De Marne in beeld(51)
van Jonchery-sur-Vesle via Vertus, Vouzy en Sogny-aux-Moulins naar Cheppes-la-Prairie

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Plaques die de eerste luchtoverwinning uit de historie gedenken. Op de ochtend van maandag 5 oktober 1914 kruisen sergeant Joseph Frantz en zijn waarnemer, korporaal Louis Quenault, aan boord van hun tweedekker Voisin het pad van een Duitse Aviatik. Ze slagen er in deze neer te schieten, en de eerste luchtoverwinning uit de historie is daarmee een feit.

 

 

Voorstelling van de Farman en de Aviatik onder de overkapping bij het station van Jonchery-sur-Vesle.

 

 

De bustes van sergeant Joseph Frantz en zijn waarnemer, korporaal Louis Quenault, staan in een hoek van de overkapte ruimte.

 

 

Cimetiere communal de Vertus bevat een Franse carré en 6 Britse graven.

 

 

Drie ziekenhuizen werden tijdens de oorlog in Vertus ingericht; een HOM en twee HOC's, nr. 12 en 50. De laatste 6 graven van overleden soldaten liggen in een klein carré op de cimetiere.

 

 

6 Britse graven van verschillende eenheden uit de zomer van 1918 zijn over de cimetiere verspreid.

 

 

Een opvallend duo-graf op Cimetiere communal de Vertus trekt de aandacht.

   

 

Vanaf 21 maart 1918 sneden Duitse troepen het 317e R.I. af van de Franse linies met hevig artillerievuur. Alle hoop leek verloren, er was geen sprake van radio- en landverbindingen, voedsel, munitie raakten op en de Franse soldaten waren uitgeput.

 

Op initiatief van een vliegtuigbemanning bestaande uit tweede luitenant Jacques Pénigaud, waarnemer, en adjudant Henri Forquet, piloot, werd op 15 juli 1918 in Vandières voor het eerst in de historie het concept bevoorrading door de lucht toegepast. Het omcirkelde bataljon van kapitein Marcel Boullet werd bevoorraad met een Salmson 2A2-vliegtuig van het Sal-105 squadron met onder meer 600 koekjes, 150 bolletjes brood, 200 blikjes en munitie van klein kaliber. Honderd jaar later, op zaterdag 16 juni 2018 werd in Vandières een monumentje onthuld voor de twee vliegers, die op 1 augustus 1918 het leven lieten na een crash. Het werd vrijwel direct vernield door vandalen.

 

 

Het Franse graf van Fernand Perrin en het Britse graf van Alexander Donaldson liggen beiden op Cimetiere communal de Vertus.

 

 

Overzicht van Cimetiere communal de Vertus en de verspreide Britse en Franse oorlogsgraven.

 

 

De kleine cimetiere communal de Vouzy bevat twee Franse soldatengraven.

 

 

Gabriel Morizet diende bij het 133e régiment d'infanterie (133e RI). Hij stierf op 19 juli 1918 in hospitaal Ambulance 169.

Deze plaque van de gesneuvelde dorpsgenoten hangt onder een beeld van Jeanne d’Arc in de Église Saint-Martin de Vouzy.

 

 

In dezelfde kerk is op de muur van de kapel een ontwerp te vinden, gewijd aan Saint-Antoine. Abt Chaudel begonnen met het tekenen van wat de hulde aan de doden zou zijn voor Frankrijk 14/18. Hij werd in zijn werk onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. De Fresco bleef in deze staat bestaan.

Église Saint-Martin de Vouzy.

 

 

De kleine rivier Somme-Saude slingert door dorpjes zoals Vouzy.

 

 

Monument ter ere van een bemanning van squadron C 46 gesneuveld in de buurt van Vouzy (Marne), op26 februari 1918. De bemanning bestond uit Lt. Jean Durand (piloot), Sgt Castagnier (machinegeweer) en Adc Robert Mazeron ( schutter).

 

Durand verloor de macht over zijn vliegtuig, een Caudron R XI, en stortte neer aan de oevers van de rivier de Somme-Saude, op 50 meter van de Moulin de Vouzy. Het monument was vroeger ook voorzien van een vlag en een geweer, maar die zijn in de tijd verdwenen.

 

Een project om het monument langs de weg te verplaatsen werd in 2014 overwogen maar in 2019 was het monument geheel overwoekerd door bramen en klimop en zeer moeilijk te vinden. Met hulp van de lokale bevolking is dat gelukt.

 

 

Met de klimop verwijderd is de tekst leesbaar: "A la mémoire de.....tombé en ce lieu le 26/02/1918 victimes d'un accident d'aviation cette croix a été érigée. Passants PP Eux - Point de chute 24 m 50 face à la croix"

Aan de muur van de kerk van Sogny-aux-Moulins hangt deze kleine plaque.

 

 

Félix Louis Alexandre Thoreau sneuvelde 12-09-1914 in Sogny-aux-Moulins. Hij werd geboren op 21-01-1893 in Saint-Julien-de-l'Escap. Hij was soldaat 2e classe bij het 5e régiment de Cuirassiers (5e RC)

Waarom deze jonge soldaat, die tijdens de slag aan de Marne omkwam, hier wordt vermeld kan ik niet achterhalen.

 

 

de kerk van Sogny-aux-Moulins waar de plaque zich bevindt.

 

 

De église Saint Georges in Cheppes-la-Prairie, enkele kilometers ten zuiden van Chalons en Champagne en gelegen aan de Marne, herbergt een fraai glas in lood venster.

 

 

Het venster is opgedragen aan Maurice Leveque, soldaat 1e klas bij het 94e régiment d'infanterie (94e RI). Hij sneuvelde al in de 3e week van de oorlog op 22-08-1914 in Bazailles.

 

 

Het venster is geschonken door de ouders van Leveque, die aan de andere zijde van het koor in en glas in loodraam worden herdacht met hun zoon.

 

 

Het volledige venster in de église Saint Georges in Cheppes-la-Prairie.

 

 

Voor de kerk staat het dorpsmonument; een haan die de overwinning kraait over de adelaar.

 

-V-

Home