Verdun in beeld (34)
Van Lemmes-Vadelaincourt via Souhesmes-Rampont, Blercourt, Rampont en Fromeréville les Vallons naar Germonville

 

Klik op de foto voor een vergroting

Vlak voor de Nėcropole Nationale de Lemmes-Vadelaincourt staat een fraai kruis. Dit monument Pro Patrie herdenkt Jules de Langlade en zes slachtoffers die zijn omgekomen tijdens een bombardement op 05-09-1917.

Een blik op Nėcropole Nationale de Lemmes-Vadelaincourt.

Informatiepaneel op Nėcropole Nationale de Lemmes-Vadelaincourt.

Nėcropole Nationale de Lemmes-Vadelaincourt werd gesticht in 1916 en beslaat 7840 m2. Een centraal monument geeft de eenheden weer waarvoor de doden dienden.

Het monument staat enigszins verscholen in het groen. De tekst luidt: “Aux Heros de l’armée de Verdun”

Pilotengraf op Nėcropole Nationale de Lemmes-Vadelaincourt.

In totaal liggen 1726 Fransen en 2 Russen hier begraven. Een speurtocht als we piloten zoeken!

 

Vlak bij de snelweg A4 ligt een paar kilometer naar het oosten Nėcropole nationale Les Souhesmes-Rampont, bijgenaamd “Fontaine Routhon”.

Nėcropole nationale Les Souhesmes-Rampont bevat 1068 graven, en werd in 1916 tijdens de slag bij Verdun gesticht. Later zij hier de doden van de cimetières militaires van Souhesmes (ambulance 12/20) en Nixéville aan toegevoegd.

Informatiepaneel op Nėcropole nationale Les Souhesmes-Rampont.

De enorme aantallen eenheden waar de doden dienden blijkt uit de foto van het centrale monument. Het typeert de enorm slag en biedt een inkijkje in het roulatiesysteem dat Petain in 1916 hanteerde.

Nėcropole nationale Les Souhesmes-Rampont aan de snelweg A4.

9870 m2 beslaat Nėcropole nationale Les Souhesmes-Rampont.

Verzorgd graf op Nėcropole nationale Les Souhesmes-Rampont

Blercourt heeft naast haar cimetière sinds 2011 een verzamelgraf. Een militaire begraafplaats werd in 1914 in de buurt van de cimetiere opgericht en bood plek aan 793 graven van officieren, onderofficieren en Franse soldaten, die na verloop van tijd zijn herbegraven op de Nécropoles van Esnes-en-Argonne en Ville-sur-Cousances, en overgenomen door families.

Om de gemeentelijke begraafplaats te vergroten, besliste de gemeente in 2008 tot een groepering van overgebleven graven. Dit gebeurde in 2010 en op 25/06/2011 werd deze steen officieel ingehuldigd.

De cimetiere van Rampont, iets ten zuiden van Blercourt, bevat twee graven van Franse soldaten.

Het betreft François Eugène Ballaz, gesneuveld op27/06/1916 te Béthelainville, en Henri Georges Cormery, die sneuvelde op 09/09/1914 te Rampont.

In de Église Saint-Alban van het dorpje Fromeréville les Vallons zijn maar liefst 3 vensters te vinden met als thema de Grote Oorlog. De eerste uit 1927 is van glasschilder A. Schmit-Besch. Een engel legt een palm op het lichaam van een officier die op het slagveld is gesneuveld. De kerk van Fromeréville les Vallons is geportretteerd in het onderste deel van het venster.

Eveneens uit 1927 stamt dit venster, aangeboden door de families van de doden uit het dorp. Een soldaat ontvangt de Heilige geest. Ook hier is een foto opgenomen aan de onderzijde, van de begraafplaats van destijds. Deze bestaat sinds 183 niet meer.

Het derde venster heeft als titel "Une mère en souvenir de ses fils", een venster van glasmaker Schmit-Besch (1927). Het is geschonken door Mme Guilland en opgedragen aan haar zoons Jacques Marie Auguste die op 28/09/1918 in Aure omkwam, en Louis Jean Pierre, gesneuveld22/08/1917 bij Chattancourt. Portretten van beide mannen zijn aan de onderzijde te zien.

Detail van de begraafplaats op een van de vensters.

Detail van de kerk op een van de vensters.

De twee broers op een van de vensters.

De gevallenen van Fromeréville les Vallons worden in een nis van de kerk herdacht.

Altaar en piëta in église Saint-Alban in Fromeréville les Vallons, eveneens geschonken door Mme Guilland ter nagedachtenis aan haar zonen. De tekst luidt: "Une mère en souvenir de ses fils Morts pour la France, le lieutenant Pierre Guilland, aviateur, 25 ans, Mort-Homme 20/08/1917 - Sous-lieutenant Jacques Guilland, 23 ans, Aure, Champagne - 28/09/1918 "

In de voet is gegraveerd: "Honneur Dieu Patrie - A la mémoire des 16 soldats de Froméréville tombés au Champ d'Honneur et des 3204 héros de la Rive gauche de la Meuse qui reposent dans nos cimetières - R.I.P. "

Het interieur van de Église Saint-Alban van het dorpje Fromeréville les Vallons. De kerk was in 2018 niet toegankelijk wegens instortingsgevaar en kon slechts in het bijzijn van de burgemeester en op eigen risico worden betreden.

Schildering in de hal van Église Saint-Alban van het dorpje Fromeréville les Vallons. De schilder en herkomst waren de burgemeester niet bekend. C. Bufello heeft voor het werk getekend.

Bij Germonville, een klein gehucht ten noorden van Fromeréville les Vallons, zijn de resten te vinden van een voormalige Franse begraafplaats. Het monument is ernstig in verval en is door groen omringd.

-  V  -

Home