Ardennen (4)
Van Lexy naar Ethe

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

Cosnes et Romain, een klein dorpje ten westen van Longwy, was samen met zustergemeente Romain een dag lang het oorlogscentrum van de westerse wereld. Dit wat rommelige monument benoemt en passant  het 5e legerkorps en die beroemde datum: 22 augustus 1914.

Wat beter bekeken: tenminste 3 oorlogen, data, het legerkorps; een overdaad

Ook Nécropole Nationale de Gorcy, vrijwel op de grens met België, bevat vrijwel alleen graven van de slag om Longwy. Een ervan is van de zoon van maarschalk Ferdinand Foch, de man die de geallieerden naar de overwinning zou leiden.

Fides: "trouw" leest de gravering in het grote, verweerde monument.

Kapitein Foch en Foch's enige schoonzoon verloren het leven tijdens de gevechten van 22 augustus 1914.

Het fundament van het gedenkteken wordt gevormd door een geopende grafkelder. Architect en vormgever staan als een oude vorm van reclame-uiting links en rechts van deze voorstelling.

Een van de meest intieme monumenten in deze streek is dat van de Nécropole Nationale de Ville-Houdlemont. Dit grensplaatsje was eveneens in de slag om Longwy betrokken. Het monument bevat diverse plaques voor onderdelen en individuen die op 22 augustus 1914 het leven lieten. 4 Ossuaires voorzien van granieten kruizen maken het treffende plaatje kompleet.

Een voorbeeld van de plaques op het monument. De datum loopt als een rode draad door de boodschappen.

Een laatste blik op Nécropole Nationale Ville-Houdlemont langs een michelin-wijzer. Vergeleken bij de massale kerkhoven rond Verdun en in de Champagne is hier nog sprake van intimiteit.

In Halanzy, op weg naar een Duits-Frans massagraf, staat deze grafsteen voor Rene Michel, die op 26 augustus 1918 sneuvelde.

Het kerkhof van Halanzy, een paar kilometer van Longwy. Het Duits-Franse massagraf is zichtbaar achter de heg.

26 Duitsers en 22 Fransen delen dit massagraf onder de bomen.

De stenen om het graf sommen droog de feiten op. 1914-1918.

Van Halanzy naar het Cimetière militaire de Musson Barancy loopt de N88 langs dit sobere dorpsmonument van Musson.

De ingang van de fraaie Cimetière militaire de Musson Barancy

"Sie zugen aus an helm und rock die rose geliert genannt als innig uns bekannte ihr antlitz und ihr name war das grosse auch wenn es helm und rock verbarg und bannte hier liegen sie unkenntlich namenlose ansmerz nahm sieder grosse unbekannte"
Steen bij de ingang van de Cimetière.

Kleurige plaque op de toegangsmuur van Cimetière militaire de Musson Barancy voor kolonel Buisson

De schitterend aangelegde Cimetière militaire: Duitse en Franse kruizen in een lijnenspel.

Blik naar het zuiden; een kleine tempel bewaakt de ingang.

Gomery, ten zuiden van Ethe, heeft aan de ingang van het kerkhof een imposant gedenkteken met de tekst "aux victimes de barbairie Allemande, 24 aout 1914"

Bij het terugtrekken van de Franse 14e brigade fusilleerden de Duitse achtervolgers meer dan 100 gewonde en vermoeide Fransen en staken 31 huizen van Gomery in brand.
Een onderzoekscommissie stelde na de oorlog vast dat het aantal vermoedelijk aanzienlijk hoger ligt.

Ethe, dat op 22 augustus 1914 een waar slagveld was, vertoont nog veel littekens. Opvallend is het als klassieke tempel opgetrokken monument aan de zuidkant van het dorp.
Centraal staan dit panorama wat niets aan de verbeelding overlaat. Panelen aan weerszijden geven een indringend beeld van de vele slachtoffers in de regio.

Het monument van Ethe. Boven de ingang luidt de inscriptie: "Ethe et Latour, a leurs glorieux martyrs"Ook in Ethe hielden de Duitsers vreselijk huis en fusilleerden met harteloze willekeur. 

Detail van het panorama op het monument.

Voorbeeld van een paneel op het monument; de leeftijden vertellen een luguber verhaal.

Aan de rue de Latour, een bosrijke weg tussen Ethe en Latour, staat een opvallend en persoonlijk monumentje. Het bevat erg weinig informatie, maar spreekt boekdelen: "Voici la dure pente et voici notre amour, peguy"

De ligging van het monumentje. Beneden in het dal ligt Ethe.

Graf op de lokale begraafplaats. Een voorbeeld van verschillende familieleden die het geweld van 1914 niet overleefden.

De Franse 7e infanterie divisie kreeg een bloedig pak slaag aan de oostkant van het dorpje. De N82 is hier vernoemd.

-   -

Home