Mons, Maubeuge en le Quesnoy in beeld (7)
Le Quesnoy 

 

Klik op de foto voor de uitvergroting

De kleuterschool ten noorden van de oude stad aan de Rue de Dr. Averill is genoemd naar de luitenant Averill, de eerste Nieuw-Zeelander die de stadswal beklom op 4 november 1918.

Het entree-bord van de school.

Verwijzing naar Le Quesnoy Communal Cemetery Extension.

Le Quesnoy Communal Cemetery Extension. 126 gesneuvelden zijn hier verzameld, waaronder de Nieuw-Zeelanders die bij de bevrijding van le Quesnoy betrokken waren. Op de begraafplaats liggen 50 Nieuw-Zeelanders die op 4 november 1918 sneuvelden.

Le Quesnoy Communal Cemetery Extension. Een klein monumentje gedenkt de graven van krijgsgevangenen.

Twee Chinese graven, zoals altijd wat geïsoleerd begraven. Vermoedelijk zijn ze omgekomen door de Spaanse griep.

Graven van de Nieuw-Zeelanders die bij de bevrijding van le Quesnoy omkwamen.

De hoogste officier in rang was majoor Hugh Edgar McKinnon van het 2de bataljon van het Wellington Regiment. Hij was pas 30 jaar en afkomstig uit Auckland. Een dag na de Britse oorlogsverklaring op 5 augustus 1914 werd hij aangesteld tot luitenant en in 1915 naar Gallipoli gestuurd. In 1917 werd hij onderscheiden met het Military Cross met in 1918 een toevoeging van de Bar. Op 28 september 1918 werd hij bevorderd tot majoor. Een week voor het oorlogseinde werd hij toch nog gedood.

Le Quesnoy Communal Cemetery Extension.

Opvallend genoeg is er ook een Russisch graf op de begraafplaats te vinden.

Finoffjow was krijgsgevangene en heeft een graf op naam gekregen. Dit was voor veel Russen die in Frankrijk sneuvelden niet weggelegd.

Britse graven op cimetiere communale le Quesnoy. 66 graven liggen verspreid over de grote begraafplaats.

Eenzaam Brits graf van H. Knott, Manchester Regiment, op cimetiere communale le Quesnoy.

Naast het graf van luitenant Targett staat de opvallende steen voor de Belgische piloot Leonard Clovis. Volgens de overlevering was Clovis soldaat 2de klasse Beroepsvrijwilliger 1914 en hulppiloot, hij zou met zijn vliegtuig zijn neergestort te Pont-a-Pierre de Beaudignies en werd door de Duitse troepen gevangen genomen. Op 5 november 1915 werd hij te Le Quesnoy gefusilleerd wegens vermeende spionage.  

Op het oorlogsmonument van Le Quesnoy, dat op 15 juli 1923 werd ingehuldigd op het kruispunt van de Rue Casimir Fournier en de Rue Du Maréchal Joffre, is Clovis Leonard eveneens vermeld als Aviateur Belge.

Ontroerend monument op cimetiere communale le Quesnoy.

Detail van het beeld, dat niet is voorzien van een tekst of maker.

 -U-

Home