Verdun in beeld (4)
Van Buzy-Darmont via Mandre, Eix. Eix-Abaucourt, Abaucourt, Hautecourt, Diepe sous Douaumont en Mogeville naar Maucourt sur Orne

 

Klik op de foto voor een vergroting

Ossuaire op Nėcropole nationale de Buzy-Darmont, met een opsomming van alle dorpjes waar de Franse gesneuvelden vandaan kwamen.

Nėcropole nationale de Buzy-Darmont ligt op de open vlakte ten noorden van de Orne.

Veel van de graven zijn niet gedateerd.

In Mandre zijn de contouren van een oude Duitse begraafplaats nog te vinden langs de weg naar Blanzée.

Op de rotonde van de D603 naar de D24 aan de oostkant van het slagveld van Verdun staat een van de vele demarkatiepalen in deze regio.

De inscriptie “Verdun” is bijna symbolisch.

In het nietige Eix-Abaucourt is een paneel te vinden over de hier geboren luitenant piloot René Dorme. Het staat wat verstopt vlak bij de kruising met de D603.

René Pierre Marie Dorme, Frans piloot, werd geboren op 30 januari 1894 bij Eix-Abaucourt in de Maas, en sneuvelde ten oosten van Reims op 25 mei 1917. Hij was de Negende Franse aas in de officiële communiqués van de Eerste Wereldoorlog, en kreeg bijnamen "de Vader", "de Onnavolgbare" en "de Pardon”.
Hij was gemakkelijk herkenbaar aan zijn stok die hem nooit verliet. Dorme vloog onder meer voor de beroemde piloot Guynemer, en schoot waarschijnlijk 63 vijandelijke vliegtuigen neer in 120 gevechten in iets meer dan 623 vlieguren. De Villacoublay-vliegbasis "Second Lieutenant René Dorme" bij Parijs is naar hem genoemd.

Het dorpsmonument van Abaucourt wijkt sterk af van de reguliere poilu-voorstellingen.

De casque Adrian siert op een rotspartij. Een kleine vredesduif flankeert het boek met de namen van de dode dorpsgenoten.

Deutscher Soldatenfriedhof Hautecourt ligt strak langs de drukke D603 ten noorden van Hautecourt.

Deutscher Soldatenfriedhof Hautecourt is de rustplaats van 7885 Duitsers, waarvan er slechts 2885 een eigen graf hebben.

Deutscher Soldatenfriedhof Hautecourt  is een verzamelbegraafplaats die in 1920 werd aangelegd. Van zeker 44 Regimenten uit alle deelstaten zijn soldaten te vinden, vrijwel allemaal van 1916 en later.

5194 soldaten rusten in Kameradengraven.

Een paneel op een van de Kameradengraven op Deutscher Soldatenfriedhof Hautecourt. Het jaar 1916 domineert.

Op de Mairie van Dieppe sous Douaumont is een kleine plaque te vinden die de gebeurtenissen van februari 1916 herinnert.

Het dorpje lag gedurende 100 uur onder een vreselijk artillerie bombardement en verdween effectief van de aardbodem.

Beeld van de Mairie van Dieppe sous Douaumont. De plaque hangt rechts verborgen achter struiken.

De cimetiere van Dieppe sous Douaumont ligt aan de zuidoostkant van het dorp.

Een fraaie carré militaire staat midden op de cimetiere.

Mooi verzorgd graf op de cimetiere van Dieppe sous Douaumont.

Mogeville, enkele kilometers noordelijk, bevat in de Saint-Saintain kerk een glas in lood raam, gemaakt in de jaren 1930.
De Maagd draagt het lichaam van Christus, met op de achtergrond de ruïnes van het dorp van Mogeville en de verwoeste kerk. Aan hun voeten, helm, geweer en granaten, in een cartouche de namen van de Doden voor Frankrijk van de Parochie: "Pieta Aux enfants de la paroisse Morts au Champ d'Honneur".

Detail van het venster, met de restanten van een slagveld en de kerk duidelijk zichtbaar.

Henri en Georges Simon worden herdacht op een tweede venster. De broers sneuvelden al vroeg in de oorlog in Bikschote (B) en Verdun.

Verwijzing naar het monument André Maginot ten oosten van Maucourt sur Orne.

Tijdens de oorlog van 1914-1918 raakte André Maginot gewond in Maucourt op 9 november 1914 aan de rand van het Bois de Haye, met zijn patrouille.

Hoewel hij sinds 1913 lid was van Bar-le-Duc en staatssecretaris voor oorlog, trad hij in dienst als soldaat in het 44e territoriale regiment in zijn geboorteland Meuse. Hij liep regelmatig patrouilles en werd sergeant op basis van verdienste.

Op 9 november 1914 viel hij met zijn 10 soldaten in een hinderlaag. Gedurende 8 uur lag de patrouille onder vuur. 5 mannen werden gedood, 3 werden gewond en de laatste 2, korporaal Boury en 1e klas Robert waren in staat om Maginot terug te brengen naar Maucourt op hun geweren. Het monument dat aan deze feiten herinnert stond oorspronkelijk in het Bois de Saint Vanne. Het werd in 1995 bij Maucourt geplaatst.

Informatiepaneel in het dorpje Gincrey over de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog.

-  V  -

Home