Charleroi, Namen en Dinant in beeld (5)
Van  Arsimont tot la Belle Motte

 

Klik op de foto voor een vergroting

Aan de N988 tussen Tamines en Arsimont ligt dit imposante monument langs de weg. Het is een hommage aan de Franse troepen uit 1923, herbouwd in augustus 1974; 60 jaar nadat de slag om Charleroi plaatsvond.

De pantalon rouge die het monument siert is soldaat Pierre Lefeuvre, een 24 jarige Bretonse sluipschutter die de Duitse opmars met precies vuur afremde. Grote initiatiefnemer voor dit eerbetoon was een vereniging Les amitiés Françaises de Tamines.

De tekst die aan de heldendaden herinnert. Lefeuvre diende in het 70ste RI.

Bij het monument, aan de N988, staat dit monumentje waarop koning Albert, maarschalk Foch, de prediker Bossuet en aartsbisschop Fenelon als grote roergangers worden genoemd.

Tamines werd in 1914 door de Duitse bezetter zwaar gestraft toen 384 mannen werden vermoord en 98 verwond. Op de plek waar dat gebeurde is dit monument opgericht van een vrouwenfiguur (Tamines) met 4 slachtoffers aan haar voeten. Op  22 augustus 1926 werd het beeld onthuld en voorzien van de eenvoudige tekst Aux martyrs du 22 août 1914. Mascré en Brognon tekenden voor het ontwerp.

Links en rechts van het monument staan panelen met de namen van alle slachtoffers. Een betonnen kruis markeert de oostkant van de moordplek.

In de wand aan de westkant is in deze panelen bijna geen naam meer te ontwaren. Boven de panelen is een tekst aangebracht.

“Op 22 augustus vond op deze plek de slachting plaats van de bevolking van Tamines door de Duitsers. 384 mannen van alle leeftijden stierven, 98 raakten gewond.”

3 van de slachtoffers. Een vierde figuur is zichtbaar stervende.

De kerk aan de overkant van de place Saint Martin is omgeven door de graven van de gefusilleerden. De persoonlijke boodschappen vertellen hun trieste boodschap. Boven de poorten links en rechts van de ingang van de kerk is de tekst “Cimetière des Fusilles” te lezen.

Voorbeeld van de in de kerkmuren aangebrachte gedenkstenen.

Sprekende tekst: De Duitse Barbaren, misdaden…

Het kerkhof aan de zuidkant…

…en aan de noordkant.

Achter de kerk is in eenvoudige vitrinekastjes de geschiedenis van de massamoord te lezen. Foto’s van de slachtoffers maken het trieste plekje compleet.

Verderop naar het noorden aan de N988 staat het monument aux combattants de Tamines. Het vaderland (in dit geval een moeder) duwt de gehelmde soldaat naar de victorie. De namen van de zonen van Tamines zijn nauwelijks meer leesbaar.

Het zetje onder het ransel is een sterke symboliek; voorwaarts voor het vaderland..

Geheel naar waarheid kijkt de soldaat niet bepaald vol vertrouwen in de verte…

Aan de Rue st. Roch kruising pleintje Place du Roi Albert 1er staat dit monument vol palmen, namen en zwaarden.

De roemruchte koning siert het monument.

Op de achterzijde worden de Franse soldaten gememoreerd die op 21 en 22 augustus vielen in Falisolle.

Net ten zuiden van Aiseau in de bosrand van het bois des Eulies ligt Cimetière militaire de belle motte; de fraaie heuvel.

Op de prachtig verzorgde Franse begraafplaats wappert ook de Belgische driekleur. De bakstenen boog domineert de begraafplaats.

Op de linkervoet siert deze plaque; Zij stierven voor ons allen, leve België, leve Frankrijk 1914…

Op de rechtervoet is deze plaque te vinden voor de Franse militairen die in augustus 1914 vielen.

 

Ernest Cotelle opende met een indrukwekkende toespraak op 20 augustus 1922 de Cimetière militaire de Belle Motte. Hij verloor 2 zoons in de grote oorlog.

Franse graven op de Belle Motte

Symboliek; in 1994 werd aarde van Belle Motte en van het ereveld bij Douaumont (Verdun) uitgewisseld.

Frans ossuaire op Cimetière Francais de Belle Motte

 -U-

Home