Antwerpen en Gent in beeld (1)
In onderhoud

 

Klik op de foto voor een vergroting

Monument der gesneuvelden, uit 1930, door Eduard Deckers: bronzen ruiterstandbeeld van koning Albert I met twee bronzen groepen op sokkel van imitatienatuursteen.

Het monument staat in het Stadspark, vlak bij het centrum van Antwerpen. Het heeft een heldhaftige beeldengroep..

-Öen een burger beeldengroep, met in het middenÖ

Albert 1, koning der Belgen.

Monument voor de gesneuvelden van het 5de, 15de en 25ste Linieregiment en 5de Vestingregiment in het Stadspark van Antwerpen.

Ingetogen witstenen soldatenfiguur van Raoul Lambeau op sokkel met opschrift "1914-1918", tegen bakstenen wand met tweetalige tekst aangebracht ter herinnering aan de gesneuvelden van het 5de, 15de en 25e linieregiment en het 5e vestingregiment, pas in 1979 verhuisd naar het Stadspark. Inscriptie "Aan de helden/als dapperen gevallen/voor de verdediging der/haardsteden en de eer/van het Belgisch volk".

Oorspronkelijk stond het op de koer van de Sint-Joriskazerne en verhuisde, met de ombouw van het gebouw tot school, naar de Luchtbalkazerne. Later werd een gedenkplaat toegevoegd met de namen van de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.

De Imperial War Graves Commission ontwierp tussen 1923 en 1936 een reeks van Gevelstenen in Franse en Belgische kathedralen ter herdenking van de Britse doden uit de Eerste Wereldoorlog. De stenen werden opgehangen in de steden waarin Britse leger of Empire troepen waren geweest.

Het prototype van de steen, geplaatst in de Kathedraal van Amiens in 1923 was gewijd aan de 600.000 doden van Groot-BrittanniŽ en Ierland. Ze werden onthuld door een scala aan hoogwaardigheidsbekleders, waaronder leden van de Koninklijke familie, diplomaten, politici en Britse leger generaals die troepen aan het Westfront hadden geleid.

Een steen van hetzelfde ontwerp, maar met een inscriptie die verwijst naar de doden begraven in het "land van onze bondgenoten", werd onthuld in Westminster Abbey in 1926 en later geÔnstalleerd in St George's Chapel.
Replica's of exemplaren van de Westminster Abbey tablet waren verdeeld over kerken en kathedralen in Hamilton en Vancouver in Canada, en in Bagdad in Irak.
KopieŽn of reproducties bevinden zich in het museum op Delville Wood in Frankrijk, in Fremantle, AustraliŽ, en in Liverpool, Verenigd Koninkrijk. Versies van de steen in Amiens zijn overal in BelgiŽ en Frankrijk te vinden.

Op het plein tussen het Loodswezen gebouw en de Schelde werd op 28 september 1930 het Monument voor gesneuvelde zeelieden opgericht. Rondom het monument werd een begraasd, met ligusterhagen omheind vierkant plantsoen aangelegd.

Het monument is een ontwerp van beeldhouwer Simon Goossens (gesigneerd op basis en op beeld), gegoten door "Ed. Lesetre et Cie/Fondeur Bruxelles" (signatuur op bronzen beeld). Met dit ontwerp won Goossens de wedstrijd die de gemeenteraad voor dit monument uitschreef. Later werden de namen van de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog bijgevoegd.

Het monument bestaat uit een hardstenen basis die aan Scheldezijde uitgewerkt is als een gestileerde scheepsboeg. Centraal staat een pyloon van 9 m hoog, bekroond met een kleurrijke rode lantaarn. Op de basis van de pyloon hardstenen bas-reliŽfs van roer en telegraaf, verwijzend naar het zeemansleven.

Aan de achterzijde een bronzen reliŽf met de voorstelling van zeelieden, door het volk gehuldigd.

 

Opschrift de boeg: "Aan de zeelieden gesneuveld voor BelgiŽ / Aux gens de mer morts pour la Belgique"; opschrift op de pyloon: "Hulde aan de zeelieden voor BelgiŽ gesneuveld gedurende den oorlog / Hommage aux gens de mer morts pour la Belgique pendant la guerre/ 1914-1918 / 1940-1945".

 

-V-

Home