Verdun in beeld (35)
Van Fromeréville-les-Vallons via Vaubecourt naar Laimont

 

Klik op de foto voor een vergroting

Ten noorden van Fromeréville-les-Vallons op de plek van een voormalige Nėcropole staat dit monument, genaamd "Les Grèves".

Deze Nėcropole bevatte in december 1918 1747 doden.

Velen van hen kwamen uit de verbandplaats Fromeréville, die zich in de kerk bevond. Gerenoveerd in 1924, werd de Nėcropole in 1983 ontmanteld. De lichamen werden herbegraven, 660 op de Nėcropole Nationale le Glorieux en 483 op de Nėcropole Nationale de Landrecourt-Lempire

Het monument werd in 1985 onthuld. De gravering luidt: "Gloire éternelle à ceux qui ont donné leur vie pour la cause sacrée de la Liberté. Froméréville-les-Vallons 1985"

Twee poilu’s, een op het monument "Les Grèves", de ander in Vaubecourt als dorpsmonument.

De Église Saint-Remi van Laimont, de zuidelijkste punt van deze regio.

Het fraaie interieur van de Église Saint-Remi van Laimont.

In de église Saint-Rémi vinden we dit schitterende venster uit 1921, gemaakt door de meester glasmakers Graff en Adam, wat het stadje Sainte Odile in de Elzas moet voorstellen, bevrijd door de maarschalken Joffre en de Castelnau.
Op de achtergrond liggen de steden Verdun, Metz, Straatsburg en de kerken van Lorraine, Metz, Straatsburg en Verdun.

De verloren dochters Alsace en Lorraine, gepresenteerd door de Heilige maagd.

Joffre en de Castelnau op hun paasbest, en Joffre zeker de helft lichter dan hij feitelijk was. Een poilu en vele doden zijn op de achtergrond te zien.

Ook in de église Saint-Rémi te vinden is dit venster uit 1921 gemaakt door de meester glasmakers Graff en Adam. Christus verschijnt aan een stervende soldaat tegen de achtergrond van de Tuin der Olijven. Een engel zwaait met een ciborie en de palm van de martelaren. De tekst luidt: " Pour les Martyrs de la Patrie "

Plaque in de Église Saint-Remi van Laimont voor luitenant Quinchez, die op 6 oktober 1918 werd gedood.

Een derde venster van de hand van de meester glasmakers Graff en Adam lijkt op het oog niets met de oorlog van doen te hebben. Door de vensters echter zijn de granaatexplosies duidelijk zichtbaar.

Met hulp van de oud burgemeester kon een link naar het verleden worden gemaakt van Église Saint-Remi van Laimont.

-  V  -

Home