Champagne in beeld (19)
Van la Fosse a l’Eau via Dom le Mesnil, Nouvion sur Meuse en Vrigne-Meuse naar Charleville-Mézières

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Ruim een kilometer ten noordwesten van het dorpje la Fosse a l’Eau ligt in de landerijen onder enkele bomen het monument de la Bataille de la Fosse a l’Eau.

 

 

De slag om la Fosse a l’Eau vond plaats op 28 en 29 augustus 1914 vlak na de terugtocht uit de streek rond Charleroi. Hoewel het nu niet meer is dan een voetnoot in de gebeurtenissen van toen, werden tijdens de poging de Duitse opmars te stoppen 1200 van de hoofdzakelijk uit Zouaven bestaande Franse strijdmacht (totaal 12.000 man) gedood, 3000 gewond en verloren de Fransen 2 kolonels en 8 andere commandanten. Op de foto een bord dat de slag noemt, het Franse monument en het Duitse monument; een grote steen met inscriptie.

 

 

Tegenover de twee monumenten lag de begraafplaats die direct na de slag werd aangelegd. Een Calvaire met plaque markeert de plek. Het opschrift luidt: “Ici à été établi en 1920 un cimetière militaire ou ont été réinhumés 311 braves officiers, sous officiers et soldats tombés glorieusement à la bataille de La fosse à l'Eau, les 28,29,30 aout 1914, n'oubliez pas ces héros. Le cimetière a été transféré à Torcy-Sedan en 1923”

De Duitse steen meldt op de achterzijde dat 30 Duitsers hier liggen begraven van het 139 RI. 195 officieren en 685 manschappen lieten tijdens de Bataille de la Fosse a l’Eau het leven.

 

 

Hand in hand..

 

 

Tekst op het Franse monument voor de Marokkaanse Divisie.

 

 

Bord met vermelding van de monumenten.

 

 

Op de begraafplaats van Dom le Mesnil aan de Maas ten zuiden van Charleville is een kleine Franse plot met graven te vinden.

 

 

Vermoedelijk handelt het hier over in krijgsgevangenschap gestorven soldaten.

 

 

De brug over de Maas bij Nouvion sur Meuse.

 

 

Vlak voor de entree van het dorp komend vanaf het zuiden hangt rechts een plaque voor het 142me RI en de 12me Compagnie van het 4me regiment Genie die op 9, 10 en 11 november 1918 hier de Maas overstaken.

 

 

Vrigne-Meuse ligt drie kilometer ten oosten van Nouvion sur Meuse. Hier deden de Fransen tijdens de laatste dagen van de oorlog pogingen de steile hoogte boven het dorp te veroveren. In de Clos Jules Dommelier staat sinds kort deze steen met bescheiden plaque voor Charles de Menditte.

 

 

Menditte was commandant van het 415me RI dat op 10 en 11 november 1918 de Duitsers uit Vrigne verdreef.

 

 

Aan de rue de l’eglise staan twee Michelin wegwijzers naar de graven van soldaten (l) en het monument voor de 163me DI, boven het dorp.

 

 

Tekst van een officieel communiqué waarin wordt vermeld dat het 415me RI ondanks hevig Duits verzet de Maas overstak en bij Vrigne-Meuse een bres in de verdediging sloeg. Een klein monument bij de kerk van Vrigne, enkele meters verderop, zijn de namen genoemd van de Franse soldaten die hier op 10 november, een dag voor de wapenstilstand, vielen.

 

 

De kerk met rechts het monument en verscheidene Franse graven.

 

 

Blik op het keurig onderhouden plotje.

 

 

Een andere verwijzing naar het monument voor de 163me DI in Vrigne-Meuse.

 

 

Op de 220 meter hoge helling boven Vrigne-Meuse staat het monument voor de 163me DI.

 

 

Het monument is opgedragen aan de divisie die vanuit de Champagne tot hier aan de Maas de Duitse bezetter opjoeg. De datum van de wapenstilstand impliceert dat de Divisie hier halt hield. Teksten op het monument vertellen van de laatste krachtsinspanningen van de Regimenten in de Divisie.

 

 

Een fraai informatietableau met uitzicht over de Maasvallei legt de laatste gevechten en de oversteek van de Maas uit.

 

 

Tekst op het informatietableau met vermelding dat de laatste Franse doden hier vielen.

Het logo voor de Regimenten uit de Ardennen siert een monument aan de D3 in Charleville-Mézières.

 

 

Het monument, opgedragen aan het 91me en 291me RI en het 45me RIT staat aan het park square de 91me RI. De steen rechts vermeldt alle onderdelen uit de streek (totaal 20.000 man) die in 1914 werden gemobiliseerd.

 

 

De poilu rechts op het monument is gekleed tegen de kou in het uniform van 1915 en later (de mobilisatie vond plaats tijdens de warme weken van begin augustus 1914) en kijkt enigszins onzeker de toekomst in.

Stadsmonument van Charleville-Mézières op de kruising naast de Marie aan de D16.

 

 

Zwartwitbeeld van het monument. Een engel grijpt de Franse soldaat die dreigt te vallen. De overwinningspalm wordt hoog gehouden.

 

 

Monument voor Albert 1, koning der Belgen, in en perkje aan de square Albert 1, opgericht namens de Franse Ardennen in 1934.

 

-V-

Home