De Somme in beeld (31)
Van Vingré via  Montdidier, Gratibus, Courtemanche, Piennes-Onvillers en Assainvillers naar Dompierre

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Korporaals Floch en Durantet, en de soldaten Blanchard, Gay, Pettelet en Quinault. Ze werden doodgeschoten "Pour L’Example" op 4 december 1914 vlakbij Vingré.

 

 

Aan de lange D934 van Amiens naar Noyon staat ter hoogte van Lagny dit monumentje in de berm. Het is voor tweede luitenant Charles Beaufort van het 144me RI. Hij werd gedood op 26 maart 1918.

 

 

Nécropole Nationale de Montdidier ligt ten oosten van de gelijknamige stad.

 

 

7406 Doden telt deze Nécropole, waarvan er 1617 in ossuaires liggen.

 

 

Nécropole Nationale de Montdidier is een typische verzamelbegraafplaats. Het is een van de twee grote Franse plots; ten noorden van de stad zijn nog eens 745 Fransen begraven.

 

 

De gedenksteen tussen de ossuaires van Nécropole Nationale de Montdidier.

 

 

Uitzicht op de Rue de Roye en de ingang van Nécropole Nationale de Montdidier.

 

 

De kruizen en stenen hebben getuige de foto veel te verduren gehad.

 

 

Deutsche Kriegsgrabenstätte Montdidier ligt aan de D329 naar het noordoosten.

 

 

Deutsche Kriegsgrabenstätte Montdidier bevat maar liefst 8051 Duitse graven. Het grafveld grenst direct aan Nécropole Nationale de Montdidier “L’Egalité”, en dat grafveld op zijn beurt aan de cimetière communale de Montdidier.

 

 

Nécropole Nationale de Montdidier “L’Egalité” bevat hoofdzakelijk doden die de verbandplaats Montdidier niet overleefden.

 

 

Informatiebord over Nécropole Nationale de Montdidier “L’Egalité”

 

 

Sfeerbeeld van Moslimstenen en Christelijke kruizen op Necropole Nationale de Montdidier “L’Egalité”

 

 

Fraai Toegangshek van Deutsche Kriegsgrabenstatte Montdidier.

 

 

Monument voor het 19me BCP “Le Beau Dix-Neuf”. Het monument is gelegen langs de D935in de buurt van de kruising met de D240 die naar Gratibus leidt. Het monument eert de 19e bataljon Chasseurs, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het gebied gevochten. Het monument werd waarschijnlijk ingehuldigd in 1954. Een plaquette heeft als tekst. "aux hommes qui passent et à l'esprit qui demeure" aan de mannen die passeren en de geest blijft," en elders is gegraveerd jagers vochten: de Alma in 1854, Solferino in 1869, Froeschwiller in 1870, Grivesnes in 1914-1918, de Bresle in 1939-1940 en in 1944-1945 bij Konstanz.

  Na het Duitse offensief van 21 maart 1918 in Picardië, werd de 19 B.C.P. uit de Vogezen overgeheveld naar de Somme. Daar vecht het 19e tegen de Pruisische Garde, die ze ten noorden van Montdidier tegenhoudt.

 

 

Prachtig nieuw monumentje voor luitenant-piloot Boudoux-d’Hautefeuille, iets ten zuiden van het dorp Courtemanche aan de D155.

 

 

Voormalig luitenant Boudoux-d’Hautefeuille van de 9e Cuirassiers ging In 1916 naar de luchtvaartschool, waar hij leerde vliegen op de SPAD XIII. Hij schoot 4 toestellen en een ballon neer, waarvoor hij verschillende citaten ontving.

Op 16 januari 1918 kreeg hij het bevel over een nieuwe squadron: de Spad 100. Op 20 april 1918, tijdens een patrouille in de mist, in de buurt van Montdidier Courtemanche, kwam hij in een dogfight terecht tegen luitenant Hans von Pippart en stortte neer. Uiteindelijk volgde de bevestiging:  “gesneuveld ten noordoosten van Mesnil-Saint-Georges
.”

 

 

De cimetière van Piennes-Onvillers.

 

 

Drie Franse oorlogsgraven worden goed onderhouden op de cimetière van Piennes-Onvillers.

 

 

Een eenzaam soldatengraf op de cimetière van Piennes-Onvillers.

 

 

De entree van de cimetière van Piennes-Onvillers.

 

 

Enkele overblijfselen van een monument voor het 169me RI in Assainvillers nadat het in 1940 door de Duitse bezetter was vernield.

 

 

Het maakt dit monument tot iets heel bijzonders.

Niet ver van Assainvillers, op een kruising ten noordwesten van het dorp, wordt het 169me RI nu herinnerd met een keurig verzorgd monument.

 

 

Een van de teksten op het monument, met een verwijzing naar generaal Serot Almeras Latour en een moeilijk vertaalbare uitspraak.

Bescheiden monument voor korporaal-piloot H.H. Houston Woodward, die op 1 april 1918 onder nooit opgehelderde omstandigheden verdween. Henry Howard Houston Woodward vloog voor het Lafayette-squadron, samengesteld uit Amerikaanse vrijwilligers.

 

 

De locatie van het monument voor de Spad-piloot langs de D214 ten zuiden van Montdidier.

 

 

Verwijsbord naar Nécropole Nationale de Dompierre. 7034 Fransen liggen hier begraven, waarvan 1641 in vier ossuaires.

 

 

Veel van de graven zijn uit 1916, toen de Fransen hun slag aan de Somme succesvol begonnen door 2300 krijgsgevangenen te maken, velen uit de Duitse 63ste divisie. Dit is een foto van het monument tussen de ossuaires.

 

-V-

Home