St. Mihiel in beeld (10)
Van Flirey via Forêt domaniale des Hauts de Mad en Bois de Mort Mare naar Maizerais.

 

Klik op de foto voor een vergroting

Het Amerikaanse monument in Flirey ligt tegenover het regimentsmonument.(9)

Het monument vertegenwoordigt twee Amerikaanse soldaten met de overwinning. Een is een Palm, de andere verplettert een Duitse stahlhelm (stalen helm). De kathedraal van Metz op de achtergrond (Lorraine) verbeelt de plaats waar de Amerikanen aan het front lagen. De sterren boven hen vertegenwoordigen de Staten van de Unie. Aan de linker kant van het monument zijn de nummers vermeld van elke Amerikaanse divisie die deel nam aan de operaties in deze sector.

Op de zijpanelen zijn de Amerikaanse divisies benoemd die aan de verovering van de saillant deelnamen.

 

 

In de kerk van Flirey staat dit klassieke Franse grafkruis. Er is geen uitleg te vinden bij dit vreemde plekje.

De kerktorenhaan van de oude kerk van Flirey (nu een ruïne net buiten de huidige dorpsgrens) is in volle glorie terug te vinden in de nieuwe kerk.

 

De ruïne van de oude kerk van Flirey. Van het dorp bleef tijdens de oorlog weinig over vanwege haar ligging vlak bij de frontlijn.

 

Langs de D958 die door Flirey loopt ligt deze gedenkkei van de 2nd US Division, die aan de aanval op de saillant in september 1918 mee deed.

 

 

In het Forêt domaniale des Hauts de Mad is tegenwoordig ook een aantal loopgraven uitgegraven en voorzien van wandelaanwijzingen zoals deze.

Duitse loopgraaf met schietposities.

De auteur bij een van de Duitse schuilplaatsen in de van beton gebouwde linies.

Voorbeelden van Duitse loopgraven in Forêt domaniale des Hauts de Mad. Afgezien van een enkele uitval bleef de linie op de hoogten ten noorden van Flirey jarenlang onbeweeglijk. De Duitse linies waren vrijwel onneembaar.

Uitgebreide uitleg in het niemandsland tussen de Duitse en Franse linies.

 

 

Franse loopgraafreplica. Hier heersen hout en riet.

 

 

Scherpe hoek met schietpositie in de Duitse linie.

 

 

Schuilplaats en loopgraafverloop van Duitse makelij.

Nog 2 voorbeelden. Schoolklassen uit de buurt doen het onderhoud van de loopgraven, gesteund door vrijwilligers.

Uitgebreide schets van de renovatie van de loopgraven.

Op de top van de D904, waar de Duitse linie neerkeek op de Franse laagvlakte, staat deze demarkatiepaal.

 

Het opschrift Flirey is duidelijk waarneembaar.

Groot monument voor de Franse soldaten die hier de linie bewaakten in het Bois de Mort Mare, iets ten noorden van Flirey.

 

 

Het volledige monument.

 

 

Een gedenksymbool van het 157me RI is op het Bois de Mort Mare monument aangebracht.

 

Sergeant Joseph, Leon, Henry, Simon Rochas werd geboren op 2 juli 1895 in Grenoble. Au moment de la déclaration de guerre, il est étudiant en droit. Ten tijde van de oorlogsverklaring was hij een student rechten. Devant le péril qui menace la France, il abandonne ses études et s'engage le 08 septembre 1914 au 75 ème Régiment d'Infanterie. Op 8 september 1914 meldt hij zich bij het 75 ste Regiment Infanterie. Après une rapide formation militaire, il rejoint ses camarades au front. Hij Verdiende zijn strepen snel en werd van korporaal  sergeant, werd overgeplaatst naar het  275e Infanterie Regiment in de noordelijke sector van Flirey, met de naam Bois de Mort Mare.

Tijdens de voortdurende aanvallen van het 275 RI in 1915 in de sector verdween Rochas tijdens het aanmoedigen van zijn mannen. Hij is nooit gevonden.

Bij het gehucht Maizerais ligt een oude Duitse Artilleriestelling op de locatie van het voormalig dorp. Het dorp werd totaal vernield. Van een afstand is het gedenkkruis te zien op de plaats van de verdwenen kapel. Het kruis staat op een van de bunkers.

Twee van de artilleriebunkers op de locatie, 2 kilometer van Essey et Maizerais.

De bunker is nu ingericht als kapel.

Het kruis op de bunker: la Chapelle St Gibrien.

-V-
Home