Champagne in beeld (8)
Van Suippes naar Somme Suippe

 

Klik op de foto voor een vergroting

2 kilometer ten westen van Suippes kruist een smalle weg het riviertje de Suippe. In het veld staat een klein kruisje voor Constant Legeay

Legeay diende als kanonnier bij het 26e R.A.C. (Campagne) en sneuvelde, 25 jaar jong, bij een beschieting op 27 maart 1915.

De achterzijde lijkt los te staan van de voorzijde. De tekst eert een zekere Delanie-Vitry en diens echtgenote en het jaartal lijkt geen relatie te hebben met de Grote Oorlog.

Verwijzing naar het Centre d’interprétation Marne 14-18 dat in het centrum van Suippes staat.

Voor de deur van het Centre d’interprétation Marne 14-18 staat de demarkatiepaal die tot voor kort op het kazerneterrein van Camp Bati (ten oosten van Suippes) stond, en dus voor bezoekers onbereikbaar was.

Centre Culturel et Associatief Jean Huguin herbergt een klein museum wat de gevechten in de Champagne herdenkt. De auteur met een mock-up van een Renault FT in het Centre d’interprétation Marne 14-18, zoals het museum officieel heet.

Blik op het interieur en de grote zaal van het museum, met rechts de mock-up van een Spad en in het midden een Hotchkiss mitrailleuse.

De geest van het Flanders Fields museum hangt boven dit versteende drietal militairen, Duits (na 1915), Frans (na 1915) en Brits (na 1915)

Enkele onderdelen van het museum hebben een opvallend kleurrijke vormgeving.

De toegang tot de Cimetière van Suippes, die deels is omringd door Nécropole Nationale de Suippes.

Tegen de muur achteraan de cimetière zijn een plaque en een monument te vinden. De plaque eert de 60me Division en enkele onderdelen, die hier in 1915 actief was. Het monumentje is voor de 24me Compagnie van het 202me RI, gedateerd 26 juni 1915.

Uit documentatie blijkt, dat op die dag in het Bois Sabot twee grote Duitse mijnen tot ontploffing werden gebracht onder de linies van deze Compagnie. 31 doden en 24 gewonden werden geteld in deze doorgaans in deze periode rustiger regio.

Op de cimetière ligt ook een van de vier korporaals (Maupas) die in Suippes pour l’example werden gefusilleerd op 17 maart 1915. Foto’s en tekst zijn op deze pagina te vinden.

Nécropole nationale de Suippes, waar 4862 Franse soldaten rusten.

Al in 1915 werden hier gesneuvelde soldaten begraven.

Beelden van Nécropole Nationale de Suippes, met rechts het monument voor het stadje.

De toegang naast de civiele cimetière.

Recht tegenover de ingang van Nécropole Nationale de Suippes staat in een perkje een opvallend bord.

De tekst luidt:

PASSANT

 “C'est ici qu'en vertu de la Victoire de la Marne l'ordre définitif du recul de la IIIème Armée allemande fut donné par le Generaloberst VON MOLTKE, mandaté par l'Empereur GUILLAUME II et par le Genraloberst VON HAUSEN peu après midi le 12 septembre 1914”

Voorbijganger

Het is hier waar de victorie van de Marne een feit werd door de order tot terugtrekken van het 3e Duitse leger die werd gegeven door Generaloberst von MOLTKE, gemandateerd· door keizer Wilhelm II en Genraloberst VON HAUSEN kort na middernacht 12 september 1914.

7425 Fransen, drie Russen en een Belg liggen begraven op Nécropole Nationale de Camp de Suippes

Voor de Nécropole staat dit monument, opgericht door Touring Club de France. Het herdenkt alle villeges détruits die tegenwoordig binnen de grenzen van Camp de Suippes liggen. De tekst luidt:

Ici furent Tahure
Mesnil-les-Hurlus
Perthes-les-Hurlus
Ripont
Hurlus
détruits en 1914-1918 pendant l'invasion allemande Touring-Club de France

Schematische tekeningen van de dorpen sieren de zijden van de sokkel.

 

Beeld van Nécropole Nationale de Camp de Suippes, met de talrijke moslimstenen.

Entree van Nécropole Nationale de Camp de Suippes aan de drukke D977.

Op 10 maart 1915 weigeren soldaten van het 336me RI de loopgraven te verlaten bij het sein om aan te vallen. Bevelhebber generaal Reveilhac eist sancties.
Kapitein
Equilbey krijgt de opdracht 6 korporaals en 18 manschappen aan te wijzen, waarvan 4 tijdens een haastige krijgsraad op 16 maart schuldig worden bevonden aan lafheid. De volgende morgen worden ze geëxecuteerd. [

In de jaren dertig worden de vier gerehabiliteerd, maar daarmee luwde de discussie over deze zwarte bladzijde allerminst. Het inspireert regisseur Stanley Kubrick tot het maken van een meesterwerk: Kirk Douglas speelt de hoofdrol als Franse officier in Paths of Glory.

Op 1 december 2007 wordt dit monument in het centrum van Suippes onthuld. Denis Mellinger heeft hert aangrijpende tafereel ontworpen.

Aan de noordkant van het dorpje Somme Suippe aan een weg die naar Camp de Suippes loopt, staat deze calvaire.

De tekst is prachtig en gaat in op de duizenden helden die de hellingen beklommen en nooit terugkeerden:

Dans la gloire et le deuil fut dressé ce calvaire

Au départ des chemins où retentit le pas

De milliers de héros montant au front de guerre

Qui ne revinrent pas

Pour vous ils ont donné leurs vingt ans et leur vie
Ils ont droit que chacun s'incline, pleure et prie.

De kerk van Somme Suippe. Het dorpsmonument staat er fraai onderhouden bij. Op de wand links van de ingang vinden we een plaque.

De plaque is opgedragen aan de officieren en soldaten van het XVIIme Corps d’Armee en gedateerd 1914.

Verwijzing en een logisch straatnaambord ten oosten van Somme Suippe.

Nécropole Nationale Somme Suippe. 4950 Franse soldaten uit de Grote Oorlog liggen hier begraven, waarvan 1388 in drie ossuaires.

Twee monumentjes op Nécropole Nationale de Somme Suippe. Het linker toont slechts de tekst Septembre 1915 en is waarschijnlijk opgericht ter ere van een regiment. De plaque op het monument ontbreekt. Het rechter monumentje bevat de kleine inscriptie “Exécuté par le 50e Régiment Territorial d'infanterie”.

-V-

Home