Februari 2019: Fort Pannerden

 

Op een heerlijke lente-achtige zondag toeren we met vrienden in onze cabrio’s over de dijken van de Waal. Na een perfecte lunch besluiten we het gerenoveerde fot Pannerden te bezoeken, wat op een landtong ligt op de Nederlands-Duitsegrens.

 

Pannerden is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en moest er voor zorgen dat de linie voldoende water had om de beschermende waterwal aan te maken. Het fort is jarenlang in verval geweest en is nu in volle glorie te bewonderen. De rondleiding is de moeite waard, het uitzicht op de landtong en de rivieren is prachtig en een mooie dronefilm maakte de middag perfect. De moeite waard !

 

Fort Pannerden gefotografeerd met de drone. 

April 2019: De Marne (west)

 

Eind april is het weer prettig en laden we de Picasso vol voor een 6-daagse trip naar het slagveld van de Marne. Omdat we van Parijs naar het oosten willen werken hebben we in Meaux en Chateau Thiery hotelletjes geboekt. Maar liefst 22 IGN-kaarten heb ik voorbereid en dat gaan we in die 6 dagen nooit halen. We gaan zover we komen.
De relatief grote drukte ten zuidwesten van Compiègne houdt het tempo laag, maar het weer werkt mee en het is relatief eenvoudig om de vele kerkhofjes en monumentje te vinden die ik heb ingetekend. De avonden genieten we van fraai lenteweer en kunnen we zelfs buiten dineren.

Goed te zien overigens dat de honderdjarige herdenking de Fransen tot grote daden heeft gebracht; vele monumenten en cimetières zijn duidelijk gerenoveerd en onder handen genomen. Vele hoogtepunten van jaren geleden zijn in prima staat en er is een groot bedrag uitgegeven om de Franse historie te behouden. Ik heb me op deze site vaak afgezet tegen de Franse verwaarlozing; nu is die trend gekeerd.

 

Graven uit september 1914 in Baron

 

 

Opvallend is ook hoe gemakkelijk 1914 hier 1918 wordt en omgekeerd, hoe we zomaar tegen de Chemin des Dames aanzitten en plots ook in de uitlopers van de Champagneslagen.

 

Charmant zijn de bescheiden en verzorgde herinneringen en graven van september 1914 van alle betrokken partijen; jaren vóor de massaslachtingen van Somme, Verdun en Ieper. De Marne heeft zijn eigen karakter, met soms grote afstanden, de voortdurende wisselwerking van oude en nieuwe oorlogvoering, van rode broeken en Amerikaanse mariniers.

Zes zonnige dagen leveren 3300 foto’s en veel dronefilms op, en doen begin en einde van de Grote Oorlog herleven.

- U-

Home