Cambrai-St. Quentin in beeld (2)
Van Vis en Artois naar Sailly
opmars van de Canadezen langs de D939

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

 

 

 

Detailfoto van Vis en Artois cemetery aan de D939 ter hoogte van Haucourt.

 

Verwijzingen in Hendecourt, 20 km ten westen van Cambrai

 

 

 

Bij de kerk van Cagnicourt, enkele kilometers ten noord-oosten van Bullecourt, staat dit eenvoudige monument voor luitenant McKean. McKean bleef bij de opmars naar dit dorpje vrijwel alleen over en besloot het Duitse garnizoen met bluf tot overgave te dwingen.

 

 

Zon 150 Duitsers gaven zich aan McKean en zijn twee kameraden over. Het monumentje werd pas in 2003 onthuld.

 

Verwijsbord naar het Mont de Dury monument

Ten zuiden van het dorpje Dury (en daarmee onder de top van de Mont de Dury) ligt Dury Crucifix Cemetery. 1766 meest Canadese graven herdenken de verovering van de Mont de Dury begin september 1918. Even verder, op de top van de heuvel, liggen nog eens 337 Canadezen als een grimme verwijzing naar het breken van de Drocourt-Queant line.

 

 

Enkele tonnen graniet markeren de plek waar de Canadezen eind augustus optrokken richting de top van de heuvel en het dorpje Dury. Zoals te doen gebruikelijk is de geschiedenis van de slag in de zijden uitgehakt. Het monument ligt pontificaal aan de D939 en markeert de plek waar de Hindenburglinie in een kruis oost-west en noord-zuid liep.

 

 

De tekst op het monument, zowel in het Engels als het Frans.

 

 

2616 Duitse doden liggen op de Deutsche Soldatenfriedhof Rumaucourt, enkele kilometers ten oosten van Dury. Al vanaf de slag aan de Somme werden hier Duitse doden begraven die de militaire hospiutaals hier in de buurt niet overleefden. Met de Canadese aanval groeide hun aantal.

 

 

De gedenksteen op de begraafplaats.

Een van de sterkste Canadese staaltjes lef en krijgskunst was de aanval op het onvoltooide Canal du Nord, een forse hindernis richting de hoofdprijs Cambrai. Generaal Currie gokte op een smalle strook waarover zijn hoofdmacht aan moest vallen, waarna een snelle ontplooiing op de oostoever moest leiden tot de verovering van het bois de Bourlon.

 

 

Dit monumentje gedenkt dit knap uitgevoerde offensief. Het staat langs het kanaal aan een van de sluizen.

 

 

De huidige brug over het Canal du Nord vanaf het monument. Rechts begint het dorp Marquion.

 

 

Quarry Cemetery (of Chalk pit Cemetery) ligt in een groeve ten zuiden van Marquion en bevat 68 graven, vrijwel zonder uitzondering gedateerd 27 september 1918 en enkele dagen erna.

 

 

De prachtig onderhouden grafsteen van soldaat Gray.

 

 

Sains-les-Marquion lag direct in de aanvalslijn van de Canadezen aan het Canal du Nord, 2 kilometer onder Marquion. Het Royal Montreal Regiment nam het dorp op 27 september in.

 

 

De gedenksteen staat vrij onopvallend bij het oorlogsmonument van het dorpje.

Even ten oosten ligt het dorpje Bourlon tegen het bois de Bourlon geplakt. Het Bois de Bourlon is gedrapeerd over enkele opvallend hoge heuvels (+125 meter). De tankaanval van november 1917 was hier gestrand. De verrassingsaanval van 27 september werd een succes door de moed van onder meer luitenant Lyall, die hedracht wordt bij de kerk van Bourlon.

 

 

Lyall veroverde met zijn peleton onder meer een kanon, verschillende machinegeweren, maakte 45 gevangenen, en deed dit op 1 oktober dunnetjes over met 60 gevangenen en 17 machinegeweren. Lyall zou als kolonel overlijden aan een hartaanval in de woestijn van Libie in 1941.

 

 

De opgang naar het imposante monument in Bourlon Wood loopt via brede trappen over een groen golvend landschap.

 

 

De markante granieten vorm van het Canadese monument tegen de helling van de hoogste top van het bos.

 

 

De bijna triomfantelijke tekst op het monument herdenkt de 27ste september.

 

 

Rond het monument is veel informatie te vinden over de slag.

Een korte wandeling vanaf het monument leidt naar de destijds veelvuldige bunkers op de hellingen.

 

 

Onder de prachtige zomertooi (september 2013) vallen de hoekige constructies nauwelijks op..

 

 

 

Allee du souvenir 14-18 aan de zuidkant van het Bois de Bourlon

De New Zealand Bridge ten westen van Havrincourt werd in een kort tijdsbestek gebouwd om de door de Duitsers vernielde originele brug te vervangen.

 

 

 

Anneux Brtish Cemetery aan de D930 heeft twee gezichten: dat van november 1917(de 62 ste divisie) en van 27 september 1918 toen de Canadezen en Britten het gebied ten zuiden van het Bois de Bourlon definitief veroverden. De begraafplaats is samengesteld uit diverse andere Cemeteries. Ruim 1000 gesneuvelden delen de prachtige lokatie.

 

 

 

Terug naar de D939 lag de weg na de slag om het Bois de Bourlon vrijwel open. Dorpjes als Sailly blokkeerden het binnentrekken van Cambrai langs de Marcoing linie, de laatste forse hindernis voor de Canadezen.. Dit is het dorpsmonumentje van Sailly.

 

 

Ten noorden van Sailly ligt, vrijwel op de Marcoing linie, Cantimpre Canadian Cemetery. Voorheen heette dit Marcoing Line British Cemetery, maar het is erkend als een zuiver Canadese begraafplaats.

 

 

28 september veroverden de Canadezen Sailly en de linie met het 54ste, 75ste en 87ste Bataljon Infanterie.

 

-V-

Home