Ardennen (2)
Van Longwy naar Grandchamp

 

 

Klik op de foto voor een vergroting

In augustus 1931 werd dit fraaie monument, gelegen op de versterkte wallen van vestingstad Longwy, ingehuldigd.

De tekst memoreert de decoraties die de stad mocht ontvangen vanwege haar rol in augustus 1914, hoewel geen sprake was van een beleg en de versterkte stad slechts een bescheiden rol zou spelen

De eenheden die tijdens de gevechten van 21 tot 26 augustus een rol speelden kregen een vermelding in het marmer. De diverse diensten zoals de douane zijn niet vergeten.

Links en rechts van het monument vormen mooie taferelen een lust voor het oog. Opvallend is dat alle versierselen van na 1914 zijn, zoals de casque Adrian en enkele handgranaten aan de andere zijde.

De stadswallen van Longwy, ontworpen door de beroemde Vauban, stammen uit de 17e eeuw en waren in 1914 al sterk verouderd.

Op de gemeentelijke begraafplaats van Longwy is een keurige plot te vinden met vooral graven uit augustus 1914. Een in geel steen gevangen Christusfiguur waakt over de kruizen.

Een van de graven: adjudant Muschler sneuvelde op 23 augustus 1914.

Op dezelfde plot bevinden zich 2, in deze omgeving zeldzame, Britse graven uit 1918.

Op het grote kruis voor het Christusbeeld hangt dit beschadigde plaatje; het graf van Joseph Bertillon, die op 22 augustus 1914 sneuvelde.

Panorama van Longwy op het stadsmonument dat midden op de begraafplaats staat. Er is onder meer een gewond paard afgebeeld.

Gewapende vrouwenfiguur op het stadsmonument in Longwy.

Langs de lijn Sarrebourg-Thionville-Givet vielen de Fransen medio augustus 1914 aan, conform het oorlogsplan XVII. Doelen waren onder meer de herovering van Lorraine, een provincie die in 1871 moest worden afgestaan aan Duitsland, en een aanval richting Duitsland zelf.

Op deze lijn ligt ook Fillières, 15 km ten zuiden van Longwy. De Duitsers sloegen de Fransen terug richting Metz en Nancy, na een aanvankelijk gemakkelijke maar voorzichtige Franse mars richting België.

Het centrale beeld op de nécropole nationale de Fillières stelt een Franse soldaat voor, al voorzien van horizon bleu uniform en casque Adrian.

Op de wanden van het monument zijn persoonlijke plaques terug te vinden met de namen van slachtoffers van de gewelddadige augustusdagen.

Aan de voorzijde zijn de eenheden vermeld die rond Fillières vertragende gevechten voerden met de oprukkende Duitsers. Von Moltke, de Duitse bevelhebber, stond deze aanvallen aarzelend toe in afwijking van het roemruchte Schliefenplan. Dit stond immers uitsluitend de omtrekkende beweging rond Parijs toe.

Op een van de massagraven bevindt zich deze gedenksteen voor twee zoons Vergand.

Ville au Montois lag midden in de linie die eind augustus 1914 van de Belgisch-Luxemburgse grens naar het zuiden verschoof. Op het pleintje midden in het dorp is afgebeeld hoe het er voor 1914 uit zag.

Aan de D16 in Bazailles staat deze imposante zuil. Ze gedenkt de rommelige gevechten van 22 augustus.

Naast de gevallen dorpsgenoten vermeldt het monument de gevallen officieren en de betreffende onderdelen die op de 22ste actief waren in de regio.

Aan de N43 in het zwaar bevochten Boismont staat dit monument, met daarop opvallend opgewekte soldaten in een tenue van na 1915.

Het volledige monument, gekroond met statige vrouwenfiguur.

Rond Baslieux en Pierremont is zwaar gevochten. Aan de rue de Faubourg ligt de nécropole Nationale Pierremont. Aan een der zijden van de grote toren die als monument dient, hangt deze plaque over 22 en 23 augustus 1914.

De weinig charmante vuurtoren op de begraafplaats. Naar Franse begrippen is de nécropole goed onderhouden.

De nécropole bevat twee ossuaires aan weerszijden van de vuurtoren met honderden Fransen. De diverse regimenten zijn achter de namen vermeld.

Op de begraafplaats zijn naast graven uit de Tweede Wereldoorlog ook Belgische gesneuvelden te vinden uit de Grote Oorlog. Opvallend zijn de data; sommige zijn van 1917.

Beeld van de nette nécropole in de vroege morgen.

Het ossuaire de Grandchamp, even ten westen van Baslieux in de verlengde Rue des Cités. In het golvende en bosrijke landschap van het Bois de Goemont kreeg het Franse 151 RI een enorm pak slaag. De 800 slachtoffers werden haastig begraven in de bosrand.

-   -

Home