Champagne in beeld (2)
Van fort de la Pompelle via Witry, Montbré, Rilly la Montagne, Sillery en Villers-Marmery naar Berru

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Het fort anno 2015. In 2014 werd het feestelijk geopend met een volledig herziene tentoonstellingsruimte. In oktober 2015 werd er nog altijd volop aan gewerkt. Het stoffige interieur heeft plaats gemaakt voor een moderne, lichte en strak georganiseerde tentoonstelling.

 

 

Voorstelling van de in de loopgraven gebruikte uitrusting. Opvallend is dat de veelvuldig gebruikte eigen maaksels van de poilu, zoals knuppels en geïmproviseerde explosieven geheel ontbreken. De authenticiteit wordt daarmee twijfelachtig.

 

 

Aparte nis voor de gevreesde mortieren. De achtergrondfoto vanuit het fort is knap gedaan.

 

 

Opvallend veel aandacht is er sinds 2014 voor de Russen, die onderdeel van de troepen vormden die het fort verdedigden. Hiermee wordt recht gedaan aan een vaak vergeten hoofdstuk geschiedenis, maar ook hier wordt een keurige voorstelling weergegeven, terwijl de reputatie van de Russen bedenkelijk was- zeker na 1916.

 

 

Aandacht is er sinds 2014 ook voor de tunnel (le Metro) van het achterland naar de binnenring van het fort, waarmee de belegerde troepen werden bevoorraad.

 

 

Zoals vaak het geval is, leverde de opknapbeurt van binnen- en buitenzijde de nodige stoffelijke overschotten op.

De keizer, afgebeeld als kultuurvernietiger. De kathedraal van Reims brandt op de achtergrond. Fraaie poster in het museum van fort de la Pompelle.

 

 

In de centrale nis van het fort is een keurige gedenksteen geplaatst.

 

 

Voorbeeld van een prachtige Duitse drinkfles.

 

 

“On ne passe pas”. Afbeelding van een poilu die een Duitse soldaat van de kathedraal weghoudt.

De Frans-Russische alliantie in beeld gebracht met dit kleurrijke beeldje.

 

 

Keurig gepoetste koppelriem van een Russische soldaat.

 

 

In elke nis vindt men een keurige voorstelling met een thema. Hier wordt aan de roemruchte “75” aandacht besteed.

 

 

Diorama van Franse Brancardiers.

 

 

De enorme collectie Duitse helmen die ooit werd getoond is in 2014 teruggebracht tot een bescheiden vitrine. Jammer voor de liefhebbers.

 

 

Buiten het fort staat onder te grote vlaggen een monument wat de Frans-Russische alliantie benadrukt die rond fort de la Pompelle met name vorm kreeg.

 

 

De tekst van het monument in twee talen. Het museum verkoopt ook boeken over het verbond en de rol van de Russen rond het fort. De rehabilitatie is terecht, maar vervult een dominante rol in het verbouwde fort.

 

 

De fortenring rond Reims voorkwam een Duitse bezetting. De meeste forten zijn echter verworden tot kartbaan, crossterrein of zoals bij Fort de Witry ten noordoosten van Reims, privé-eigendom.

 

 

Deel van fort Witry, tussen Witry en Berru.

 

 

De toegang tot fort Montbré, ten zuiden van Reims. Het speelde in de oorlog nauwelijks een rol.

 

 

Het fort is nog altijd onderdeel van Defensie, en is vrijwel niet toegankelijk.

 

 

Het bijzonder fraaie dorpsmonument van Rilly la Montagne, ten zuiden van Reims.

De engelfiguur op het monument. Rilly werd zwaar beschadigd en werd tientallen keren beschoten.

 

 

Detail van het beeld.

 

 

Sillery, ten zuidoosten van Reims, heeft naast de kerk een indrukwekkend dorpsmonumentje. De treurende weduwe zit tussen de kruizen met op elk kruis het jaar en de gesneuvelde dorpsbewoners.

 

 

De Nécropole Nationale de Villers-Marmery, op de uiterste oostzijde van het prachtige foret de la montagne de Reims, ligt tussen de wijngaarden.

 

 

De Nécropole is onverzorgd. Veel kruizen staan scheef en verschillen in lengte.

 

 

Een voorbeeld van de schots en scheef staande kruizen.

Le Boyau Eugene was een loopgraaf in de Franse linies ten oosten van Reims. De steen verwijst naar het monument voor het 8e legerkorps, 1500 meter verderop.

 

 

De gedenksteen is vrij goed verstopt in het groen langs de D931.

 

 

Ten oosten van Reims ligt de Deutsche Soldatenfriedhof Berru, in heuvelachtig terrein. 17.533 Duitsers vinden er een laatste rustplaats.

 

 

Deutsche Soldatenfriedhof Berru is een verzamelbegraafplaats waar sinds 1923 gesneuvelden van alle oorlogsjaren te vinden zijn. Een metalen gedenkboek is een origineel en indrukwekkend monumentje midden op de begraafplaats.

 

 

Deutsche Soldatenfriedhof Berru in herfsttooi.

 

-V-

Home