Ardenne (3)
Van Grandchamp naar Lexy

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

De tekst op het ossuaire de Grandchamp, even ten westen van Baslieux in de verlengde Rue des Cités. Het ossuaire is gelegen aan een doodlopend pad.

Overzicht van het keurig onderhouden ossuaire.

In de velden ten noorden van het ossuaire de Grandchamp is nog net een klein monumentje zichtbaar. Er leiden geen wegen naar toe, dus onder natte omstandigheden is het erg modderig.

De gegraveerde tekst op het monumentje vertelt van het sneuvelen van luitenant Pierre Frochu en 21 soldaten van de 8e compagnie 151 RI.

Het keurig onderhouden monumentje. Op de achtergrond loopt de weg tussen Doncourt en Baslieux.

Verder naar het westen ligt Longuyon, een bedrijvig stadje aan de rivier de Chiers. Op de hellingen ten noorden van de stad liggen een Franse cimetière militaire en een Deutscher Soldatenfriedhof.

De Soldatenfriedhof Longuyon is een lust voor het oog. De begraafplaats is in terrassen aangelegd.

Op de begraafplaats zijn verschillende ossuaires en fraai smeedwerk te vinden.

Een gezamenlijk graf: 13 Duitsers en 95 Fransen vonden op 24 augustus 1914 de dood bij de confrontatie rond Longuyon; ook hier drongen de Duitsers de Fransen terug, uiteindelijk tot vlakbij Verdun.

Ook dit is een gezamenlijk ossuaire op Soldatenfriedhof Longuyon: 65 Duitsers en 39 Fransen kwamen tijdens de dagenlange gevechten tot begin september om.

"Sie stürmten die höhe. Sie stiegen höher.": Ze bestormden de hoogten; ze stegen hoger. Duitse eresteen aan de top van de begraafplaats refereert naar de hellingen om Longuyon, waar op 22 augustus 1914 heftig werd gevochten. 

Een blik op de Franse begraafplaats vanaf de Duitse.

Ongewone kist op Soldatenfriedhof Longuyon met (gegraveerd) Duitse slachtoffers uit verschillende slagen en jaren.

Monumentje op de begraafplaats van Longuyon; aan de voorzijde een hommage aan het 9e Bataljon  (9e BCA) dat in Longuyon gelegerd was in 1914.

Een groot ossuaire bevat de lichamen van tientallen Fransen, vrijwel allemaal van het 54 RI, die hier 23 en 24 augustus 1914 even konden standhouden.

Het 54e RI uit Compiègne voerde in augustus en september 1914 hevige gevechten met de Duitse aanvallers. Ze werd oa. ingezet aan de Marne, Verdun en aan de Somme.

Monumentje voor korporaal Wellhoff, die op 2 september 1914 sneuvelde, en een verzamelgraf (Tombe Commune) voor 16 Fransen uit 1914. Op de achtergrond de kerk en de stad Longuyon

Blik op het ossuaire en de individuele graven. Een Britse piloot uit de Tweede Wereldoorlog heeft ook een laatste rustplaats gevonden.

In de bossen boven het nietige Vilette is deze Nécropole Nationale de Vilette aan een bosweg te vinden.

Alle slachtoffers vielen op 23 augustus 1914. Linksboven een gedenkplaatje voor Emilien Collet, 22 jaar oud.

Op  Villette rusten 97 Franse soldaten: 9 in individuele graven en 88 in een ossuaire

In het nabij gelegen Charency ligt een Duitse begraafplaats onder de oude bomen. De begraafplaats bleef behouden op aandringen van de gemeente en is prachtig in zijn eenvoud.

Duits monument midden op de begraafplaats. Teksten en adelaars tonen aan dat het uit 1914-1918 stamt.

Het graf van luitenant Jeannin, 103 RI die bij Charency sneuvelde op 26 augustus 1914.

Blik op de Soldatenfriedhof vanaf de weg naar Villancy.

De Nécropole Nationale de Lexy. Ten westen van Longwy vonden op 22 augustus 1914 bloedige gevechten plaats, waarbij de Fransen, ditmaal van het 67 RI, opnieuw het onderspit dolven.

Het enorme monument staat nu midden in een woonwijk van Lexy. Aan de achterzijde is het ossuaire aangelegd met 416 Franse lichamen.

Overzicht van Nécropole Nationale de Lexy

-   -

Home