Lorraine in beeld (2)
Van Norroy via Lesménils, Ste-Geneviève, Dieulouard, Nancy en Doncourt naar Manhoué

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

De Froidmontlinie veroorzaakte veel schade in de omgeving. Van het dorpje Norroy is weinig meer over. De Mazda staat hier in het voormalig centrum bij een informatiebord. 

 

  

Deel van een ruïne uit het dorpje Norroy. De bebouwing van Lesménils ligt nu tegen de voormalige dorpsgrens.

In het dorpje Ste-Geneviève ligt op het kerkhofterrein bij de kerk een opvallende plot met 5 graven van gesneuvelde verdedigers van het dorp. De graven dateren uit begin september 1914, met 1 uitzondering.

 

 

Een blik op de bescheiden ruimte waar de 5 graven te vinden zijn. 

 


 

Maurice de Montlebert was een opvallende verschijning met zijn grijze baard en haviksblik. Hij commandeerde het 314me R.I. dat in september 1914 in Ste-Geneviève was gelegerd. Bij zijn dood koos hij voor een graf bij zijn mannen.

 

  

 

Wegwijzer naar Ste-Geneviève en het monument du Grand Couronné ten zuiden van het dorp.

Een monsterlijk betonnen kruis, voorzien van een Jezusbeeld, kenmerkt het monument du Grand Couronné op een heuvel richting Bezaumont.

 

 

Een grijs Mariabeeld voor een even monsterlijke betonnen balk maakt het monument grauw en sfeerloos. Het is bovendien slecht onderhouden. Een voetbalveldje is het weinig aansprekende voorterrein.

 

  

 

Beide beelden in diepte.

St. Geneviève op het betonnen fundament uit 1964 symboliseert de succesvolle weerstand tegen de Hunnen.

 

 

Jeanne d'Arc (links) beeldt de eenheid der Fransen uit. Beide beelden staan op een slecht onderhouden, troosteloze plek even buiten Ste-Geneviève. Het opschrift luidt: "Aux défenseurs du grand Couronné  - Août-Septembre 1914 - À la mémoire de Louis Marin"

 

      

 

In het dorpje Dieulouard, een tiental kilometers ten noorden van Nancy en gelegen aan de Moezel, herbergt in haar kerkje een wonder.  In 1918 werd de kerk gebombardeerd maar het explosief ging niet af. Het heeft nu een ereplek aan een van de pilaren van de kerk.

 L'église Saint-Sébastien werd op 17 februari 1918 vanuit de lucht gebombardeerd. Dank aan God dat de schade beperkt bleef. 

 

 

Dieulouard bevat een keurig verzorgde plot op haar lokale begraafplaats. 

 

 

Op de cimetière du Sud de Nancy is ook het monument aux morts te vinden. De dode Franse soldaat is opgebaard in een protserige maar goed verzorgde tempel.

 

   

 

De poilu met het hoofd op een krans.

 

 

Achter het grote monument bevindt zich een Commonwealth-plot met 14 graven uit de 1e en 2e Wereldoorlog. 

 

   

 

Het monument voor burgerslachtoffers op cimetière du Sud de Nancy is gesitueerd in een driehoek van graven.

 

  

 

Blik op het monument aux morts de Nancy over de graven uit de grote oorlog.

De kroon op de tempel met het kruis van Lorraine.

 

 

Cimetière du Sud de Nancy bevat onder meer een groot en verzorgd ereveld.

 

 

Gedenkplaatje voor het XX-ste korps, dat in 1915 Nancy verdedigde.

 

   

 

5 monumenten in een oogopslag, deels voor de Grote Oorlog. 

 

 

Monument voor het 37ste R.I. op Cimetière du Sud de Nancy. De tekst geeft twee eerbetonen weer aan het regiment en het XXste korps. 

 

  

 

Ontroerend vrouwenbeeld voor het monument.

In het centrum van Nancy staat dit prachtige symbolische beeld wat Lorraine en de Elzas verbeeldt. Twee treurige vrouwen in lokale klederdracht, in afwachting van terugkeer bij Frankrijk. 

 

   

 

Het beeld staat op de Place André Maginot, een wandelgebied in Nancy. 

 

 

Op de plek waar village détruit Doncourt gestaan moet hebben. Er is aan de D21b niets meer te vinden van dit dorp dat in het strijdgewoel van de eerste oorlogsweken van de kaart verdween.

 

 

In Manhoué, een dorpje aan de rivier de Seille, staat een monument dat herinnert dat hier op 7 augustus 1914 de eerste militairen sneuvelden van het 26me R.I.

 

 

Ook dit monument is in verval. De tekst luidt: "Aux deux premiers gars du 26eme Regiment d'Infanterie tombes en terre Lorraine  le 7 août 1914"

 

-V-

Home