De Marne in beeld(47)
Van Sablonnières via Bellot, La Ferté-Gaucher, Jouy sur Morin, Courbetaux, van La Ville-sous-Orbais, Charleville en La Villeneuve-lès-Charleville naar Soizy-aux-Bois

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Het dorpsmonument van Sablonnières, waarop melding wordt gemaakt van de gevechten op 8 september 1914, de slag aan de Marne.

 

 

Vermelding van de Britse doden, opvallend genoeg 3 kapiteins op zo een klein gezelschap.

Cimetiere communale de Sablonnières, ten westen van het dorpje, bevat 19 Britse graven, waaronder dat van kapitein John Norwood VC.

Norwood won het VC in Zuid-Afrika tijdens de Boer war. Een vertaling van de motivatie is hieronder weergegeven:

“Op 30 oktober 1899 was deze officier bij het dorpje Ladysmith verantwoordelijk voor een kleine patrouille van de 5e Dragoon Guards. Ze kwamen onder zwaar vuur van de vijand vanaf een heuvelrug. De patrouille, die binnen 600 meter van de kam was aangekomen, trok zich op volle snelheid terug. Eén man viel en tweede luitenant Norwood galoppeerde ongeveer 300 meter door zwaar vuur, steeg af en pakte tegelijkertijd de gevallen soldaat op. De vijand bleef onophoudelijk vuren gedurende tijd dat tweede luitenant Norwood de man droeg tot hij behoorlijk buiten bereik was.”

 

 

Blik op Cimetiere communale de Sablonnières en de Britse plot.

 

 

Verzorgde plaque die het verhaal vertelt van alle poilu’s die herkomstig waren uit Sablonnières aan de muur van de cimetiere.

 

 

Blik op Cimetiere communale de Sablonnières

 

 

Ten westen van het dorpje Bellot worden opnieuw Britse soldaten herdacht, apart van de 40 Franse dorpsgenoten op een stenen tafel aan de voet van het monument. De datum is ook hier 8 september 1914.

 

 

La Ferté-Gaucher, een klein stadje aan de Grand Morin, heeft een indrukwekkend monument, gelegen aan de noordkant van de bebouwing. Een symbolische Tombe met de 579 namen van gevallen stadsgenoten wordt geflankeerd door imposante zuilen. Individuele graven liggen voor het monument.

 

 

Soldaten reliëf op de centrale tombe. De inscriptie luidt:

À LA MÉMOIRE

 DES HÉROS DU CANTON

 DE LA FERTÉ-GAUCHER

 MORTS POUR LA DÉFENSE

 DE LA PATRIE

 1914-1918

 

 CEUX QUI PIEUSEMENT SONT MORTS POUR LA PATRIE

 ONT DROIT QU'À LEUR CERCUEIL LA FOULE VIENNE ET PRIE

 ENTRE LES PLUS BEAUX NOMS LEUR NOM EST LE PLUS BEAU

 TOUTE GLOIRE PRÈS D'EUX PASSE ET TOMBE ÉPHÉMÈRE.

 ET, COMME FARAIT UNE MÈRE

 LA  VOIX D'UN PEUPLE ENTIER LES BERC EN LEUR TOMBEAU !

 GLOIRE À NOTRE FRANCE ÉTERNELLE !

 GLOIRE À CEUX QUI SONT MORTS POUR ELLE !

 AUX MARTYRS ! AUX VAILLANTS ! AUX FORTS !

 À CEUX QU'ENFLAMME LEUR EXEMPLE

 QUI VEULENT PLACE DANS LE TEMPLE

 ET QUI MOURRONT COMME ILS SONT MORTS

Victor HUGO

 

 

De entree van de bescheiden cimetiere communal de Jouy sur Morin.

 

 

13 Franse graven uit de Grote Oorlog liggen in een goed onderhouden carré naast het dorpsmonument.

 

 

Vervaagde emaille gedenkplaque en een op graven gebruikte plaque met tekst zijn bij het dorpsmonument neergezet.

Église Saint-Georges in Courbetaux, met op de voorgrond een opvallend wit monumentje.

 

 

Het betreft een massagraf voor soldaten van het 8e R.I. De inscriptie luidt: "En mémoire des Soldats du 8e RI tués devant Courbetaux en septembre 1914 - A leurs défenseurs, les Habitants reconnaissants (1933)" -

 

 

Het imposante monument ten zuiden van La Ville-sous-Orbais, waar op 4 september 1914 het 24e en 28e R.I. de aanval inzetten op de Duitse legereenheden.

 

 

" À la mémoire des 300 soldats des 24e et 28e R.I. Tombés glorieusement sur le Plateau des Thomassets le 4 septembre 1914 "

 

 

Waarschijnlijk zijn op die vroege morgen van 4 september meer dan 600 mannen gesneuveld toen de Franse en Duitse eenheden op elkaar botsen. Gedenkplaques vertellen een deel van dat verhaal.

 

 

Gedenkplaque voor de broers Favret, die in 1918 sneuvelden. Ze kwamen uit het gehucht Thomassets, waar in 1914 slag werd geleverd.

 

 

Verwijzing naar het gehucht waar de slag zijn naam aan ontleende.

 

 

Ten westen van het dorpje Charleville staat een eenvoudig monument voor kolonel Perez van het 2e R.I. en de 800 doden die op 6 september 1914 tijdens de Franse tegenaanval sneuvelden.

 

 

Perez, herkomstig uit Ruelle-sur-Touvre, was 54 toen hij zijn Regiment de tegenaanval beval. Een recent informatietableau vertelt het verhaal.

 

 

In Charleville zelf wordt ook aan de begindagen van de slag aan de Marne aandacht besteed. Het informatietableau staat naast het dorpsmonument.

 

 

" A la mémoire de Albert MATHIEU tué à cet endroit ... "

Dit persoonlijke monumentje staat in de bosrand ten westen van La Villeneuve-lès-Charleville.

 

 

Nėcropole Nationale de Soizy-aux-Bois ademt de sfeer van het eerste oorlogsjaar; verzorgd, nog niet massaal, met oog voor detail aangelegd.

 

 

1692 Fransen zijn hier begraven, waarvan 410 bij name bekend. De lichamen zijn bijeen gebracht vanuit Soizy-Talus, Saint-Prix, La Villeneuve-lès-Charleville, Toulon-la-Montagne, Rieux, Morsains, Boissy-le-Repos en Corfélix.

 

-V-

Home