Lorraine in beeld (7)
Van Baccarat  Merviller naar Sainte Pȏle

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

Verwijzing naar het monument de la Rappe in Baccarat.

 

 

Op 25 augustus 1914 namen verschillende eenheden van het 38e RI uit Saint-Etienne posities in aan de rand van het Bois de la Rappe; dit om de Duitse dreiging op de linkerflank van de Franse linie in de stad Baccarat te neutraliseren. Zodra de eerste schoten aan de kant van de Baccarat-brug werden afgevuurd, werden de Beierse troepen gealarmeerd. De Duitse troepen schoten op de Franse soldaten die hun toevlucht zochten in het Bois de la Rappe.

 

 Gedurende vele uren volgde een gewelddadige strijd, vaak in een man-tegen-man gevecht. Na het gevecht waren er bijna 400 doden aan beide kanten en net zoveel gewonden. Verschillende begraafplaatsen en massagraven werden ingericht.

 

 Op de plek van de grootste begraafplaats werd, ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten, dit monument uit 1927 opgericht. De overblijfselen van de soldaten werden rond 1925 overgedragen aan de Nationale Necropolis van Badonviller.

 

 

Het monument de la Rappe kijkt uit over de stad Baccarat, strategisch gelegen tussen Lunéville en Raon L’Etape.

 

 

Op de cimetiere van Baccarat is een Carré Militaire aangelegd.

 

 

Bijna alle oorlogsjaren zijn hier terug te vinden. Oorspronkelijk werden hier ook de Amerikaanse slachtoffers begraven van de Rainbow division, die in 1918 in Baccarat werd ingezet.

 

 

Sfeerbeeld op de Carre Militaire de Baccarat.

 

 

Op de achtergrond een monument voor de oorlog van 1870-1871; drie oorlogen lopen hier kriskras door elkaar: 1870, 1914 en 1940.

 

 

Pitet was een Belg van geboorte, en woonde in Parijs toen de oorlog begon.

 

 

Het gemeentehuis van Baccarat, vlak naast de beruchte brug waar zo hard om is gevochten. Aan de gevel hangt een plaque voor het 86e RI uit Puy, die hier glorieus stierven. Het blijft een bijzondere woordkeuze.

 

 

Het imposante monument aan de rivier, voor het gemeentehuis, gedenkt een aantal dingen. Voor de Tweede Wereldoorlog is aan de overkant van de weg een monument neergezet.

 

 

Allereerst de slag van 25 augustus 1914 en de doden en gewonden.

 

 

De vernieling van de stad tijdens de slag staat op het centrale paneel, met de namen van de inwoners die in de oorlog het leven lieten.

 

 

Het in brand steken van 120 huizen in de augustusdagen van 1914 door de Duitsers wordt rechts in het monument herdacht.

 

 

Langs de D935 van Merviller naar Montigny (Meurthe-et-Moselle, ten noordoosten van Baccarat) herinnert een monument aan de 170e R.I. die hier begin september 1914 zware verliezen leed. Het werd ingehuldigd op 03.09.1938 in aanwezigheid van de kolonel van 170 ° e R.I. 

 

 

De tekst luidt: "A la mémoire du premier des 2880 tués du 170e R.I., Louis PELLETIER, né à Uriménil (Vosges) le 27 décembre 1892, tombé en ce lieu comme éclaireur de l'avant-garde, 8e Cie - Cap. Le Folcalvez, le 24 septembre 1914, baptême du feu du régiment."

In de kerk van het nietige St. Pȏle is achter het koor dit venster te vinden met enkele bijzondere details. Zo is de figuur rechts duidelijk een militair, maar zonder hoofddeksel.

 

 

Links ziet men de oude kerk van het dorp, met onder de hoede van de vrouwfiguur een prachtig en gedetailleerd portret van een klein meisje. Helaas kon niemand tijdens ons bezoek meer vertellen over dit meisje en de jongen links, beide ongetwijfeld inwoners van het dorp tijdens de oorlog.

 

 

Interieur van de kerk van Sainte Pȏle, met achterin het venster.

 

-V-

Home