Verdun in beeld (26)
Van Esnes en Argonne naar le Mort-Homme

 

Klik op de foto voor een vergroting

Het prachtig gebeeldhouwde altaar in de église Saint-Germain in Esnes en Argonne.

Altaar en plaque voor de broers Auger in église Saint-Germain in Esnes en Argonne.

De piëta voor de 2 vensters in église Saint-Germain in Esnes en Argonne.

Het interieur van église Saint-Germain in Esnes en Argonne.

Olie op linnen kunstwerk van de schilder D. Donzelli in église Saint-Germain in Esnes en Argonne uit 1930. . Zij vertegenwoordigt de kanunnik Ardant die de communie geeft aan een gewonde man op het slagveld van Esnes, waarvan men, onderaan, de ruïnes van de kerk ziet.

Aan hetzelfde plein in Esnes en Argonne, in het voormalige schoolgebouw, onderhoudt de huidige burgemeester van Esnes en Argonne een keurig verzorgd museum over de historie van het dorp tijdens de Grote Oorlog.

Ze begon pas 4 jaar geleden (2018) met verzamelen, en spoedig deed de hele omgeving mee. Boeken, foto’s, uniformen, oorlogstuig en allerlei andere attributen stromen binnen. Dit is een deel van het museum, waar ook de Amerikaanse bevrijders ruim aandacht krijgen.

Munitiedelen in het museum van Esnes en Argonne.

Dit initiatief van de Maire van het dorp, Véronique Adler, had nog geen tijd voor een website, maar op facebook wordt vermeld dat het museum dagelijks tussen 14 en 18 uur te bezoeken is.

Oorspronkelijke grafplaat van luitenant Conti, te zien in het Musée de la Grande Guerre in Esnes en Argonne.

Foto van een van de vele tekeningen in Musée de la Grande Guerre in Esnes en Argonne.

Nog een sfeerbeeld uit het museum, waarvoor enkele uren nodig zijn.

Links een hoek met een enorme verscheidenheid aan materialen. Rechts een foto van de enige ereburger van Esnes, Francois Mitterrand, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Esnes gewond raakte en verzorgd werd.

Mevrouw de burgemeester en de auteur in Musée de la Grande Guerre in Esnes en Argonne.

Sfeerfoto van de waterbronnen en met monument ten westen van Chattancourt. Op de achtergrond reist Cote 304 omhoog.

De bronnen en het monument. Op beide bronnen is een plaque te vinden.

De fontein voor kapitein Lemoelle, die “Voorwaarts” schreeuwend sneuvelde op 16 maart 1916.

Korporaal Jules Verchere, die sneuvelde op 11 maart 1916, wordt op de andere fontein vermeld.

Een van de twee fonteinen.

In de bosrand vlak onder de Mort-Homme is met enige moeite de grafsteen te vinden voor onderofficier Albert Cambier te vinden, in vredestijd notaris en Lens.

Cambier verdween op 20 mei 1916 rond deze plek..

De steen lag er in 2018 volledig overwoekerd bij en is met wat moeite leesbaar gemaakt.

Een monument van graniet voor de 40e division d'infanterie verwelkomt bezoekers aan de Mort-Homme, 275 meter hoog gelegen in het gelijknamige Forêt.

Frans en Duits herdenkingskruis op de Mort-Homme.

Mogelijk het beroemdste monument van de oorlog is dat op de top van de Mort-Homme.

Een opvallend werk van de beeldhouwer Jacques Froment-Meurice, opgericht door de veteranen van de 69me Division.

 

Terwijl hij zijn lijkwade opent, lijkt het geraamte van de soldaat een schreeuw van overwinning te willen geven. Hij draagt op één arm een vlag, symbool van de natie waarvoor hij zichzelf heeft opgeofferd, aan de andere arm zwaait hij de fakkel van de overwinning. Op de voet van het monument staat de kreet “Ils n'ont pas passé.”

Eenvoudige steen met een plaque die het verhaal van de Mort-Homme vertelt, in de bosrand bij het monument.

De vertaling luidt: "Monument van de Mort Homme. Dit is de top van de Mort Homme. In februari 1916 had het Duitse opperbevel enorm sterke middelen samengebracht om de Citadelle van Verdun in te nemen. Omdat het er niet in geslaagd was het front van Douaumont te doorbreken, probeerde het in maart 1916 een flankaanval via de Mort Homme vanaf Montfaucon,

 dat het al sinds 1914 bezet hield. Alle aanvallen liepen stuk op deze top. De verliezen waren zwaar, maar Verdun werd gered".

Drone-opname van het monument le Mort-Homme. Het monument werd op 20 augustus 1922 afgemaakt. Op 10 september van dat jaar werd het onthuld in het bijzijn van o.a.Nivelle, Berthelot, Boichut, gouverneur de Verdun en Taufflieb, senator voor de regio Bas-Rhin.

Informatiepaneel over de vreselijke slagen op de westoever van de Maas, de zogenaamde Rive Gauche, bij het monument Mort-Homme.

-  V  -

Home