De Somme in beeld (36)
Van Vic sur Aisne via Port Fontenoy, Laversine, St. Pierre-Aigle, Coeuvres et Valsery, Mortefontaine en Rethondes naar Tracy le Mont

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Het monument aan de 47e artillerie regiment van Vic-sur-Aisne is een eerbetoon aan het regiment, die was gestationeerd in de buurt van september 1914 tot juli 1915. Hij nam deel aan een groot aantal acties op het gebied gelegen ten oosten van Soissons, wiens de aanval op de boerderij Quennevières, 16 juni 1915.

Aan de Rue Vic sur Aisne nummer 15 hangt een kleine plexiglazen herinnering aan Léonard Leymarie.

 

 

Leonard Leymarie werd geboren op 4 januari 1880 in Seilhac en stierf op 12 december 1914 (34 jaar) in Port Fontenoy. Hij was boer in het burgerleven en soldaat 2e klasse in de 305e RI, 19me  Compagnie. Hij werd “fusilee pour l’example”, gefusilleerd ten voorbeeld aan zijn kameraden, vanwege een twijfelachtige handwond.

 

 

De tekst op de gedenkplaat toont de verklaring van Leymarie op zijn vonnis.

Gedenksteen in Port Fontenoy voor het 321me RI.

 

 

Het dorpsmonument van Laversine, even ten zuiden van de Aisne, met links een onopvallende plaque.

 

 

De plaque herdenkt de 80 jaar ervoor bevochten slag om de Matz, waarbij Laversine op de rechterflank lag. Deze poging om de Duitse aanval richting Parijs (codenaam Gneisenau) te stoppen werd met spoed georganiseerd en ondersteund met tanks en Amerikaanse divisies. Het zou het einde van operatie Gneisenau betekenen.

 

 

St. Pierre-Aigle lag midden in het geweld van de slag om de Matz. Een steen bij de ingang van het dorp memoreert de verovering en herovering van de streek in juli 1918.

 

 

Detailopname van de tekst.

 

 

In St. Pierre-Aigle zelf hangt aan het voormalig gemeentehuis een plaque die ook aan de junidagen van 1918 herinnert.

 

 

Omdat St. Pierre-Aigle vlak onder het enorme plateau ten zuiden van de Aisne ligt, verzamelden zich op 31 mei 1918 de tanks, uit het zicht van de Duitsers. De massale inzet van de kleine Renault-tanks werd een groot succes.

 

 

Een informatiebord memoreert de slag en de rol die het dorpje speelde.

 

 

Coeuvres et Valsery ligt een klein stukje naar het noordwesten van St. Pierre-Aigle. Op het kerkhof zijn Britse graven te vinden die dateren van de slag om de Matz en operatie Gneisenau. De Britten hadden de pech dat ze in deze doorgaans rustige plek aan de linie voor de nodige rust waren gestationeerd, toen Gneisenau losbarstte.

 

 

In totaal liggen 11 Britten begraven, waarvan 5 uit de Grote Oorlog. Rechts de ingang tot het kerkhof en de vermelding van de graven.

 

 

Ten westen van het dorp, vlak voordat het plateau begint, ligt links van de weg het graf van Léon Garnier

 

 

Het graf van Leo Garnier in Coeuvres-en-Valsery, net buiten het dorp in de richting van Mortefontaine. Leon Garnier werd gedood 12 juni 1918; hij was 2e Artillerist in het 29me Regiment Artillerie. In het dorp zelf is een straat naar hem genoemd. Het graf was tot de 100-jarige herdenking niet meer dan een stapeltje stenen.

Wie van Coeuvres-en-Valsery naar Mortefontaine rijdt, ziet in de velden links het monument voor Gaston Gironde, een dragonderluitenant die tijdens de eerste slag aan de Marne in september 1914 sneuvelde.

 

 

Ik heb me duur verkocht: citaat uit het geschrift Chanson de Roland.

Hij had de ware geest van een Christelijk soldaat.

 

 

Het monument tussen de zomerbloemen aan de D81.

 

 

Terug in Vic sur Aisne. Ook hier is nu structureel aandacht voor de Grote Oorlog in de vorm van duidelijke informatieborden.

 

 

Bovendien is achter het dorpsmonument aandacht voor de Amerikaanse miljonairsdochter Anne Morgan, die fors bijdroeg aan de wederopbouw van het dorpje.

 

 

Een eerbetoon met informatie hangt vlak bij het dorpsmonument.

De kerk van Rethondes, vlak bij de plek waar de Duitse en de Franse delegatie elkaar ontmoetten voor de wapenstilstandsbesprekingen.

 

 

Maarschalk Foch trok zich op de avond van 10 november 1918 in deze kerk terug.

 

 

Informatieplaat die memoreert dat hier een monumentje stond wat herdacht dat de route door dit dorp tijdens de slag aan de Marne door 250 man werd onderhouden om zodoende de artillerie te blijven voorzien van munitie.

 

 

Michelinverwijzing naar Cimetière Militaire de Tracy le Mont.

 

 

De toegang tot de Cimetière Militaire de Tracy le Mont.

 

 

Cimetière Militaire de Tracy le Mont werd in 1920 als verzamelbegraafplaats aangelegd. 3196 Fransen hebben hier hun laatste rustplaats, waarvan 1313 in ossuaires. De lichamen kwamen o.a. uit Confrécourt, St-Crépin-aux-Bois, Beaulieu-les-Fontaines, Ognolles, Nampcel en Berry.

 

-V-

Home