Ornament tussen de twee met zuilen omgeven tempeldelen op Thiaucourt American Cemetery.

De deuren naar de tempeldelen hebben soldatenhoofden als deurknop. De helm is van het type dat de Amerikanen in de Grote Oorlog droegen.

 

 

 

 

De Stars and Stripes boven Thiaucourt American Cemetery.

 

 

Een schitterend mozaïek van de strijdende engel siert het interieur van een der tempeldelen. 284 Amerikanen werden niet teruggevonden en zijn in de wanden van de tempel gegraveerd.

Perfecte symmetrie op Thiaucourt American Cemetery.

 

-V-