Charleroi, Namen en Dinant in beeld (4)
Van Erquelinnes tot Arsimont

 

Klik op de foto voor een vergroting

In heel België zijn zogenaamde veteranengraven te vinden van Belgische oud-strijders uit de wereldoorlogen. Deze stenen staan op de begraafplaats van Erquelinnes. De gedenkbordjes in de voorgrond maken de bezoeker attent op de aanwezige veteranen.

Het prachtige dorpsmonument van Esquelinnes.

De soldatenfiguur op het dorpsmonument, medaille op de borst.

In het nabij gelegen dorpje Hantes-Wiheries bevindt zich het graf van de Australische sergeant Penny, die na de wapenstilstand overleed.

Auvelais, ten oosten van Charleroi,  lag eind augustus 1914 in de frontlinie. Franse troepen verdedigden de rivier de Sambre tegen de 2 Duitse legers die zuidwaarts stormden. Langs de Sambre ligt de square du roi chevalier, een grootse naam voor een veredeld trapveldje. Koning Albert kijkt gehelmd over het verlaten terrein.

Het eenvoudige monument staat tegenover de plek aan de Sambre waar de gesneuvelde Franse verdedigers begraven zijn.

In het dorp Auvelais aan de Rue des deux Auvelais is de muur van een pand geheel aan herdenking geweid. Het statige beeld is door vandalen van kapotte apparatuur voorzien.

Blik op de imposante wand, die wordt bekroond met de leeuw van België. Aan weerszijden van het monument bevinden zich de namenlijsten van slachtoffers.

Ten noorden van de Sambre is helder waar de Franse Cimetière militaire d’Auvelais te vinden moet zijn.

De toegang tot de begraafplaats is s ’zomers vrijwel in het groen verborgen tegen het talud van de spoorlijn Charleroi-Namen.

Prachtige groene paden leiden naar de toegang tot de begraafplaats. De Cimetière is behoorlijk onderhouden.

Cimetière militaire d’Auvelais wordt bekroond door een Bretonse phare, een vuurtoren met rijkswapens, plaques en een heuse lamp hoog boven de Sambre. De begraafplaats ligt hoog op een heuvel in het groen.

Voor de phare zijn graven in halve cirkels aangelegd. Alle graven zijn van 21-23 augustus 1914.

Op de phare bevinden zich plaques met informatie over de slag aan de Sambre en de eenheden van het 10e korps die de Duitse overmacht trachtten te keren.

De begraafplaats van Auvelais is prachtig aangelegd. Cirkels, rijen en halve manen wisselen elkaar af.

Een voorbeeld van een Frans graf op Cimetière militaire d’Auvelais.

In niets lijkt deze begraafplaats op de strak aangelegde monotone Nécropoles in Frankrijk.

Achteraan de begraafplaats staat een groot ornament. Het onderhoudsschuurtje is erachter zichtbaar.

De toegang tot de phare is tussen de Franse graven door.

In de wijk Grippelotte ligt het imposante dorpsmonument van Auvelais.

Het monument is voorzien van een prachtige plaque vol symboliek;  vaandel, zwaard, wapens, helm en het motto eenheid maakt kracht.

In Arsimont is dit lelijke monument te vinden wat vooral opvalt door een vermelding: “Hommage a nos victimes civiles 21-22 aout 1914”.

Aan de Sambre aan de Rue pont st. maxence is dit kleine monumentje te vinden voor luitenant René Bruyère en zijn manschappen.

De willekeurige passant is al gauw geneigd dit stukje geschiedenis te negeren. Er wordt geen melding gemaakt van de daden van deze luitenant van het 70ste RI.

De N98 doorsnijdt de oude weg tussen Ham sur Sambre en Arsimont tegenwoordig. Daarom is dit monument voor het Xde Franse korps moeilijk te vinden. Het gedenkt de 962 Fransen die de dood vonden bij de verdediging van Charleroi en de Sambre.

Het monument wordt monument Lemercier genoemd naar de heldhaftige jonge officier van het 71ste RI die zijn laatste adem uitblies met de kreet: “Allons les gars, ce n'est rien, vive la France!”

Op de beide voeten van het oude monument zijn de Franse eenheden vermeld die aan de Sambre dienden.

Vermelding van de 962 gesneuvelden.

51 Fransen, waaronder luitenant Lemercier, werden hier gedurende de oorlog begraven.

Het kruis van het monument.

 -U-

Home