De Somme in beeld (38)
Compiègne

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Eerbetonen aan twee belangrijke Franse bevelhebbers op het terrein van de Armistice: Foche als de opperbevelhebber, Estienne als de geestelijk vader van de “Chars”, de (Franse) tanks.

 

 

Naast het museum staat het symbool van de Franse tankstrijdkrachten, de Renault lichte tank.

 

 

De plek waar Foche ’s treinwagon stopte in de bossen van Compiègne.

 

 

Entree van het museum van de Wapenstilstand.

 

 

De Soissantquinze, oftewel het beroemde 75 mm kanon, Frankrijks belangrijkste artilleriewapen tijdens de oorlog.

 

 

Gedenkpark met een groot aantal monumenten, vlak bij de entree van het museum.

 

 

Eerbetoon aan het 39me RI met haar kolonel Chretien.

 

 

Monument voor het 26me RAC.

 

 

Monument voor het 7me RTA de Marche.

De tuin met de monumenten is vernoemd naar de laatste Franse soldaat die tijdens de Grote Oorlog sneuvelde.

 

 

Het herbouwde museum (de Duitsers vernielen in 1940 de hele omgeving, inclusief het museum) is wat stoffig, maar charmant.

 

 

Een kopie van de beroemde treinwagon waarin de wapenstilstand werd getekend. De Duitsers gebruikten het origineel in 1940 om de Franse overgave te laten tekenen om daarna de wagon naar Berlijn af te voeren. Tijdens de oorlog brandde het origineel uit op een emplacement in Zuid-Duitsland.

 

 

Er mankeren nogal wat vlaggen in dit eerbetoon aan de geallieerden.

 

 

Plaque die herinnert aan de gulle gever voor het museum.

 

 

Het museum is de trotse bezitter van vele vues stereoscopics, waarin de gehele oorlog kan worden teruggekeken.

 

 

Het museum.

 

 

Originele kranten in een van de zalen van het museum.

 

 

Trench art in het musée de l ‘Armistice.

 

 

De krantenkop waar het om ging.

 

 

De Rugby Club de Compiègne heeft vlak voor het prachtige clubgebouw een monument voor 1914-1918 opgericht. De leden die vochten en sneuvelden zijn in de zuil gegraveerd.

 

 

De plek van de Zuil bij de ingang van het kleine stadium.

 

 

Het 5me Regiment de Dragons had haar thuisbasis in Compiègne. Een statig monument stat aan de boulevard lang de Oise.

 

 

Guynemers jongensdroom was piloot bij de Franse luchtmacht te worden. Toen hij solliciteerde bleek hij te mager. Ook de landmacht en de zeemacht wijzen hem af vanwege zijn figuur. Uiteindelijk overtuigt hij de luchtmacht en zo begon hij als soldaat bij de luchtmacht. Later werd hij kapitein. Hij werd internationaal bekend held na een luchtgevecht met de Duitse held Ernst Udet. De machinegeweren van Udet blokkeerden en Guynemer merkte dat. Hij groette zijn tegenstander en vloog weg. Door zijn prestaties en zijn ridderlijk optreden kreeg hij de bijnaam "Guynemer de legendarische". Hij vloog met een Spad.

 

 

Zijn laatste vlucht maakte hij op 11 september 1917. Zijn missie was het luchtruim veilig houden boven Poelkappelle. Hier vond hij zijn dood en werd daar begraven. Tot nu toe is het een raadsel wat er precies gebeurde. Toen de Britten Poelkapelle veroverden hoorden zij van een Spad die daar was neergestort, vlak bij de Duitse loopgraven. Daarna kwam de plaats onder een drie dagen durend bombardement te liggen dat alle sporen uitwiste.(bron: Wikipedia)

 

 

Aan de noordwestkant van Compiègne ligt het oude ziekenhuis, wat gedurende de jaren 1915-1918 door dokter en Nobelprijswinnaar Alexis Carrel werd geleid. Bescheiden plaques herdenken dit feit.

Cimetière militaire de Compiègne

 

 

De Nécropole, met een oppervlakte van 11.527 m 2,  bevat 3.257 lichamen waarvan 264 in ossuaires. Ook de graven van 81 Britse (26 van die geïdentificeerd zijn), elf Russen, een Belgische (overleden 21 juli 1917), een Duits (in ossuaires) en drie Franse gedood in de tweede Wereldoorlog zijn hier te vinden.

 

-V-

Home