De Somme in beeld (34)
Van Mélicocq via Machémont naar Montigny

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Tekst op het graf van commandant Perreau. Het verhaal gaat dat hij werd doodgeschoten door een gewonde Duitser die de officier te paard zag aankomen.

 

 

Perreau zoals hij op zijn graf is afgebeeld.

Ten zuidoosten van Mélicocq, op de plek waar Perreau werd gedood, staat dit monument voor hem aan een doodlopende weg.

 

 

Op de zijkant van het Perreau-monument worden de 80 doden herdacht die op 9, 10 en 11 juni 1918 bij het dorpje vielen.

Machémont, iets ten westen van Thourotte aan de rivier de Oise. Voor de kerk staan 2 monumenten; 1 is het dorpsmonument, 1 gedenkt een aantal regimenten.

 

 

Monument commémoratif des 86e, 38e R.I., 53e R.A. et 4e Génie.

 " Monument à la gloire des 86e, 38e R.I., 53e R.A. et 4e Génie - A la Gloire des braves tombés au Champ d'Honneur autour de Machemont, Attiche, Le Carmoy et Écouvillon "

De slecht leesbare inscripties zijn door een stuk plexiglas vervangen.

 

 

Nogmaals de eenheden, maar nu op een andere zijde van het monument.

 

 

Soldatengraven tegen de kerk van Machémont.

 

 

De geschiedenis van het dorp en de kerk (die grotendeels verwoest werden) .

 

 

Deze streek is vergeven van de oude grotten of Carrières, zoals die van Montigny. Ook hier informatiepanelen over het gebruik en de locatie van de grotten.

 

 

Charmante verwijzing naar de site Historique de la Grande Guerre 14-18.

 

 

De Franse driekleur wappert boven een locatie die steeds meer wordt open gesteld voor publiek. De grootste trekker is een serie graveringen in de rotsen en grotten uit de tijd van de Grote Oorlog. Op de rechterfoto is de figuur van de godin Athena te zien, gemaakt door soldaat Bucher, die in het vreemdelingenlegioen diende en hier rond 1916 gelegerd was.

 

 

L'extraction de la pierre locale ( calcaire du lutécien semi dure de grande qualité) a été orientée vers la région au XIX ième siècle, puis vers Paris pour les grands travaux d'ouverture des boulevards de la capitale. De winning van lokale steen (Hoge kwaliteit kalksteen) voor een Parijs in opbouw in de negentiende eeuw, maakten de grotten vermaard. Sa fermeture intervient avec le début du conflit de la première guerre mondiale, l'exploitation ne reprendra que d'une façon marginale après le conflit. La particularité du site est d'être troglodyte pour une partie et cela grâce aux exploitants qui ont bâti leurs logements directement dans le calcaire.
Toch woonden hier al eeuwen mensen in een kleine commune, vermoedelijk niet groter dan 200 mensen. De grotten vormden een natuurlijke bescherming tegen de elementen. Tijdens de Grote Oorlog is de locatie uitgebreid en verfraaid met kleine woningen.

 

 

De leeuw (met erectie) stelt de viriele, trotse en sterke Franse soldaat voor. Het monster dat hij verslagen heeft kent trekjes van Wilhelm II, compleet met Duitse pickelhaube. Deze voorstelling is gemaakt door soldaat M. Corpait.

Déméter/Céres.
Demeter is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij was de dochter van Kronos en Rhea[1] en dus een zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. Demeter was de godin van de landbouw en de gewassen (op de eerste plaats van het graan). Ze wordt vaak afgebeeld met een korenaar in de hand.

 

Ceres is een figuur uit de Romeinse religie. Ze was de godin van de akkerbouw (in het bijzonder van het graan) en de moederliefde.

Later werd zij gelijk gesteld aan de Griekse godin Demeter.

 

 

Zouave. De 1er Brigade de la Division Marocaine was hier in 1915 gelegerd, en ze lieten vele afbeeldingen van Zouaven achter.

 

 

Beschadigde vrouwenfiguur.

De plek waar de godin Déméter/Céres uitgehakt is.

 

 

Moeilijk zichtbaar: rechts van de nis is een engelenfiguur uitgehakt die de overwinning voorstelt. Een poilu die naar haar opkijkt, is door de tijd vrijwel verdwenen.

 

 

Blik op de imposante grotformaties van de carrières de Montigny. Duidelijk waarneembaar zijn de nisjes in de wanden, vermoedelijk voor beeldjes of lampen.

 

 

Vrouwen waren natuurlijk een dankbaar thema voor de kunstenaars onder de poilu’s. Links een vrouwenhoofd, rechts een vrouwelijk naakt.

 

 

Reproductie van het kruis van Masquine. Uit foto’s en schilderijen blijkt dat in de grotten regelmatig kerkdiensten werden gehouden rond deze plaats.

 

 

In een van de passages van het grottencomplex is een vrouwenfiguur uitgehakt. Dichterbij gekomen valt de fraaie graffiti op.

 

 

Blik op de vele nissen van het complex, waar de Fransen veilig waren voor Duitse artillerie.

 

 

Zouavenhoofd boven wat een regimentswapen moet zijn geweest. Het logo van het Vreemdelingenlegioen is een fraai kunstwerkje.

 

 

Nagebootste loopgraaf met waarnemerspost aan de noordkant van het complex.

 

 

Een van de symbolen van de Grote Oorlog is ook hier nog rijkelijk aanwezig.

 

 

Uitgesleten loopgraaf.

 

-V-

Home