De Somme in beeld (21)
Van Lihons via Chaulnes en Manicourt naar Etalon en Roiglise.

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Vlak voor het gedenkteken voor Prince Murat staan drie stenen op wacht. Ze herdenken voornamelijk de Poolse inspanningen in de 2e Wereldoorlog. Op de rechtersteen echter is ook aandacht voor 14-18 en 1870.

 

 

Monument  voor Louis Marie Michel Joachim Napoleon Murat, Prince Murat , die werd geboren 8 september 1896 in Rocquencourt (Yvelines ), en sneuvelde op 1 August 1916  bij Lihons ( Somme ), voor Frankrijk.

 

 

Het opschrift luidt vrij vertaald: ·"Op deze plaats waar hij werd gedood, ligt Louis Marie Michel Joachim Napoleon Prince Murat, geboren in Rocquencourt , Seine-et-Oise , 8 september 1896, een vrijwilliger, kwartiermaker in de 5e regiment van kurassiers te voet. Hij stierf voor Frankrijk 21 augustus 1916. Prince Murat is een neef van napoleon  I, de zoon van Joachim Murat, een vrijwilliger en maarschalk van Frankrijk, Prins en Grand Admiral van het Franse keizerrijk, Groothertog van Berg en Kleef, koning, bevelhebber van de Grand Armee; van Michel Ney, een vrijwilliger, Maarschalk van Frankrijk, Hertog van Elchingen, Prins van de rivier de Moskva, de Braves Braves; en Alexandre Berthier, maarschalk van Frankrijk, Prince de Wagram, Soeverein Vorst van Neuchâtel en Valangin, generaal-majoor van de Grand Army. Net als zij, diende hij zijn land."

 

 

De keizerlijke adelaar op het monument. De familie van Prince Murat zorgde voor de realisatie van het monument in de bossen ten noorden van Lihons.

 

 

Keurig dorpsmonument in Vermandovillers.

Monument voor het 308me RI, dat in november 1916, in de nadagen van de bloedige slag om de Somme, Ablaincourt heroverde. Het monument staat op een opvallende groencirkel midden in het dorp.

 

 

De tekst op het nette monument.

 

 

Ook hier vinden we goede informatieborden over wat in dit dorp gebeurde en wat de effecten waren.

 

 

De Cimetière van Ablaincourt ligt tegen de TGV-lijn aangeplakt die parallel loopt met de A1 autoroute du Nord.

 

 

Dit verweerde plaatje hangt op de linkerhoek van de muur rond de cimetière. Het gedenkt net als het monument in het dorp de bevrijding op 7 en 8 november 1916 door het 158me RI. Het tweede deel is in 1996 aangebracht en herdenkt de 80ste gedenkdag van de dood van Pierre Bourguet, commandant van de 7e compagnie van het 158me RI.

 

 

Chaulnes lag lang in de Duitse zone. Dit restant van een imposant monument herdenkt het infanterieregiment Lindinger en het reserve regiment Betzoldt en is gedateerd 26 januari 1916.

 

 

De beschadigde maar goed leesbare referentie naar het Regiment.

 

 

Het monument is voorzien van verschillende leeuwenvoorstellingen.

 

 

Monument voor de samenwerking van het Rode Kruis van de VS en van Chaulnes: "En souvenir de la collaboration de la Croix-Rouge américaine de l'Union des femmes de France Croix-Rouge française à Chaulnes ressuscité 1917-1918"

 

 

Detailfoto’s van het monument, dat ligt aan de Rue Roger Salengro.

 

 

Oorspronkelijk was het monument een waterbron. Die is inmiddels al wat jaren afgesloten.

 

 

Toegang tot Deutsche Soldatenfriedhof Manicourt.

 

 

Verwijzing naar Deutsche Soldatenfriedhof Manicourt.

Maar liefst 7326 graven telt Deutsche Soldatenfriedhof Manicourt, aangegeven door zowel kruizen als stenen.

 

 

De prachtig gelegen Deutsche Soldatenfriedhof Manicourt stamt uit september 1914. De soldaten zijn herkomstig uit vrijwel alle Duitse deelstaten.

 

 

Fraaie blik op Deutsche Soldatenfriedhof Manicourt.

 

 

„Hier ruhen…“

 

 

In Étalon wordt op verschillende manieren de Amerikaanse piloot Ronald Wood Hoskier herdacht. Op de zijkant van het dorpsmonument bijvoorbeeld, …

 

 

… en op het fraaie gemeentehuis van Etalon met een plaque waar het beroemde insigne van het Lafayette-squadron zichtbaar is: de indiaan met verentooi.

 

 

De kerk van Etalon. Gedenkplaat ter ere van Sgt Ronald Wood Hoskier, piloot van het eskader N 124 "Lafayette", gedood in actie, samen met de soldaat 2e klas John Dressy, 23 april 1917 - Zijn ouders hielpen de wederopbouw van het dorp Stallion (80), in het bijzonder de kerk. Ter nagedachtenis aan hun zoon en hulp die zij aan dit dorp hebben gegeven zijn het paneel en een tweetal fraaie vensters nagelaten.

 

 

Interieur van de kerk van Etalon, deels geschonken door de ouders van Sergeant Hoskier.

 

 

Plaque ter herdenking van de moeder van sergeant Hoskier. Ze droeg nadrukkelijk bij aan de wederopbouw van de omgeving en de kerk. Op 10 juni 1927 vond de heropening plaats.

 

 

Het kerkje van Roiglise, ten zuidoosten van Roye, herbergt een mooi glas in lood raam.

 

 

Het koor van de kerk van Roiglise.

 

 

Het venster, opgedragen aan Nazart en Quirin, toont een soldaat van het 60me RI die, wellicht symbolisch, op een meisje kijkt in de klederdracht van de Elzas.

 

-V-

Home