De Somme in beeld (33)
Van St Martin aux Bois via Marquéglise, Vignemont en Marest sur Matz naar Mélicocq

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

De cimetière van St Martin aux Bois heeft een Franse plot met aan aantal mooie graven, waaronder 1 Brits, soldaat Robinson van het tank corps.

 

 

Dorsmonument van Marquéglise.

 

 

Rond de kerk van Marqueglise ligt een goed verzorgde plot militaire graven en monumenten, waaronder dat voor de bevrijders van het dorpje in 1918.

 

 

72 graven van Franse militairen liggen hier sinds 11 juli 1919 op land dat grenst aan de gemeentelijke begraafplaats. Il s'agit surtout de soldats tués au cours de la bataille du Matz, le 10 juin 1918 ; Dit zijn vooral gesneuvelden uit de Slag van Matz op 10 juni 1918.Mais on remarque également d'autres tombes comme celles de soldats tués le 6 juin 1916 ; Maar we vinden ook andere graven zoals die van soldaten gedood 6 juni 1916; celles de deux soldats (ou civils ?) belges tués le 16 septembre 1914 ; En de stenen van twee Belgische soldaten die sneuvelden op 16 september 1914.

 

 

Ten zuiden van Marqueglise staat dit robuuste kruis langs de D122, opgedragen aan het 173me RI en haar commandant Ferret. Hij sneuvelde op 10 juni 1918, tijdens de Bataille de Matz.

 

 

Tekst op de andere zijde van het kruis.

 

 

Ten westen van het dorpje Vignemont liggen langs de D41 een Franse Nécropole en een Duitse Soldatenfriedhof, waarvan hierboven het toegangshek.

 

 

Nécropole Nationale de Vignemont. 3108 Fransen rusten hier, waarvan 955 in massagraven.

 

 

Nécropole Nationale de Vignemont is een verzamelbegraafplaats, waar veel slachtoffers van de Bataille de Matz liggen. De gevechten van juni 1918 vormden een doorbraak, maar ten koste van veel slachtoffers.

 

 

Sfeerbeeld van Nécropole Nationale de Vignemont.

 

 

De gedenksteen tussen de ossuaires.

 

 

Plaques voor het 4me Regiment des Zouaves en Korporaal Mathat van het 139me RI.

 

 

Nog een plaque voor een van de soldaten van het 139me RI

 

 

Het ossuaire van Deutscher soldatenfriedhof Vignemont. 5333 Duitsers zijn hier begraven. 1531 van hen liggen in dit massagraf.

 

 

Nog een beeld van Nécropole Nationale de Vignemont. 10 Britten en vier Duitsers liggen in dezelfde aarde.

Michelin wegwijzer naar Nécropole Nationale de Vignemont.

 

 

Monumentje op de kruising van de D935 en de D568 voor kolonel Weiller, wiens 129me RI er in juni 1918 in slaagde de Duitse opmars te stuiten.

 

 

Een eigenaardig informatiebord van plexiglas gedenkt Regimenten die deelnamen aan de Bataille du Matz.

 

 

Detailopname van het monumentje voor kolonel Weiller.

 

 

De cimetière van Marest sur Matz.

 

 

Een kleine, verzorgde plot trekt de aandacht.

 

 

De graven zijn van verschillende oorlogsjaren.

 

 

Fraaie Calvaire in Mélicocq. De plaques maken melding van het heldhaftig en succesvol stoppen van de Duitse opmars naar Parijs in juni 1918, maar ook van mw. Emerson-Withe, die officieel White heet, een van de Amerikaanse weldoeners die na de oorlog bijdroeg aan de wederopbouw van de streek.

De teksten luiden:

C'est ici que dans les très durs combats des 9, 10 et 11 juin 1918 par des prodiges d'héroisme et au prix des plus douloureaux sacrifices, les soldats de la IIIe armée (Humbert) ont définitivement arrêté l'ennemi dans sa marche sur Paris
Vous qui passez, découvrez-vous

 

En :

Honneur aux vaillants de la 53e Don 205e, 112e, 236e, 319e R.I., 243e, 283e R.A.C. 3/13 génie, 9e cuirassiers à pied, qui dans ces sanglantes journées sont tombés pour la sainte cause

 

En :

Ce monument est dû à la générosité du Major et de Madame Emerson-White les bienfaiteurs américains de Mélicocq le 10 juin 1920

 

 

Palm voor een artillerieonderdeel op de Calvaire in Mélicocq.

 

 

In Mélicocq is op verschillende plekken aandacht voor de dood van commandant Georges Perreau; deze plaque hangt in de kerk van het dorp.

 

 

Dit is het graf van de commandant. Op het graf is een portret van Perreau gegraveerd.

 

 

Een van Perreau’s strijdmakkers, bataljonscommandant Broyelle, ligt naast hem op de cimetière van Mélicocq.

 

-V-

Home