Champagne in beeld (10)
Van le Pont du Marson via Virginy en Massiges naar de Main de Massiges

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

Opname van de omvangrijke bunkerresten ten noorden van le Pont du Marson.

Het dorpsmonument in Minaucourt, eveneens aan de rand van het oefenterrein. “Monument aux Morts de Minaucourt-Beauséjourwerd 15 november 1928 onthuld.

 

   

 

Monument voor het 24me RIC. Het Regiment was afkomstig uit Perpignan.

 

"Pour les combats courageux des Marsouins le 26/09/1914 à Minaucourt le 24e R.I.C. fut décoré de la Croix de la Légion d'Honneur à Valmy
Passant découvre-toi
Don des Compagnons de l'Ordre National du Mérite
26/12/2001"

 

Op 26 september 1914 veroverden de Duitsers na een heftige artilleriebeschieting de strategisch cruciale heuvel 180 nabij de beruchte Ferme de Beausejour (tegenwoordig binnen de grenzen van het Camp de Suippes). Het 24me Regiment d’Infanterie Coloniale zette direct de tegenaanval in en heroverde de positie. Voor die prestatie ontving het regiment het Legion d’Honneur, wat trots is afgebeeld.

Le Pont du Marson ligt aangedrukt tegen het grote oefenterrein Camp de Suippes. Op de kruising naar het Camp staan enkele monumenten in een perkje. Dit eenvoudige zuiltje is opgedragen aan het 134me RI: "134e R.I. - Champagne - Tahure 1915 - Beauséjour 1917"

Dit Regiment, afkomstig uit de streek rond Macon, vocht onder meer in de Ardennen, de Champagne, Verdun en de St. Mihiel-saillant.

 

 

 

Nog een monument aan de rue de Marson eert het 10e Regiment Infanterie.

En er vlakblij nog een voor het 27ste..:

"Hommage au 97e R.I. - 1914-1918"

 

 

Overzicht van de kruising met rechts de Michelin wegwijzer naar Necropole Nationale de Minaucourt.

 

 

Virginy is een klein dorpje ruim 2 kilometer ten oosten van le Pont du Marson. Een van de kerkvensters is opgedragen aan “Notre Dame des Tranchées Protectrice de nos soldats”. Het venster is prachtig gedetailleerd en wordt gekroond met de tekst : “fac ut animae donetur paradisi gloria”(Moge mijn ziel worden toegelaten in het glorieuze paradijs)

 

 

De poilus in horizon blue uniform vormen de hoofdpersonen in het tafereel. Ze staan in een loopgraaf in afwachting van wat komen gaat.

 

 

Linksboven kijkt een gehelmde poilu over het prikkeldraad de groene velden in. Een stervende onderofficier wordt door zijn makkers geholpen. De figuur rechts behoort waarschijnlijk tot de troupes Marines, die ook in de regio gelegerd waren.

 

 

De tekst “Notre Dame des Tranchées Protectrice de nos soldats” zoals onder aan het venster te vinden is.

 

 

De Main de Massiges is sinds mijn laatste bezoek keurig aangegeven in Massiges zelf.

 

 

Dit beeld van de Heilige Maagd bevindt zich in Massiges aan de oostkant van de Champagne en heeft als opschrift:
“Vierge aux Abeilles Massiges1914-1918”
Informatieborden informeren de bezoeker over dit bijzondere beeldje.

 

  

 

 Het werd tijdens de oorlog door de Franse soldaten die naar het front trokken als laatste zegening bezocht. Het werd meerdere keren geraakt, vervolgens door een zwerm bijen tot onderkomen verkozen waarna het de bijnaam onze vrouwe van de bijen kreeg.

In 2006 bood dit bescheiden bordje de enige informatie over het gruwelijke slagveld Main de Massiges. De koloniale en andere Regimenten worden vermeld. 

 

 

Boven op de Main de Massiges, een handvormige heuvel, waarvan de vingers naar het zuiden wezen. De Main de Massiges wordt beschouwd als de oostgrens van het Champagne-slagveld.

 

 

Monument voor de Marinetroepen en alle andere strijders: « À la mémoire des marsouins et de tous les combattants de la main de Massiges et de ses environs »

Monument voor het 22me Regiment d’Infanterie Coloniale. De plaque somt de wapenfeiten van de mariniers op. Een anker benadrukt de maritieme achtergrond van het regiment.

 

 

Een van de kleine plaques bij het monument voor de marine roepen.

 

 

Informatiepaneel over de gevechten van 1914, 1915 en 1918 rond de Main de Massiges. Pas in de laatste weken van de oorlog lukte het de Fransen de Duitsers te verjagen van de gefortificeerde hoogte.

 

 

Hoe gevaarlijk het langs de frontlijn 90 jaar na dato kan zijn blijkt uit de achtergelaten opgravingen op de rand van de mijn van Massiges. (2006)

 

 

Hoe groot de explosies moeten zijn geweest moge blijken uit deze foto: de Puma staat vrijwel op de rand van de krater.. (2006)

 

 

L’association « La Main de Massiges » werd in 2008 opgericht om Bewustmaking bij het publiek en jongere generaties over de geschiedenis van de Grote oorlog te bevorderen, een realistisch beeld van de omstandigheden in de loopgraven te maken en inzicht te geven in de voorwerpen die men toen gebruikte.

 

 

De vereniging is er in geslaagd op een realistische wijze een deel van de loopgraven van toen te reconstrueren.

 

 

Zo zijn er dugouts, verbandposten, onderkomens, schietposities en commandoposten te zien die gemaakt zijn naar de beelden van toen en met gebruikmaking van de materialen van toen. Er wordt sindsdien voortdurend bijgebouwd en uitgebreid. (2015)

 

 

Zwartwit beeld, gemaakt vanuit de herbouwde loopgraven

 

 

Tijdens de reconstructie werd een schat aan voorwerpen teruggevonden. Men stuitte ook op de overblijfselen van soldaten van beide kanten. Hier een typische loopgraf.

 

 

Hulzen en voorwerpen in de loopgraven van de Main de Massiges.

 

-V-

Home