De Somme in beeld (26)
Van Noyon via Nesle, Pargny, Bethencourt sur Somme, Ennemain, Monchy-Lagache, Croix-Moligneaux, Eppeville en Ognolles naar Savy, Urvillers, Ly-Fontaine en Montescourt-Lizerolles

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Het 9me Regiment Cuirassiers wordt ook door deze sabel op het pleintje van Boulevard Gambetta geëerd. De sabel stond voorheen aan de buitenrand van het plein in een kleine nis.

Anderhalve kilometer ten noorden van de stad Noyon ligt een voormalige kazerne, waar het 16me Regiment du Dragons onderdak had. Tegenwoordig is de locatie van een commercieel bedrijf. Het monument voor de Dragons eert de eenheid tijdens de oorlogsjaren.

 

 

Het grote monument staat er wat verloren bij en is een van de weinige overblijfselen van het militaire tijdperk. Andere monumenten zijn lang verdwenen- door de shredder gehaald, volgens de bewaking.

 

 

Voormalig hoofdgebouw van de kazerne aan de D932.

 

 

Nesle, een bescheiden stad tussen Roye en st. Quentin. 134 Britten rusten hier, vrijwel alle gesneuveld in 1917 toen de geallieerden de stad heroverden.

 

 

In 1918 kwamen de Duitsers terug en bezetten de streek opnieuw. Enkele maanden later verdwenen ze, dit keer voor de duur van de oorlog

 

 

En westen van het nietige Fontaine, direct gelegen aan de Somme, ligt Pargny British Cemetery.

 

 

Meer dan 600 Britten worden hier herdacht, maar slechts 149 hebben een grafsteen. Verreweg de meeste doden vielen in maart en april 1918 in een poging de Duitse stoomwals te stoppen.

 

 

Verwijzing naar Bethencourt sur Somme Deutscher Soldatenfriedhof. 1242 Duitsers rusten hier, voornamelijk uit 1916 (de slag aan de Somme) en 1918 (Kaiserschlacht-offensief).

 

 

Toegangshek van Bethencourt sur Somme Deutscher Soldatenfriedhof.

 

 

Sfeerbeeld op Bethencourt sur Somme Deutscher Soldatenfriedhof.

Ennemain, ten noorden van de snelweg A29. 77 doden liggen op deze plot achter de cimetière van het dorp, hoofdzakelijk uit 1917 en 1918.

 

 

Blik op de cimetière van Ennemain, met daarachter Ennemain Communal Cemetery.

 

 

Frans graf op de cimetière van Ennemain.

 

 

Kerkvenster in Monchy-Lagache, even ten oosten van Ennemain. Dit moderne glas in lood stamt uit 1927 en is van de beroemde hand van Jacques GRUBER. In de Eglise Saint-Pierre de Monchy-Lagache is een van de vensters een ode aan de doden van het dorp tijdens de oorlogsjaren. Opvallend mooi is de treurende Jezus-figuur die zijn handen voor de ogen slaat. Het landschap is vergeven van verwijzingen naar de oorlog : Doorzeefde doden, prikkeldraad, kruizen, een gehavende kerk.

 

 

Detailopname van de doden op het venster.

 

 

Het interieur van Eglise Saint-Pierre de Monchy-Lagache.

 

 

Ook het nabij gelegen dorpje Croix-Moligneaux mag zich verheugen in de aanwezigheid van een prachtig venter in haar kerk, de Église Saint-Médard de Croix-Moligneaux. Het venster gedenkt de veldslagen van de 1e Wereldoorlog. Het geweld van de oorlog wordt vertegenwoordigd door de brandende kerk, de soldaten trekken ten aanval (een is geraakt) en de soldaat die wordt bijgestaan door een priester. De gewonde op een brancard doet denken aan de verzorging van het lichaam, de priester van de zielen.

 

 

Detailopname van de zwaar beschadigde kerk en de langstrekkende poilu’s, waarvan er 1 wordt geraakt.

 

 

Gedenkplaques in de Église Saint-Médard de Croix-Moligneaux voor de doden van het dorpje.

 

 

Hoe gedetailleerd het venster is, blijkt nog eens uit een opname van de geraakte soldaat. Duidelijk waarneembaar zijn de loopgraven met prikkeldraad, en de ruïnes achter de oprukkende soldaten. Rechts de Église Saint-Médard de Croix-Moligneaux.

 

 

De cimetière van Eppeville, zo’n acht kilometer zuidelijk van Croix-Moligneaux.

 

 

Op de cimetière rust 1 Britse soldaat, private Holland.

 

 

Het eenzame en keurige graf van Holland. Hij sneuvelde in maart 1917.

 

 

In Ognolles, 7 kilometer ten zuiden van Nesle, hangt in het plaatselijke kerkje deze plaque voor twee Franse soldaten. Delaunay was 2e luitenant, Cancel soldaat.

 

 

De mannen werden tijdens de gevechten van juni 1918 in een tuin naast de kerk begraven. De ouders van Delaunay zorgden na de oorlog voor de plaque en een priestergewaad, wat nog altijd wordt bewaard.

 

 

Naast de kerk bevindt zich het gezamenlijke graf van Delaunay en Cancel, die overigens weinig met elkaar te maken hadden en sneuvelden op verschillende dagen.

 

 

Verwijzing naar Savy British Cemetery. Tussen de Britse graven is een eenzaam Duits graf te vinden uit 1918.

 

 

Savy British Cemetery telt 850 graven die hier na de oorlog zijn samengebracht vanuit verschillende locaties in de omgeving.

 

 

Monumentje op Savy British Cemetery voor 68 vermiste graven.

 

 

Urvillers, enkele kilometers ten zuidoosten van st. Quentin, heeft een fraaie gedenkboog voor de kerk staan. Op de boog siert een plaque voor de legeronderdelen die het dorp bevrijdden begin oktober 1918.

 

 

Ly-Fontaine lag gedurende twee fases van de oorlog in de frontlinie; augustus 1914 en april 1917.

 

 

Ten oosten van het dorpje is een klein ossuaire te vinden met een imposante gedenksteen.

 

 

46 Franse soldaten liggen begraven uit de eerste slag,  15 uit de tweede.

 

 

De keurige begraafplaats van Montescourt-Lizerolles bevat twee Britse plots met in totaal 30 doden uit de Eerste Wereldoorlog.

 

 

De graven dateren van maart 1918, toen de begraafplaats door de Britten werd gebruikt en door de Duitsers onder de voet werd gelopen.

 

 

Het centrale monument op de cimetiere van Montescourt-Lizerolles bevat opvallende plaques voor inwoners die werden gedood tijdens de “evacuatie”(de Duitse terugtrekking op de Hindenburglinie).

 

 

Ook een plaque voor luitenant Brunehant van het 67me RI hangt aan het kruis.

 

-V-

Home