Lorraine in beeld (1)
van Fey, via Arnaville, Pagny, Noroy, Bouxières en Clémery naar Nomeny

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

Soldatenfriedhof Fey-Buch, enkele kilometers ten zuiden van Metz. De graven dateren hoofdzakelijk uit 1918, toen de geallieerde legers richting Duitsland trokken. 

Arnaville lag in 1914 op de grens met Duitsland aan de Moezel. Versterkingen herinneren nog aan het interbellum. Ten westen van het dorp staat dit monument uit 1922 om de zonen van Frankrijk te eren.   

 

 

In het dorp op de rommelige begraafplaats worden de geallieerden met dit monumentje geëerd. 

 

  

 

Op dezelfde dorpsbegraafplaats zijn de graven van 2 Britse piloten te vinden die op 30 augustus 1918 omkwamen, 19 en 21 jaar oud. 

Pagny, een paar kilometer ten zuiden van Arnaville, heeft een prachtig oorlogsmonument van een liggende poilu met zijn hond. 

 

  

 

Het monument met de vlag van Lorraine op de achtergrond ligt in een scherpe bocht van de D952.

In het bescheiden Noroy ten zuiden van Pagny bevindt zich in de plaatselijke kerk een bijzonder fraai venster dat het verhaal van de Grote Oorlog vertelt. Zichtbaar zijn oa. links de Franse militairen voor de kerk van Noroy

 

 

De kerk van Noroy, waar een vriendelijke tuinman uiteindelijk de sleutel van de enige toegangsdeur boven water kreeg. 

 

 

De kerk van Noroy komt in de scene ook weer terug. 

 

  

 

Noroy: Een detail van het venster met daarop het "Croix des Carmes", dat enkele kilometers verderop in het Bois de Prêtre te vinden is. 

Aan de overkant van de Moezel liggen de heuvels die destijds de grens vormden tussen Frankrijk en Duitsland. De heuvelrug van Froidmont vormt een natuurlijke verdedigingslinie. Een kruis bij de zuidelijke toegang tot Bouxières werd na de "invasie"opnieuw opgericht. 

 

  

 

Het kruis aan de D42.

Monument voor het 232me R.I. langs het pad tussen Bouxières en Champey. Zo'n twintig namen staan op de slecht leesbare steen. Het pad was vroeger een grensweg en is nu nauwelijks meer begaanbaar. 

 

 

De locatie van het rozenrijke monument.

 

 

Even verderop richting Champey ligt de Chapelle de Froidmont. In haar roerige met geloof doorvlochten bestaan zag de hoogte van Froidmont ook het ontstaan van tientallen bunkers en versterkingen zowel voor- als tijdens de Grote Oorlog. 

 

 

Bord met de geschiedenis van de hoogte van Froidmont. Veel aandacht is er voor het eerste Franse slachtoffer van de oorlog, die hier niet ver vandaan sneuvelde, Fortune Pouget.

 

 

Verstopt in de dichte vegetatie zijn schitterende staaltjes Duitse bouwkunst te vinden, zoals de "Schreibstube", een grote versterkte ruimte aan de zuidzijde van de Froidmont.

 

 

 

Detailopname van de "Schreibstube", gebouwd in 1914

Overal langs de randen van de hoogte zijn versterkingen te vinden. Het vergt wat moeite, zeker in de zomer. 

 

 

Sommige constructies zijn ook hedentendage robuust en indrukwekkend.

 

  

 

Blockhaus op de hellingen van de Froidmont.

Monumentje voor Fortune Pouget, de eerste Fransman die na het uitbreken van de oorlog sneuvelde. Het monument staat goed verstopt langs een bospad naar de top van de Froidmont.

 

 

Tekst op het monument; let op de datum.

 

 

Op de hoogte van Froidmont, die het landschap domineert, zijn tientallen blockhäuser te vinden.

 

 

Een van de zeer ruime betonnen  bouwsels op de Froidmont.

 

 

Detail van het dorpsmonument van Clémery even ten westen van Nomeny

 

 

 

Detail van het dorpsmonument van Nomeny; de treurende vrouwenfiguur beheerst een monument wat de slachtoffers van 20 augustus 1914 herdenkt. 

Op het monument is een reliëf aangebracht dat de ellende van die augustusmaand uitbeeldt. Dit detail laat een moeder met kind zien, vluchtend voor het geweld. 

 

 

Aan de weg van Pont-a-Mousson naar Nomeny staat dit groen uitgeslagen monument uit 1934 voor de dapperen die eind augustus 1914 de weg naar Nancy blokkeerden.

 

  

 

Blik op het monument voor de 59e reservedivisie van generaal Charlery de la Masselière ten zuiden van Nomeny.

De tekst op het monument. Nomeny verloor 70 inwoners tijdens de schermutselingen.

 

-V-

Home