De Marne in beeld (5)
Het Aisne-front van Fontenoy tot Soissons en fort de Condé, Pierrefonds, Néry en Chamant 


De Marne in beeld 5
Klik op de foto voor een vergroting
Onder de vestingmuren langs de steile wanden van het plateau zijn vele onderkomens te vinden die uit de periode 1914-1917 stammen. 
  
De weinig indrukwekkende verwijzing op een kruising van onverharde wegen. Een monument voor het 66e RI ligt precies op de frontlijn van toen. Op de achtergrond de begroeiing waar zich de grotten der Zouaven bevinden. 
  
Het graf van Joseph Chipier, een "cycliste"die bij het 238ste RI diende en hier sneuvelde, ligt langs de D17, de weg die het voormalig slagveld doorsnijdt.  Een Obus, na bijna 100 jaar bij het ploegen gevonden, wacht op een betonnen hindernis uit de Grote Oorlog om opgehaald te worden. 
In Fontenoy aan de Aisne staat een monument voor 2 Franse soldaten, Leymarie en Bersot, die respectievelijk in november 1914 en februari 1915 werden gefusilleerd "pour l'example". Na de oorlog werden beiden gerehabiliteerd. 
  
Het monument voor Leymarie en Bersot staat aangegeven langs de D91. Op de kruising naar de Aisne in Fontenoy staat deze gedenksteen voor het 321ste RI dat in de streek de frontlijn bewaakte. 
In de velden ten zuiden van de Aisne bij het dorp Ressons le Long staat deze tombe voor 3 Cuirassiers die hier op 4 juni 1918 sneuvelden. De steen in nauwelijks meer leesbaar. 
Nécropole Nationale du Bois-Robert aan de rivier de Aisne.
 
 Gepast beeld bij de Marne-slagvelden
  
Achter de kathedraal van Soissons staat het plaatselijke monument "aux morts".  Het omvangrijke beeld is omgeven van symboliek. Soldaten en geestelijken wisselen elkaar af om het monument. 
De namen van vele burgers die Soissons door haar centrale plek op de slagvelden van 1914 en 1918 verloor, zijn in de wanden gegraveerd.
  
Onder de vleugels van de overwinning, uitgebeeld door een engel aan de voorzijde van het monument, ondersteunt een soldaat zijn gewonde makker. Een van de soldatenfiguren om het monument.
  
Het forse monument voor de Britse strijdkrachten in Soissons ligt vlak achter de kathedraal. Het monument wordt gekenmerkt door drie abstracte soldatenfiguren en veel symboliek op en rond de beeldengroep. 
De uitgestrekte gecombineerde begraafplaats van Vauxbuin, waar Britten, Fransen en Duitsers een rustplaats hebben. Op deze foto zijn de kruizen en stenen in 1 blik gevangen.
  
De Franse driekleur op Vauxbuin Cemetery. Het Duitse deel van de begraafplaats.
Fort de Condé bij Condé sur Aisne speelde slechts een bescheiden rol in de Grote Oorlog. De Duitsers namen het zonder slag of stoot in tijdens de eerste slag om de Marne. 
  
Het fort is begin deze eeuw gerestaureerd en voorzien van alle gemakken. Het komt de authenticiteit niet ten goede.  Groot kaliber granaat in een nis van de toegangspoort.
De kazernegebouwen van Condé, waar ook exposities worden gehouden en het restaurant is ondergebracht.
Geluksamuletjes van Franse soldaten in een vitrine in Condé.
De afuit van het zware geschut waarvan het fort de Condé
Gedenksteen in de kathedraal van Soissons voor de Britse troepen.
  
Het interieur van de sobere kathedraal. Pierrefonds heeft, naast een schitterend kasteel, een monument midden in het dorp gewijd aan de verpleging tijdens de Grote Oorlog. Elisabeth Jalaguier werd door president Clémenceau geroemd omdat ze tijdens een bombardement op haar post bleef en daarbij sneuvelde.  
Het monument, tussen de doorgaande weg en de terrasjes aan het meer. 
   
Vlakbij de beroemde Romeinse ruines van Champlieu trok generaal Mangin hier in 1918 zijn tanks samen voor de tegenaanval der geallieerden. Dit monument  gedenkt deze plek. Op de cimetière van Néry, ten zuiden van Compiègne, staat een Brits monument ter nagedachtenis aan 4 officieren. 3 Ervan sneuvelden in september 1914, 1 in augustus 1918. 
Gedenksteen voor 12 artilleristen van de Royal Horse Artillery, die bij de schermutselingen om het dorp sneuvelden. De steen is omgeven door de graven.
Bij het verlaten van Néry gedenkt een eenvoudige steen het feit dat een batterij van de Royal Horse Artillery hier op 1 september 1914 stelling nam. 
Op de Nécropole Nationale de Verberie, niet ver van Néry, ligt onopvallend een kleine plot waar o.m. nog eens vijf Britten van de RHA begraven liggen. Een monumentje geeft uitleg. 
Een van de vijf gesneuvelden, zo vroeg in de oorlog. 
Op de Nécropole zijn verscheidene Britse stenen te vinden. De Franse graven worden getuige het vele rottende beton slecht onderhouden.  
De cimetière van Ognon vlakbij Senlis bevat naast soldatengraven een aantal opvallende monumenten.
  
Deze steen gedenkt de honderden gewonden die in het kasteel d'Ognon aan hun wonden overleden, en de doden die vielen bij een nachtelijke luchtaanval op 17 juni 1918.Het monument dateert uit 1920. Op de zijkant van dit monument voor de zonen van Ognon worden de 174 soldaten herdacht die in de cimetière begraven liggen.
De tijd heeft veel gevergd van de individuele graven op het kerkhof, zoals dat van Jules Gachet.
In Chamant gedenkt een monumentje dat de Duitse troepen hier op 2 september 1914 diverse inwoners, waaronder de burgemeester, fusilleerden.

--

Home