Lorraine in beeld (11)
Van Deuxville Léomont via  Moncel les Lunéville, Einville au Jard, Dombasle, Azelot, Bayon en Méhoncourt naar Rozelieures

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

     

Bordje in de nabijheid van Mouton Noir. De Grote Oorlog is overal..

Wapenschild van het 79e R.I., aangebracht voor het monument aan de D70a ten oosten van Deuxville.

 

 

Het monument op de kruising werd in september 1926 onthuld en heeft betere tijden gekend. 

 

  

 

De tekst op de bronzen plaat op het monument luidt: "a la Gloire des anciens combattants des 79e & 279 e Regiments d'Infanterie"

Het Monument de Léomont à la 11e division staat op een heuvel die het landschap ten noorden van Vitrimont domineert. Heuvel en monument zijn imposant. 

 

   

 

Een meer dan manshoog informatiebord in 3 talen vertelt het verhaal van de slag om Léomont, die van 20 augustus tot 10 september duurde. De IJzeren 11de divisie hield stand. 

Gaston Broquet maakte het originele beeld dat in 1922 werd onthuld. De Duitsers vernielden het in 1940. Beeldhouwer Sinapi zorgde voor een waardige opvolger in 1950.

 

 

De hoogte van Léomont en het beeld voor de 11e divisie laat in de middag. 

 

 

Indruk van de dominante heuvel en het imposante monument.

 

   

 

Informatietableau dat de geschiedenis van de priorij van Léomont vertelt. De priorij, gelegen op de fel omstreden hoogte, werd in 1914 volledig vernield. 

 

  

 

Het dorpsmoment van Einville au Jard met vredestableau en zwaard. 

Op de Cimetière van Lunéville is van afstand de plot te zien waar de Franse graven zich bevinden. 

 

   

 

De rommelige en onverzorgde plot, waar twee rafelende driekleuren de wacht houden. 

 

 

Nog een beeld van de gezellige chaos op Cimetière de Lunéville. 

 

 

In Moncel les Lunéville, even ten zuiden van Lunéville is een monument te vinden voor het 3e R.C.

 

   

 

De locatie is inmiddels een typisch Frans industrieterrein. 

 

 

In Dombasle, een dorpje op de splitsing van de riviertjes le Meurthe en le Sânon, staat dit dramatische monument voor de Grote Oorlog. Een veteraan vertelt drie kinderen het verhaal van de oorlog. 

 

 

Detail van het beeld langs de D400.

 

   

 

Locatie van het monument met de kenmerkende lijsten slachtoffers uit de oorlogen van de 20ste eeuw.

 

 

In het stille Azelot, niet ver van de Moezel ten zuidoosten van Nancy, liggen opvallend genoeg 4 soldaten van het Indian Labour Corps. De graven dateren van mei en april 1918.

 

   

 

Bayon ligt aan de Moselle, 15 kilometer ten zuiden van Nancy en bevat een Nécropole Nationale met graven uit de 1e en 2e Wereldoorlog. Het dorpsmonument van Bayon staat links op de foto. De ossuaires liggen aan weerszijden van het monument. 

 

  

 

Nécropole Nationale de Bayon bevat een aantal massagraven waarin soldaten van allerlei regimenten en bataljons een rustplaats kregen. 

Vlak bij de D140 ten zuiden van het gehucht Méhoncourt ligt dit eenvoudige monument midden in het land. De boeren hebben er jarenlang keurig omheen geploegd en gezaaid. 

 

   

 

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de republikeinse politicus Pierre Goujon; de eerste Franse parlementariër die sneuvelde in de Grote Oorlog.

 

 

Indruk van de locatie van het monument, op de hellingen die aflopen naar Méhoncourt. 

 

   

 

Gedenkkruis voor de slag om Rozelieures, met vlak ervoor het graf van luitenant de Cazenove, even ten westen van het dorp.

 

  

 

Op het gedenkkruis is een opsomming te vinden van de vele eenheden die de lijn Bayon-Gerbéviller hielden, eind augustus 1914.

Het gedenkkruis voor de slag om Rozelieures.

 

 

Tekst op het graf van de heldhaftige luitenant Arnaud Cazenove: vlak voor zijn dood schreef hij heroïsche woorden over de aanstaande overwinning en hert voortbestaan van Frankrijk. 

 

 

Gedenksteen met verwijzing naar het tegenhouden van de Duitsers (de eerste overwinning 1914-1918) bij Rozelieures, door de Franse historicus Jaques Isorni beschreven als een bijzondere militaire prestatie. Isorni kreeg ook bekendheid door zijn biografie over Pétain. 

 

     

 

De locatie van de steen bij de toegang van het dorpje. 

Mémorial de la Victoire de Lorraine; in spiegelend marmer is de slag om Rozelieures en om de Grand Couronné uitgetekend.

 

 

Het monument langs de D22 bij Rozelieures. De drie tegels bevatten beroemde uitspraken van Maurice Barrès, schrijver van oa. Chroniques de la grande Guerre 1914-1920 (Si Paris a été sauvé à la Marne, c'est parce que Castelnau avait vaincu à Rozelieures), van de Castelnau zelf (En avant partout, à fond!), en van de historici d'Isorni en Cadars (Si, en ce 25 août le seuil de Charmes avait été franchi par les Bavarois, aucune victoire n'eut été possible pour les autres armées)

 

 

Op de Mairie van Rozelieures hangt een plaque die de slag om de Trouée de Charmes herdenkt.

 

 

Hier deden de Franse troepen op 25 augustus 1914 de deuren van de Trouée toe…

 

 

Aan de kerk van Rozelieures hangt deze plaque, die de oorspronkelijke begraafplaats aanwijst van kapitein Marquis de Marmier.

 

-V-

Home