Verdun in beeld (8)
Van Etang de Vaux via het Bois Fumin, het Bois la Vau-Régnier en de RD112 naar Batterie de l’Hopital

 

Klik op de foto voor een vergroting

Langevin, die uit Thury-Harcourt kwam, sneuvelde langs hetzelfde pad; de onverharde weg die van Vaux devant Damloup naar het fort de Douaumont loopt.

Sfeerbeelden van de tombe van Langevin. Wandelaars hebben uitrustingsstukken en granaten op de steen achtergelaten. De decoraties van Langevin staan in de zuil gegraveerd.

Even ten oosten van het Etang de Vaux aan de D112 staat dit kleine monumentje op een naamloos graf. Het ligt aan het einde van een 50 meter lang bospad, dat met witte banden om de bomen is gemarkeerd.

Er is niets meer bekend dan de titel die op dit platje staat; Het graf werd in 2006, nadat het was hervonden, gerestaureerd.

Informatiebord en verwijzing bij het Etang de Vaux.

Bij de vijver staat een monumentje voor Guy Dussumier-Latour, piloot, 25 jaar oud, gevallen op 2 juni 1916.

.Lambert Guy Jean Jacques Pierre Dussumier-Latour werd geboren op 24 oktober 1891 in Villeneuve-d'Ornon (Gironde). Voor de oorlog werkte hij als ingenieur bij de Hogere School voor Luchtvaart. Hij meldde zich op 1 oktober 1912 aan bij de 1er Groupe d’aviation en verkreeg zijn brevet op 7 oktober 1915.

 

Hij sneuvelde op 2 juni 1916. Zijn Caudron G. 4 werd neergeschoten tussen de vijver en het dorp Vaux.

Vlakbij bunker R1 is het graf te vinden van Henri Waechter.

Waechter sneuvelde op 3 juni 1916 en diende bij het 124e RI

Waechter was pas 23 jaar oud.

Een eenvoudig houten kruisje ligt er vlakbij. Helaas is er geen identiteit bekend.

Abri de Combat DV4 (Douaumont-Vaux 4) werd gebouwd in 1909, en was bij de Duitsers ook wel bekend als “Infanteriewerk 519” en bij de Fransen als “Abri 4595”, “145”, “Redoute” en “R1”.

De Abri bestaat uit twee ruimtes voor de manschappen van 4 bij 10 meter. Het was bestemd voor een halve compagnie (100 soldaten). Het bevat een kleine keukenhoek, een latrine in de buitenwand en een waterreservoir in de kelder. Vanaf DV4 liep een verbindingsloopgraaf naar de noordkant van Fumin. De loopgraaf was verderop versterkt met baksteen en beton.

Op 2 april 1916 viel het Duitse Reserve Infanterieregiment 7 DV4 aan. Er zouden nog tien aanvallen volgen, zonder succes, maar met hoge verliezen. Zo werden ook aanvallen van Infanterieregiment 60 en 43 afgeslagen door de zware Franse tegenstand en de, voor de Fransen, gunstige positie van de abri; de abri was in een wand gebouwd die volledig afzijdig was van de vijand. Op 8 juni 1916 lukten de aanvallen van Infanterieregiment 43 en Jäger-regiment 3 echter, en de Abri werd veroverd. 253 Franse soldaten en een groot aantal gewonden ging in krijgsgevangenschap. Tijdens de Duitse bezetting diende het werk als verbandplaats en staf. Het onderkomen werd op 2 november 1916, tijdens de Franse tegenoffensieven, ontruimd. Abri DV4 heeft aanzienlijke oorlogsschade geleden, en het dak heeft een aantal Duitse voltreffers te verduren gehad. (bron:Verdun1916.eu)

Op 6 juni 1916 sneuvelde Pierre marie Copin op enkele meters van DV4.

Het onbeduidende kruisje gaat schuil achter een steen waarvan de inscriptie niet meer leesbaar is.

Op het kruis zelf is de driekleur, naam en datum te onderscheiden.

Wat verstopt in het Bois Fumin ten westen van Fort de Vaux ligt het graf van korporaal Gilles Moné uit Perpignan, die bij het 67e RI diende.

Het graf van korporaal Moné ligt er keurig verzorgd bij.

Niet ver daar vandaan in het Bois Vau-Régnier is het graf van Maurice Coutier te vinden. De tekst luidt: "Maurice Coutier tombé à son poste d'observation “

Coutier diende bij het 60e régiment d’Artillerie de campagne (60e RAC) en sneuvelde op 2 maart 1916.

Louis Boutard, een korporaal in het 132e RI 9e Cie sneuvelde niet ver van het Fort de Vaux.

Hij sneuvelde op 21 juni 1916, 23 jaar oud.

Monument voor het 407e R.I. langs de RD112, niet ver van de Lion de Souville. De tekst luidt: "407e R.I. - A nos camarades disparus en terre de Vaux Chapitre aux Combats de Juin 1916 - A ceux qui reposent ici le 23 juin 1916 - De cette carrière le Colonel Allain lance l'ultime contre-attaque qui brisa l'avancée ennemi vers Souville."

De goed gemarkeerde en onderhouden plek van het monument voor het 407e RI langs de RD112.

Ruïnes langs de D913 tussen Fort de Tavannes en Fort de Souville. Het betreft een PC of commandopost, die meestal in de buurt van een munitiedepot te vinden waren.

Monument voor Louis Augustin Beaudoin langs de RD112 vlakbij de Lion de Souville.

De tekst luidt: "En souvenir de notre fils Louis Augustin Beaudoin et à ses camarades"

Beaudoin was telefonist bij het 4e Regiment Zouaven, en sneuvelde met enkele kameraden op 5 augustus 1916.

Vergaan informatiebord bij de voormalige Batterie de l’Hopital.

Batterie de l’Hopital was een batterijpositie voor zes 155 mm kanonnen. Deze grote stelling had vijf (nu zwaar beschadigde) munitiebunkers.

Interieur van een van de munitiebunkers van Batterie de l’Hopital, gelegen tussen Fort de Tavannes en Fort de Souville.

-  V  -

Home